HOME


 KLIK

KIJVEN
Een tijdje geleden hadden wij een goed EMC gesprek met Ruud over de AARDE. In een woelig radiospectrum vol onzekerheid over de toekomst, verlangen zendamateurs naar positieve impulsen. De AARDE geeft zo’n impuls op de 22e. Een periode waarin wij de waarde van de AARDE beseffen, welke schoonheid de AARDE meebrengt. Wie heeft er gelijk, de geleerde BELG, de gepensioneerde GITARIST, de rondel(ei/ij)der, de BUITENSTAANDER of de VAKMAN, die zegt dat AARDEN zowel een tijdsaspect als een ruimtelijke eigenschap heeft. Als wij goed GEAARD zijn, leven wij voornamelijk in het HEDEN.


PESACH
Het sneeuwt en het is koud is UTSJOKI, echt geen weer om actief te zijn, dus wij slaan hoofdstuk 9-6 (pag.246) van de 19e editie van het ARRL ANTENNA Book maar weer eens open. Frank Witt (AI1H) heeft het bij het juiste eind. Van deze ANTENNE kan geen verbetering in antenneversterking of -patroon worden verwacht ten opzichte van een DIPOOL met dunne DRADEN. Met de bescheiden mate van breedbandigheid zijn de nadelen: de kosten en het gewicht van de coax. Om nog maar te zwijgen over het verlies in de kabel. ALTERNATIEVEN zij er genoeg. Hij die een stedelijke omgeving verheerlijkt begrijpt het niet. Uit diverse wetenschappelijke studies BLIJKT echter dat juist de natuur ons gelukkiger maakt. Het maakt ons mentaal minder vermoeid en herstelt ons aandachtsvermogen.
Prettig PASEN en tot 7 april.MIDGETS
Wat is het verschil tussen een PROFESSIONAL en een BRODDELAAR? Deze week zijn wij teruggekeerd van een korte VAKANTIE en hebben besloten om alleen nog BIOCIRCULAIRE kunststoffen te gebruiken. Waar komt die storing op HF toch ineens vandaan?. Is het de COAX SWITCH? of het PLUGJE?, of toch de KABELGOOT bij de buren. Bij het opruimen kwamen wij een DWERG tegen, die lijkt op een SCHAKELAAR, en niet op de ACORN van Hauser en Curry. Deze ACORN heeft een elektronische oscillatorschakeling, waarin de afgestemde KRING wordt gevormd door TWEE in serie geschakelde spoelen met daaraan parallel een condensator. Dus niet die andere oscillatorschakeling, met een afgestemde LC-kring die wordt gevormd door twee condensatoren en EEN spoel. Deze
TECHNIEK gebruikt bijna elke OTC-er, maar misschien
ONBEKEND. Hartley en Colpitts doen bijna hetzelfde, maar zijn toch verschillend van opbouw. TICKETS al besteld?


IT GIET ON
Wij werken niet op repeaters maar Mr. Narrow, ON7WP wel. Die heeft blijkbaar een ZWAAI probleem. Half-cut 108 cel 415WP Monokristallijn lijken GOEDKOPER dan ooit. Bij ESTG zijn ze zes Euro minder, maar alleen met inlog. Je kunt alles met TORCH of AHMIA opzoeken in een UI, maar wij geven de voorkeur aan die uit de ALLIUM familie. Of gewoon in de digitale boekenkast DUCKEN. Het alternatief voor elke dag luisteren naar de alles-wetenden, is het raadplegen van het ORANJE boekje van kennis. Of voor als je een keer een SNOERTJE of SCHROEFJE nodig bent voor een NPT-BUNG of VERBINDING. Super handig als het om SPANNING gaat. Of je eens verdiepen in de RJ45. Goed nieuws over 7073 voor 2024, het wordt gecontinueerd. We hebben er lang op moeten wachten, maar binnenkort gaat het dan toch GEBEUREN....ERIKA
Een frisse start in deze lange, doch korte MAAND, inclusief wat ZELFSTUDIE, uit de koker van PA0WJG, kan voor menig SSB-er geen kwaad. Vooral omdat alles sinds 2008 steeds VUILER wordt. Vorige week hadden wij in STROE op de receptie een SOCIAL met een LID van de traditieraad Bataljon Mineurs en Sappeurs, over het lesmateriaal op MBO niveau. En omdat wij allebei uit het ontgonnen HOLLAND komen een ook een groot liefhebber zijn van de PROTAGONIST William Joseph Blazkowicz, maar niet van de (CLICK to start) MELODIE daarin, ging het gesprek al snel over VROUWEN tot VELDTELEGRAFISTEN over op ONNODIGE ovaties. Persoonlijk houden wij niet deze HYMNES op GALAFEESTEN of van "Op de heide bloeit een klein bloemetje" van NIELEBOCK. Maar wel van GESCHIEDENIS, Stralingshygiëne en LEESVOER.


SAVE THE DATE
Op zondag 7 april aanstaande zal in De Soester Duinen in Soest weer een Dag van de OTC worden georganiseerd. De grote Soesterzaal biedt plaats aan 120 personen. Zowel leden als aspirant-leden, al dan niet vergezeld door een partner, worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze jaarlijkse gebeurtenis. Van de deelnemers die in de afgelopen jaren aanwezig waren, weten wij dat de Dag van de OTC een gezellig samenzijn is. De speciale DvdOTC LANDINGSPAGINA is vanaf 1 maart geopend voor aanmeldingen en reserveringen. Hiervoor ontvangt iedereen een aparte uitnodiging en haai-per-link naar de juiste URL. Wij ontmoeten elkaar graag op 7 april!
SNELLIUS
10-02-2024 is de dag van veel activiteiten. Op het LAND, op BAND en in de LUCHT, en in 1856 op ZEE. Wij hebben deze week, van de zelfbenoemde VINTAGE professional, niets gehoord over de ISE. Werelds meest bekende evenement voor professionele AUDIO en VIDEO en de integratie van elektronische systemen. LEUK was het, om te zien wat er in de TOEKOMST mogelijk is, van digital signage tot het AUTOMATISEREN van woningen. De ontwikkelingen lijken SNELLER te gaan dan CELERITAS. Hij is gedefinieerd als de afstand die 1 gedeeld door 299792458 seconde aflegt. Fizeau deed het met een TANDRAD en wij hebben het zelf thuis, met behulp van de MAGNETRON gemeten. Volgende week eens kijken of er LEZERS zijn, die de ontbrekende schakel van 5G-frequenties weten te onthullen.


VERSATILE DISC
Het is februari, dus weer tijd om de voorbereidingen te treffen voor 7 APRIL. Gelukkig is deze niet in ZEELAND. en ook niet op het EILAND met 163 letters. Binnenkort de TEASER en daarna de kans om je vanaf 3 maart aan te melden. Voor onze radiokamer zoeken wij nog STEKKERDOOS. Misschien toch beter de 7% korting pakken met couponcode DISC-747Z-3253 met een model uit het Nedis portfolio. GOEDKOPER en net zo goed. Welke connector zou je zelf op 1 meter CAT8 kabel zetten die 39 euro kost. Een 8P8 of een GigaGate 45 van NEXANS. Het zou wel een leuk onderwerp zijn voor de ALLERSWETERS en praters op de band: Welke CAT kabel moet er in de SHACK en in de GROND en welke AFSCHERMING moet je toepassen.
Misschien moeten wij de lat van KENNIS niet te hoog leggen voor de LEZER en zaterdag eens gaan rondkijken in de FLOWERDOME, voordat wij ook nog gaan beweren dat datakabel gebruikt kan worden als coaxkabel vervanger tot 1000MHz.


Die LEZER, klikt HIER voor de „Software für den Funkamateur“ op DVDKlik HIER voor FUNK Amateur of HIER als je echt wat anders wilt.

LIFEPO4
S9 is -73 dBm, en 420 dBm is de krachtigste astronomische RADIOBRON, iets meer dan de totale power output van de zon (296 dBm). Benieuwd of de BATTERIJ monitor de vraag van 800 GWh naar 4.900 GWh in 2030 heeft VOORZIEN. Voor IEDEREEN die niet elke week op onze WEBSITE kijkt, JAMMER. Maar speciaal voor hen stellen wij de complete jaargang FUNK met 1008 pagina's beschikbaar. De OTC heeft vele positieve reacties ontvangen op de benoeming van de nieuwe OTC penningmeester. Onze nieuwe gastoperator, en die andere zijn SCHOONMOEDER, zijn deze week ook met applaus ontvangen. Handig, goedkoop en met anti-sliplaag van 40x90. Wat er in het KEK-gebouw gaat afspelen, is nu ook wel duidelijk geworden. Dit weekend meedoenaan de CQ160 en je bent weer een ervaring rijker. Gebruik code CEMDT9664H om bij ELE meer dan 40% korting op de waterdichte, true-RMS multimeter te krijgen.


MAGNIFICAT ANIMA MEA CUM MORSE
Als de kop niet voor jou geldt, dan ontwikkel je "Innovatieve Generatie en Decodering". Dit is een PROJECT dat ontstaan is uit de OTC Kerstpuzzel 2023. Geholpen met hints van ChatGPT (die niets oplost) is de weg naar Python misschien de juiste richting. We zien een afbeelding met gekleurde bolletjes in vier kleuren. Maar wat kan er mee geduid worden? Stel dat het iets met morse te maken heeft? Je zou eerst de KLEUREN moeten herkennen om vervolgens een morsecode vertaal tabel te maken in Python. Daarna is de morse om te zetten naar tekst. De stappen die je dan moet zetten om dan tot een oplossing te komen, is HIER duidelijk door het LID beschreven beschreven in 18 pagina's. Het is duidelijk dat we hier niet te maken hebben met een geoefend morse telegrafist, maar met een echte BUGATTI. Het is veel testen, uitproberen, doorzetten en overwinnen geweest van dit LID. Uiteindelijk lijkt het gelukt te zijn om een dynamische decoder te maken dat die tot wel 10 duizenden kleuren bolletjes in een afbeelding kan detecteren.

Download het hele project met alle bestanden HIER.

Installeer het eenvoudig, onder Windows en zie het verbluffende resultaat. GRATIS aangeboden.NIEUWE PENNINGMEESTER OTC
Het bestuur van de OTC is zeer verheugd dat Jan Wilshaus, PA5JW als nieuwe penningmeester is benoemd van de Nederlandse Old Timers Club.
Met Jan als penning- meester, heeft de OTC wederom een betrokken en passievolle verbinder in het bestuur kunnen verwelkomen.

Wij heten Jan zeer welkom en
zien uit naar een fijne samenwerking!

Namens het bestuur,
Jan van der Meij PA0JMY,
Voorzitter Nederlandse Old Timers Club.

Klik HIER (png) op de afbeelding of lees HIER de nieuwsbrief (pdf) met de introductie van Jan Wilshaus als nieuwe penningmeester.


NICOLA
2023 ligt alweer twee weken ACHTER ons en gelukkig heeft het niet GEVROREN op de 13e dag na Kerst. Wij hebben van HANS begrepen dat hij volgend jaar weer afreist naar het NOORDEN. In dit nieuwe jaar, dat restloos deelbaar is door 4, heeft de OTC weer allerlei PLANNEN, ACTIVITEITEN en NIEUWS te melden. Wij hebben afgelopen maand nog wel wat gemeten aan de EST150, maar niet alles kunnen LEZEN, of ZIEN, vandaar dat het voer deze keer in op een HAM- en COMPUTER load wordt gedeeld. Het GEDATEERDE spul is allemaal verplaatst naar het ARCHIEF. Trouwens, je zal maar aan de NLL wonen op een EILAND of vanuit een in een GROT willen ZENDEN, dan was Dallingeweer zo'n slechte locatie nog niet.Wij hebben een opname gemaakt van Hans, die namens de OTC-voorzitter, de speciale PI4OTC nieuwsuitzending, als gastoperator heeft voorgelezen.
HIER TE BELUISTEREN

VY HNY 2024 73 ES CUAGN SN 73 DE PI4OTC TU E E
De uitzendingen van PI4OTC uit Dallingeweer zitten er weer op! Bedankt alle deelnemers en luisteraars die op zaterdag 30 december hebben meegedaan. De 80-meter ronde op 3660 kHz, geleid door Albert PA0A, heeft 30 inmelders opgeleverd en de 40-meter ronde op 7073 kHz, geleid door onze voorzitter Jan PA0JMY, heeft 36 inmelders opgeleverd. Wij gaan we hier nog een tijdje gezellig door met het voltallige OTC BESTUUR en aanhang.

Op het middagprogramma staat nog, oliebollen bakken, chocolademelk drinken, een bezoekje aan de
VOGELKIJKHUT en het voormalig Sluizencomplex Punt van
REIDE. En als er nog tijd over is, een kijkje in het
BEZOEKERSCENTRUM Dollard.

Iedereen een fijne Oudejaarsdag toegewenst, en alvast een voorspoedig 2024.

GEFELICITEERD
Winnaar: PA3BXR (1e inzending)
Troostprijs: PA3GHM (Python script)
Rob en Chiron krijgen beide een 10-delige, ESD-RVS precisie-pincettenset thuisgestuurd.

Meer informatie, KLIK HIER

We konden het niet laten, en hebben toch maar een simpele KERSTPUZZEL gepubliceerd. Nee, het is geen baudotcode maar gewoon telegrafie. Als je goed kijkt, dan zijn de rode stippen punten, en de blauwe stippen zijn strepen. De groene stippen zijn de pauze tussen de letters, en de gele tussen de woorden. En het was gemakkelijk gemaakt door gewoon linksboven te beginnen en van links naar rechts te blijven gaan. Als je dan de tekst decodeert dan staat er geschreven:
vanuit dallineweer: gelukkig nieuwjaar!+
De juiste oplossing is dus zonder de letter g in Dallingeweer, maar inclusief de dubbele punt, het uitroepteken en het plusje. Veel inzenders hebben 1 of beide leestekens gemist, maar er waren ook vele goede inzendingen. Chiron, PA3GHM uit Enschede, heeft er zelfs een python script voor geschreven, (later meer hierover). Er was toch een duidelijke hint. Er staat, voor de echte beoefenaar, en liefhebber van onze mooie hobby. Die beoefenaar is dus een beoefenaar van telegrafie. Van de vele inzendingen is, PA3BXR, de winnaar geworden. Rob was de eerste die de juiste tekst terugstuurde.

DALLINGEWEER
2023 zit er alweer bijna op en om dit jaar in stijl af te sluiten verzorgt het OTC bestuur met aanhang een speciale uitzending vanuit de boerderij aan de Dallingweesterweg in het buurtschap op de wierde DALLINGEWEER. ‘Wüste und Sumpf ist Unsere Trumpf’ is de LEUS die de Duitsers van Batterij Groningen op één van de salonwagens geschreven alvorens hun vertrek richting Emden. Het gaf al aan dat de plek waar ze zich zouden gaan vestigen een woeste en moerassige plek was. Deze LOCATIE ligt in de uithoek van het kerspel Termunten, achter de punt van REIDE op de plaats waar de EEMSDIJK en de Dallingweersterdijk van de DOLLARD samenkomen. Op zaterdag 30 december is PI4OTC in de lucht met een speciale nieuwsuitzending op de 80- en 40 meter band. De NVIS antennes zijn 3 cm ingekort, opgehangen en zaterdagmorgen om 09.00 uur lokale tijd, starten wij de dag op 3660 kHz met een uitgebreide terugblik op het afgelopen jaar. Na de nieuwsuitzending is er gelegenheid om je in te melden. Om 12.00 uur lokale tijd wordt de uitzending op 7073 kHz gestart en ook hierna zou het leuk zijn je op deze een na laatste dag van het jaar te mogen begroeten. De oplossing en winnaar van de KERSTPUZZEL wordt in deze uitzending ook bekend gemaakt en ontvangt een mooie HOOFDPRIJS.

 

KLIK voor meer informatieKLIK voor een grotere afbeelding


FLAPPIE
Het was kerstochtend 1961 Ik weet 't nog zo goed, mijn konijnenhok was leeg, en moeder zei dat ik niet in de schuur mocht komen, en als ik lief ging spelen, dat ik dan wat lekkers kreeg. Wij zijn ook druk bezig met de voorbereidingen voor het KERSTMAAL. De kalkoen verliest aan populariteit bij ons als ongeduldige feestvierders. Het échte, traditionele OTC Kerstmaal is pure nostalgie. Voor de OTC-er en aspirant een culinaire ontdekking. Het wordt vis uit ZWEDEN, oesters uit SPANJE aangevuld met een crème blokjes uit IJSLAND en kaviaar uit MEXICO. Voor de vleeseter is er worst uit FRANKRIJK, een stoofpotje uit SCHOTLAND voor diegene die het vegetarisme omarmen, een AZIATISCH alternatief aangevuld met een stukje kaas uit SARDINIË. Alles af te sluiten met overheerlijke toetjes uit CHINA. Ook wij sluiten het jaar af in stijl. Het OTC bestuur met aanhang verzorgt op zaterdag 30 december de speciale uitzending vanuit de boerderij in Dallingeweer. Dit weekend worden de tijdelijke 80- en 40m dipool antennes ophangen op NVIS hoogte. Traditiegetrouw bakken wij OLIEBOLLEN drinken warme CHOCOLADEMELK en maken platte koekjes; het platte koekje staat symbool voor het afgelopen jaar. Wij weten al wat er in 2023 gebeurd is. Op Nieuwjaarsdag eten wij de opgerolde KOEKJES gevuld met anijsslagroom; die staan symbool voor het nieuwe jaar. Want wij weten nog niet wat er in 2024 gaat gebeuren, de toekomst is nog niet ‘ontvouwen’.

Op de valreep, toch nog een Kerstpuzzel 2023, voor de echte beoefenaar en liefhebber van onze mooie hobby. De eerste die weet wat hier staat en het goede antwoord OPSTUURT, wint een leuke prijs!

De oplossing en winnaar is in de PI4OTC uitzending op 30 december bekend gemaakt!


KLIK een grotere afbeelding.Wie de KIST past, trekt....

EXERCITIE
Ik was VORIG JAAR op een Kerstborrel, vraag er iemand of ik ook in het LEGER heb gezeten. Je wilt ONTSNAPPEN, maar wat je dan nodig hebt, is een passende strategie om iemand die te veel praat op een subtiele, maar toch EFFECTIEVE manier de mond te snoeren. Belangrijk uitgangspunt is dat de veelprater zich daarbij niet beledigd voelt. Sterker nog: dat hij zelf BESLUIT te stoppen met praten, in plaats van dat het opdragen wordt. Wij zien op de SDR, 30 stations en 3 deelnemers zonder GLANS. Het idee BORRELT (doorgaan want deze site is veilig) dat hier iets niet klopt. De echte laars in nog uit het zicht, of de nieuwe wordt alweer OPGEPOETST. 'k wil niet meer wonen in Nederland want in Nederland krijg ik het BENAUWD. In Lapland wil ik wonen, want daar is het lekker KOUD. Met 57 deelnemers en 3 nieuwe aspriant OTC-leden, mag het tweede avontuur op de 40-meterband een succes worden genoemd. Bert, PA1K heeft aangegeven hier graag een VERVOLG aan te geven in 2024, wat door het OTC-bestuur wordt ondersteund. Dit jaar geen Kerst PUZZEL, maar wel weer een speciale uitzending vanuit de boerderij in het buurtschap DALLINGEWEER, in de uithoek van het kerspel Termunten, vlak bij de Punt van Reide. GEDULD.


BABA VANGA
Vroeger was het de RONDE, tegenwoordig is het de BOER. Ze heeft het al eerder bij het rechte eind gehad. 2023 zou een met de CANNIBAL Coronal Mass Ejection een rampjaar worden zou worden. Hoe een beruchte BLINDE uit Bulgarije het griezelig vaak bij het rechte eind kan hebben is een raadsel. Een ZONNESTORM van ongeziene grootte. Hel en VERMOEMENIS met dramatische gevolgen. Hopelijk valt de AARDLEK dan niet uit want de KENNIS om dat goed te REPAREREN heeft echt niemand meer. Voor de echte FANAAT is QRP een levensstijl die geniet van het BOUWEN van een CW-buizenzender of RADIO. Met de komende feestdagen alleen thuis kun je dan naar de troostende GLOED van de BUISJES kijken. 29 November; nog van Harte Gefeliciteerd! Jij hebt voor ons veel GEGEVEN zonder een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid of excessieve behoefte aan bewondering. Onze OOSTENRIJKER van het jaar.

De leesmap is HIER te vindenKLIK

EXOCOETIDAE
De OTC heeft, als gevolg van de BASIS geen verjaardagslijst meer, maar wij maken graag een uitzondering. Hartelijk gefeliciteerd 90 JARIGE! In het voorjaar begon onze reis bij Callao in Peru. Samen met twee RADIOAMATEURS voeren wij 101 dagen lang over de Grote Oceaan waar wij VLIEGTUIGEN zagen. Wij legden meer dan 8000 kilometer af. De TX gaf schokken, de RX ging kapot en de KORTDRAAD brak. Het AVONTUUR was voorbij toen onze JACHT bij de OC-066 op een rif werd geworpen. Zoek jij een mooie, goede, kleine en stille voeding? Geen idee wat de Hollandse HAM daar mee bedoeld. Wat wij willen weten is of de apparatuur voldoet aan EN55022/32 en dan ook nog eens aan welke Class A/B. Ook willen wij informatie over EN61000. Of ze uitgebreid aan de tand gevoeld zijn door EME, HF en LG radioamateurs is geen specificatie. Geef ons dan maar de Italiaanse HAM. Die geeft tenminste iets meer informatie. Dit weekend zelf maar eens wat LISN doen aan de netvoeding. TIP: kijk ook eens naar EN55015 als je weer LED verlichting aanschaft ut BY. De meeste storing veroorzaak jezelf.


QUETELETINDEX
Het eerste 40m avontuur van PI4OTC heeft een VERHOUDING van 37 deelnemers. Deze activiteit heeft in de nasleep 4 nieuwe aspiranten opgeleverd. Wij dachten dat het een Aurora was, maar the COMMUNICATOR is gewoon een erg goed. Normaal maken wij als “L’homme moyen” geen RECLAME, maar toen wij op DvdRA even gingen KOEKELOEREN bij het meetlab, waren wij verrast over de mooie projecten. Omdat niet iedereen een FREESBANK heeft, hier een alternatieve BEHUIZING. Geen idee waar Grotegast ligt, maar blijkbaar is daar op het PLEIN wel iets te beleven voor de liefhebber. Hetzelfde geldt voor FRIDGUM ook zo'n dorp waar je alleen maar in met de EBUS in de vakantie naar toe gaat. Gelukkig is Lammert nog in de lucht als iets vergeten bent over INTERFACING. Vandaag direct de nutteloze inline SWR meter ontkoppelen in plaats van op de praatstoel.

KLIKKLIK

OTC SUCCES DVDRA 2023
Elke bezoeker van de 61e Dag voor de Radio Amateur in Zwolle heeft kunnen zien! In de RODE in huisstijl gekleurde stand van de OTC. Met hulp van de vrijwilligers hebben wij vele bezoekers ontvangen, koffie geschonken en Bastonge koeken uitgedeeld. Het was een stormachtige dag. Jammer dat een aantal leden hun certificaat heeft vergeten mee te nemen. Het bestuur heet de nieuwe aspriant leden Hartelijk Welkom!: PA0BDC, PA3GEF, PB0ANL, PD1ANM, PE1BMC, PE1CDA, PE1HCT, PE1NXK, PE2JEB. Op zondag 7 april 2024 in Restaurant De Soester Duinen hopen wij jullie weer te ontmoeten.

Omdat de verslaggeefster van RTV Focus, Nul goesting had in, Aardappelen, Groente en Fruit, hebben we haar speciaal uitgenodigd om onze voorzitter, PA0JMY het woord te laten doen over wat radiozend-amateurisme echt betekent. Het BEELDMATERIAAL zegt genoeg. Het gaat niet over ons, maar over de ANDEREN. De OTC is niet de grootste en wij gaan ook niet met de hele club naar ZLATIBOR. De bladvulling van Aagje Nieuwsgier is POTA, YOTA en 11 pagina's legerspul. Voor iedereen die wel iets zinnigs te lezen wil hebben, en ons nu heeft opgezocht, is er een AARDIGHEIDJE. Kun je dit weekend rustig bij komen van alle verdere onzin over storm Ciarán. Een kleine uiting van vreugde konden wij de dag voor HALLOWEEN niet onderdrukken. De tentstokken zijn nog heel, maar wel voor de gehele winterperiode definitief opgeborgen. Zaterdag niet vergeten: PI4OTC - 12.00 op 7073 kHzPARASKEVIDEKATRIFOBIE
Mooie SCRABBLE woorden, maar wees gerust, gelukkig hoef je per jaar maar maximaal drie keer onberedeneerbare VREES te hebben voor het onbekende. Wij zagen vorige week in de PW-23-11 het stukje van G4IRN over remote werken. Wat hij vergat te vermelden is de link naar de LAN RELAY controllers. Die komen met kast en al voor een interessante prijs bij KMT uit Bulgarije vandaan. Bij ANTRATEK moet je zelf de behuizing er nog om heen 3D-en. Volgende week 20 oktober om 14.30 allemaal schakelen naar de LIVESTREAM vanuit het Waaiergebouw op de UT om te zien en te horen hoe ons bekend OTC-LID zich gaat verdedigen vanuit de RUIS. Een actueel en tevens oud ONDERWERP waar de alwetende nog IETS over kan leren. Het is nu echt herfst, dus wij gaan ons huis isoleren met 20cm EPS zodat de kachel nooit meer aan hoeft. STORM en regen doet de caravan van de COMMUNICATOR beven. Voor dit weekend nog wat ICT COMPENSATIE als afwisseling.


MOISTURIZER
Volgens MCB heeft Koperdraad heeft een weerstand van 1,673 μΩ-cm, bij 20°C, en al die andere legeringen kun je DAAR vinden. Wij gebruiken Oftalmologisch geteste cosmeceuticals om onze Hypo allergene huid te exfoliëren, te revitaliseren en te ontdoen van propionibacterium acnes. Beetje moeilijk praten over de SKIN kan iedereen die op de camping WIKI voor zich heeft. Omdat wij luisten en LEZEN in plaats van praten, toch even hoofdstuk 10 erbij gepakt uit Modern Cable Television Technology. Op 429 begint een stukje over demping van coaxkabels. Daar staat dat verzwakking als functie van frequentie gerelateerd is aan vier factoren: 1. Straling uit de kabel door gebrekkige afscherming. 2. Weerstandsverliezen in de kabelgeleiders. 3. Signaal-absorptie in het diëlektricum. En als laatste, signaalreflectie door mismatches tussen de kabel en aansluitingen, of langs de kabel door niet-uniforme impedantie. Deze mag je samen met FK, TT, CT en PW hier OPHALEN.DVDRA 2023 ZWOLLE
Dit jaar stond de OTC op C02, met ruimte voor 14 stoelen en 5 statafels met gekleurde rokken. Voldoende reden om aan te schuiven voor een bakje koffie met Bastogne. Onder het motto “Met elkaar en voor elkaar” gaan een aantal hulptroepen het bestuur assisteren. Doelstelling voor ons om aanwezig te zijn op de DvdRA:
- bij elkaar brengen van leden en niet leden
- Proactief nieuwe leden werven (minimaal 10)
- Promoten van de OTC, PI4OTC en informeren
- Promotie PI4OTC 40m ronde 4/11 en 9/12
- Proactief werven van gastoperators
De hulptroepen BEDANKT: DJ2NL Chris de Voogd van der Straten, PA0JBK Jan Bakker, PA0Y Lodewijk Stuyt, PA1K Bert van Holst, PA3EIP Gerrit Jan Heijting, PA3EQN Peter Rouwen, PD1ACD Kees Hof, PE1JAS Anton Kroes BEDANKT.

INDELING HULP LEDEN01-10-2023
Op 29 mei 1959 werd in Kolham bij Slochteren het eerste Groningse gas ontdekt. Op 22 juli om 06.33 uur werd het eerste gas gewonnen. Op 9 december 1963 begon de distributie.
1 oktober 2023 is er een einde gekomen aan 60 jaar gratis rijkdom.

Omdat je het hebt gemist en wij vrijdagavond iets anders te doen hadden. Lees daarom nog eens de BRAINWAVERS in QST en QEX van KE0OG, JQ3ALW, ON4UN en N1UL.


RERUM COGNOSCERE CAUSAS
Niets is wat het lijkt! Veel van hetzelfde ,maar niet in PADERBORN in het Heinz Nixdorf. De moeite waard voor de Westerling. Het wordt ons af en toe GROEN voor de ogen wanneer we ons oor te luisteren leggen. JP heeft er een stukje over geblogged. Meestal vragen wij Dave als het over antennes gaat. Mischien zelf eens uitproberen, dat editen met AI DE-NOICE? Echt veel begeestering kunnen wij ook niet opbrengen voor de dubbele VHF-UITVOERING en 387kg aan materiaal van COMROD is het ook niet. Dit weekend niet naar MEPPEL en ook niet naar GROESBEEK waar PI9NLM actief is. Wij gaan de kamer topcoaten, zodat er echt remote en ONLINE gerekend kan worden. GELUKKIG is de alwetende die de oorzaak van de dingen van deze WERELD heeft leren inzien. Bezoek het TEYLER of voor de achtergrond van de INSTRUMENTEN.
Hoezo HEET?

RECES
Wij zijn weer vermoeid teruggekeerd van reces! Drie weken op Palma de Mallorca en vandaag weer van HEL naar KTT gevlogen. In de tussentijd is er veel gebeurd: onze voorzitter heeft een Nieuwsbrief geschreven en meerdere leden hebben positief gereageerd op de HULP vraag voor 28 oktober. Ook is het voorstel voor een PI4OTC 40m RONDE goed ontvangen. Als webmaster heb ik de afgelopen weken helemnaal niets, maar dan ook niets gedaan. Het was ook veel te heet. Het enige wat beschikbaar is, is 736MB aan LECTUUR. Volgende week maar eens PINGEN hoe het staat met de Bobtail Curtain, 150m Beverage voor 14 MHz en de gelijkzijdige parallelogram voor 144 MHz.


OTC NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2023
De start van de herfst is ook de gelegenheid om vooruit te kijken naar de komende Dag van de Radioamateur in Zwolle, op 28 oktober aanstaande. Ook dit jaar zal de OTC weer aanwezig zijn met een stand waar onze leden en ook onze (hopelijk veel) toekomstige leden wat kunnen uitrusten onder het genot van een kopje (eigenlijk een bekertje) koffie met de traditionele Bastogne koek. Het bestuur van de OTC is te klein om zelf de hele dag de stand te bemensen en we vragen dan ook de HULP van de leden om ons te helpen. Een uurtje van uw kostbare tijd is voldoende als we, laten we zeggen, vijf of zes mensen bereid vinden om te komen helpen.
Klik HIER om de OTC een uurtje te ondersteunen.


Verder lezen?
Check je email of KLIK op de BastognePI4OTC heeft géén vakantie, want die zijn elke zaterdagmorgen op 3660 kHz om 09.00 uur in de lucht!

VAKANTIE
Vroeger gingen wij met de buren op VAKANTIE, maar vandaag is het zover en zoeken de zon op met de RADIO. Laat iedereen maar met zijn SLEURHUT, zijn aftandse KIP, haar Engelse WILDGOOSE of overmaatse DUBBELASSER, naar Frankrijk rijden, wij zoeken de zon op! Eerst met AY639 van KTT naar HEL, daar met de AY1711 naar Palma de Mallorca. Drie weken geen kou, maar genieten, en weg van de SLEUR. Voor de Thuisblijvers nog een paar leuke TIPS, die je zeker als echte O'llander niet mag missen voor vertrek: Met BERT op de camping. Met STORM op de baan. Met de ZUSJES in de gondel en tenslotte met JOEP naar naar de zon.


HEIKE
MENSO was zijn broer en de INSTRUMENTEN die hij voor zijn experimenten in 1911 liet vervaardigen, zijn nog steeds te BEZICHTIGEN. Op regenachtige dagen, wanneer de regendruppels uit de lucht vallen, kunnen ze een kleine hoeveelheid energie produceren en kan worden OMGEZET in elektriciteit. Heb je het VROEGER gehapt en vond je al dat ZAND lekker, echt misselijk kun je DAARVAN wel worden. HIJ die het onophoudelijk predikt schrijven wij een dagelijkse portie KIESELGOER voor als natuurlijke bescherming. Binnen de natuurgeneeskunde ziet men het als een VERSTERKER voor het algehele gestel, dus ONMISBAAR om de behandeling tot een SUCCES te maken. Volgende week eens aan de alwetende vragen of hij het verschil weet tussen MORSE en WELDON Denk er eens over om een andere HOBBY te kiezen met een goede BASISKENNIS als startpunt. Dit weekend gaan wij VOSSENJAGEN en kijken wat er te beleven valt over SARA.
TERREUR
Vorige week waren wij een paar dagen in het Nationaal park Pallas-Yllästunturi vlak bij meer van Äkässaivo. Bladerend door de oktober uitgave van Popular Science kwamen wij nog wat IDEETJES tegen, die nu weer ACTUEEL zijn. Voor die 'profs' van DARES staat op pagina 211 een echte aanrader voor hun 4x4 ombouw! Er vallen nog veel andere (natuur) WONDERTJES te ontdekken, behalve in het bericht van JOHAN. Dit deed ons denken aan die JOHAN en zijn legendarische BROER met het Brandweerlied. 'Valt hier nog iets te blussen, er is HIER iets aan de hand?'. NEE! Onze alwetende verteller zuigt aan zijn duim en weet hoe je een SQ4 kunt maken ZONDER radialen, wij denken wel goed na en doen het MET zeker meer dan vier. Wat ons betreft, geen Lectori Salutem voor Veldhuis Media. Het echte, onvervalst verhaal komt van onze eigen generaal, JWU. En natuurlijk van onze eigen OLD TIMERS CLUB zelf. Terugvaladvies 2023 vind je HIER.


DOLF - PA2DP - SILENT KEY
In de ochtend van 22 juli 2023 is Dolf Prins, PA2DP,
na een slopende ziekte, van ons heengegaan.
Dolf was rechtdoorzee, vriendelijk en had een hart van goud:
iemand waarop je bouwen kon.
Er overleed een bevlogen zendamateur,
een aimabel mens en een fantastische ambassadeur voor onze OTC.
We gaan je missen Dolf!

IN MEMORIAM PA2DP
KLIK op de afbeelding of HIER voor Dolf in memoriam.
KLIK

PDSA
In de St. Annastraat hebben ZE er een gekregen voor MOED en doorzettingsvermogen. Door middel van Körperkultur hoopt men via het lichaam de GEEST te verbeteren. MIDDAS heeft het samengevat. Dat is door cabaretier Herman BERKIEN twee woorden voor bedacht en tevens heel karakteristiek en NEERGEZET. Aan het eind van de 19e eeuw haalde Desbouvrie de Franse regering over om een onderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid van het gebruik van ZWALUWEN als boodschappers. Zijn vroege demonstraties toonden aan dat zwaluwen THUISKOMGEDRAG konden vertonen en dat ze, als ze dat deden, veel sneller vlogen dan POSTDUIVEN. Willem van Oranje was een mannelijke OORLOGSDUIF van de Britse militaire inlichtingendienst MI14. Hij kreeg de 21e DICKIN Medaille voor het afleveren van een BERICHT van de luchtlandings-operatie in Arnhem. Dit bericht redde meer dan 2000 SOLDATEN tijdens de SLAG om Arnhem in september 1944. Hij ontving net de ander 32 HELDEN, de DICKIN Medaille in mei 1945.

Het zijn de duiven, honden en paarden die een KRUISJE verdienen voor MOED en doorzettingsvermogen.


DADA RARA BLABLA
Het begon allemaal in in de jaren 1568. Toen had je de poppen aan het dansen. 'Nu is er echt CRISIS'. 'Holland is in last', schreef de Fries Frederik August Stoett in hoofdstuk 916 in de 4e druk van zijn Nederlandse WOORDENBOEK. Hij die wel een plekje in de hoek verdient op de faculteit EWI, Pieter van MUSSCHENBROECK was nog niet geboren een wijde glazen FLESCH was alleen nog maar verkrijgbaar met beugelsluiting. Adelbert had het juist: een fles als recipiënt geeft geen resultaat. Wij kregen overigens ook spontaan een tijdelijk verlies van bewustzijn, een complete BLACKOUT, op omroep BRABANT en zijn daarna direct onder GEDOKEN. Ook deze CLUB lijkt net zo overbodig. Waar is de BB gebleven? Geen sprookjesverhalen uit het GEMERTESEBOS, maar BARD installeren en vragen hoe gemakkelijk het is om met WIMHURST, hoge elektrische spanningen op te wekken voor didactische doeleinden.KLIK

BIORESONANTIE
Wij als OTC doen wij niet aan verenigingszaken, maar wij LEZEN natuurlijk wel de bladen. Het maandblad wordt gevuld met BLOGGERS die een opgeblazen gevoel van zelfbelang koesteren. Met in ene hand de SLEUTEL en de andere de rest, zuchten ze naar bewondering. Wij herkennen die verborgen grootheidsgedachte en de overdreven zelfwaardering direct. Net als de MAGNETEN van de WANDELAARS die de resonaties van SCHUMANNN omarmen. Het systeem van aarde, lucht en ionosfeer is op te vatten als een TRILLINGSKRING, die dan ook een bepaalde eigenfrequentie heeft. De langste trillingstijd is in de orde van de tijd die het een elektromagnetische golf kost om eenmaal om de aarde te gaan, namelijk 8.3 Hz. Dit systeem werkt dan als een grote ZEESCHELP waarin het OMGEVINGSRUIS resoneert. Bij de aarde komt het elektrische omgevingsgeruis voornamelijk van al het ONWEER op aarde. Dit elektromagnetische ruisen heeft geen enkel effect op of verband met de menselijke gezondheid. GLASER schreef een BOEK over alle gezondheidsaspecten van elektriciteit en MAGNETISME.


HOUD MOED, HOUT MOET
21/6 was het begin van de zomer en de langste dag. Gisteren, 23/6 hebben wij nog een BLINDGANGER aangesproken op het links dragen van het SYMBOOL van waardering in plaats van RECHTS. Vandaag, 24/6 zijn wij er ook bij, maar dan in HATTEM. Jonathan Swift was een excentriekeling met uitgesproken OPINIES. Ook SCHREEF tal van vurige pamfletten waaronder: "Vlugge sprekers zijn gewoonlijk langzame denkers" Ook de zomer KAMPEERDERS op de tachtigmeterband communiceren in eerste instantie met ZICHZELF, luisteren naar eigen ANTWOORDEN waar er twee aparte monologen, in plaats van één DIALOOG ontstaat. Maar waarom praten zij zelf zo graag? Waarom vinden zij hun VERHAAL toch altijd net ietsje spannender dan het VERHAAL van het tegen STATION? Willen ze bewijzen dat zij ook iets WETEN, hebben MEEGEMAAKT, hebben te vertellen en willen ze alle AANDACHT? Ze zitten op de voorbank en willen controle houden over het gesprek. Om werkelijk te kunnen SPREKEN moet je ZWIJGEN of ga LEZEN.

LUISTERNATTHIKO
Het was weer een TOP week! Mooi ZEILWEER, zonnetje en TROPO. Gelukkig worden wij als OTC'er niet gedwongen om deel te nemen aan ARBEID. Wij zagen het AANKOMEN, dus de hele week genoten van de CONDX. Met onze K3, Kühne TR144H+40, SSPA 400W en 6 el DL6WU hebben wij vanuit uit JO22GD op 2m DX QSO's kunnen maken met 2E0, SM6, LA9 en G0. Zelf waren wij niet aanwezig. Met FT8 kan dat geheel AUTOMATISCH. Dat was VROEGER wel anders op VHF. Björn Natthiko Lindeblad vertelt in zijn boek "Geloof niet alles wat je denkt" over de belangrijkste les die hij in zijn leven heeft geleerd: 'WIJZER worden'. Meteor Scatter, Mounbounce en Propagatie onderzoek prima DIGITAAL maar leuke verbindingen op VHF doe je in CW of SSB. Hopelijk worden wij later allemaal een beetje WIJZER.


NAVAJO
Wij hebben vorige week 3 inzenders ontvangen, waarvan er één goede. Jammer dat hij nog geen ACTIEF OTC LID is, anders had er een een leuke VERRASSING klaar gelegen. De getoonde tekenreeks van hieronder is een MD5 HASH. Niet VERSLEUTELD maar omgezet in een 128bit (x8=16) tekenreeks. Niet te ontcijferen met CRYPTII maar een eenrichtingsproces. HEX 50 49 34 4f 54 43 dus wel! De HASH produceert bij dezelfde input ook altijd dezelfde output. Handig wanneer er op inhoud vergeleken moet worden. Afgelopen week kwam er wat RUIS uit de voeding en hebben wij een nieuw VERDIENMODEL omarmd. Hebben extra STROOM ingekocht, OPGESLAGEN en verkocht tegen een hoog stroomtarief. Teruglevering leverde ons in mei € 3144,27 op, extra stroom inkopen tegen lage tarieven kostte € 601. De hele BUURT is er al mee bezig. In de winkel hebben wij handboek Electronic Security and Espionage van € 35.95 toegevoegd

Waar zijn trouwens al die leuke RADIO WINKELS gebleven?

KLIKKLIK

f5503b880042c1dcc2cc12ef03b64fe7
Dit weekend is het alweer de 7e zondag na Pasen, wat gaat de tijd toch snel als je net uit Dayton komt. Wij kwamen nog een paar bekenden tegen in de WALKTHROUGH. Dit weekend wordt de KONINGIN gekozen en is er kermis waar een niet te versmaden HERTA HEUWER op ons wacht. Wellicht is het de frequente bezoeker opgevallen dat er een button is geplaats met een directe LINK naar kennis. Meer dan 5500 studenten stroomden dit jaar 'onvoldoende geletterd’ het onderwijs uit. Die zijn zelfs niet in staat om ook maar de simpelste CRYPTO te ontcijferen. Wij denken dat de OTC'er deze VAARDIGHEID wel onder de knie heeft en nodigen ze uit om te REAGEREN wat er in de KOP van deze 16 byte! vingerafdruk staat. Sluitingsdatum is 1 juni. En voor de winnaar ligt er een leuke verrassing te wachten. (bij meerdere inzendingen wordt er voor geloot). Dit weekend ook een paar BLADEN voor de thuisblijver.


ALLISS
Het was weer een hectische WEEK, met allerlei activiteten. William, die van de LE016-R5, kwamen wij vrijdag nog tegen op de eerste editie in NOORDWIJK. Een groepje van 144310 was in OOSTERWOLDE, terwijl anderen het ONTWERP van 3692 aan het nabouwen waren. Ook de supernova explosie AT2021lwx, waar Gunther en Tegetmeyer zich mee BEZIG hielden was in nieuws. Donderdag, hebben Dolf PA2DP en Bert PA1K, in Amersfoort de JONGENS voorzien van een persoonlijk cadeau in de vorm van een doos nieuwe QSL kaarten. Proficiat! Voor een OTC-er is het wellicht handig om een telefoon met NFC ondersteuning te hebben als hij bij het RDI wil inloggen. Je kunt daar alleen maar inloggen via de DigiD-app met een eenmalige ID-check. Zondag 14 mei 2023 is echt een dag om te samen te BELEVEN. Gelukkig blijft er genoeg over om van te GENIETEN. Maandag blijven wij gewoon bij onze FAMILIE thuis.


KLIK


HERBERHOLD
Dropjes van HENRY of die antracietgrijze, ruitvormige keelpastilles van EMANUEL uit de vorige eeuw. Het was altijd een moeilijke KEUZE. Geef ons toch maar de FRANSE variant uit 1880. Selecties maken voor licht (rood) of geluid (blauw) hoeft gelukkig ook niet meer van Varta. Fijn dat het nog is volle glorie te bewonderen is in het virtueel MUSEUM. Het is begonnen in 1746 met een fles en tegenwoordig heb je LCT en allerlei VARIA.

Volgende week is het HM. Wil je een Full Event TICKET van €87,- GRATIS. Gewoon even wat INVULLEN en je hebt je Chargemap PASS alweer terugverdient. Fijn weekend!Acies visus

LUMISCRIPT
De geschiedennis is BEKEND, maar maandag 15 mei 2023 is echt een dag om te samen te BELEVEN. De Olympische Spelen van 1972 staat EEN bij ons in het geheugen gegrift en TWEE met betrekking tot Runkfunkstelle Wertachtal. Het was RFS die daar een HF9"-S AL KABEL heeft geplaatst voor de verbindingen. Zou een leuke vraag zijn voor de Kerstpuzzel: wat is de DIAMETER van het diëlektricum. Zelf gebruiken wij 3-1/8", wat zou een rolletje van 60m KOSTEN? Dit weekend gaan wij verder met de cursus LASSEN om een mooie mast te kunnen boetseren die in resonantie is op 160m. Zonder aardvlak en RX antenne zijn wij dan binnenkort ook QRV op topband. Deze week EXTENDED.


URI
Nee, geen Fins. Het zijn geen KLEREN, en het ligt ook niet in ZANDVOORT. Een beetje F-er is bekend met CE0Y én de inheemse bevolkingsgroep aldaar. Wij denken dat er dit jaar geen puzzel meer komt; te moeilijk (en ook geen CW ronde). Het zelfde geldt voor de AVO van GOERTZ Electro. (wie hem niet kent is geen OTCér ;o). Wij kochten IN 1983 een U4313 voor 49.95 HFL. De meer ervaren OM's, deden het met een PM2420. Onbereikbaar voor een arme JUNIOR. Zaterdag 22 april is het voor de echte liefhebber weer de jaarlijkse DvdA. Ondertussen nemen wij nog een KLAROP uit het rolletje, want RECLAME maken mag zeker niet meer. Deze is geen GELLER, en ook geen UNIEKE verwijzing naar digitale object, maar een Röhrenvoltmeter. In 1953 een gimmick DING. Also sprach Zarathustra. 73 en een goede DvdA gewenst. Dit weekend gaan wij een FPC/FFC Connector solderen.


Acies visus


RAPA NUI
Eerste Paasdag, een mooie dag om iets te VIEREN. Een gebeurtennis van vele honderden jaren geleden, wat onstaan is vele miljoenen jaren geleden. Wij brengen deze dag FEESTELIJK door met allerlei leuke en CREATIEVE activiteiten (pagina 21).

Denkend aan de "navel der aarde" en een beetje aan Carl Friedrich Behrens, die er ook bij was. Overigens GERBEN was er ook een keer. Veel LEESPLEZER

Ik dank een ieder die de
Dag van de OTC 2023 heeft mogelijk gemaakt.
73, Jan - PA0JMY


Pöölö is weer veilig TERUG gekeerd en heeft een selectie van de foto's van Nico PA4NIC HIER neergezet.

Je kunt ze in full screen bekijken door er op een te klikken en te bladeren. Of in hoge resolutie downloaden, door rechtsboven op de hamburger te klikken.

DvdOTC 2023
Met veel plezier denk wij terug aan zondag 2 april. De Formule 1 en de ronde van Vlaanderen waren de hoogtepunten voor diegene die niet in De Soester Duinen aanwezig waren. Het zit er weer op! Ook dit jaar weer een fantastisch festijn waar we met bijna 120 mensen bij elkaar konden komen in het restaurant De Soester Duinen in Soestduinen. We hebben deelnemers mogen begroeten uit het hele land, van Turkeye in Zeeuws Vlaanderen tot Zuidwolde in Groningen. Al met al een gemêleerd gezelschap waarbij het opviel dat er bij die ruim 110 deelnemers ook meer dan 30 dames waren.

De eerste deelnemers stonden al vóór negen uur op de stoep. Gelukkig was er ook toen al voldoende koffie en werd ook het appelgebak al uitgeserveerd. Tijdens het officiële gedeelte werd teruggekeken op de tijd sinds de vorige DvdOTC en uiteraard ook vooruit gekeken naar de activiteiten die ons nog te wachten staan. We hebben in het afgelopen jaar 27 nieuwe leden mogen verwelkomen en, uiteraard, zijn we daar erg blij mee. Het valt op dat de gemiddelde leeftijd van de nieuwe leden iets naar beneden gaat maar het merendeel van ons ledenbestand heeft een leeftijd tussen 75 en 80 jaar. Bij de komende activiteiten hebben we zeker de hulp nodig van onze leden: die leden met een goed station voor de 80 meterband worden gaarne uitgenodigd om zich op te geven als gastoperator van de wekelijkse ronde, 09:00 uur op 3660 kHz. Ook zouden we graag hulp hebben bij het bemensen van de OTC stand tijdens de DvdRA, die ook dit jaar wordt gehouden in de IJsselhallen in Zwolle, op zaterdag 28 oktober 2023.

Terug naar de DvdOTC. Vrijwel alle deelnemers hebben genoten van de warme of koude lunch, verzorgd door De Soester Duinen. Fantastisch! Het heeft prima gesmaakt. De lezing in de middag werd verzorgd door Hans, PA0EHG en ging over zijn ervaringen van de afgelopen 48 jaar als radiozendamateur. Het was stil in de zaal als Hans de verbindingen liet zien en horen die hij op zeer hoge frequenties met verre stations heeft gemaakt. Al met al een zeer interessante lezing. Bedankt Hans. De volgende DvdOTC zal worden gehouden op zondag 7 april 2024 en ook dan zijn de leden, en hopelijk veel aspirant leden, weer van harte welkom in Soestduinen. Uiteraard zal op de website worden aangekondigd wanneer de inschrijving is geopend.


LENTEKRIEBELS
Wij zijn gestopt met het exogeen toedienen van SIGNAALSTOFFEN en constateren een combinatie van snelle, onvoorspelbare schommelingen in onze stemming, en een gevoel van een energiestoot. Volgens ons is iedereen er KLAAR voor. Het duurt KORTER dan je denkt. Helaas kan onze webmaster niet persoonlijk aanwezig zijn omdat hij dan op een van de ANDAMAN eilanden zit. Een BALUN met weinig verlies wordt gemaakt met 75 Ohm coax. Dus IETS vergeleken met iest ANDERS. Antennemast voor de camping was een BUITENKANSJE. 5 m voor weinig, waar je de waterslang vervangt voor RG58. Die UMUZI is iets korter en duurder. ACTION doet er ook aan mee. 26 maart luisteren wij naar onze VZ en is het PURPLE DAY genoeg tijd voor LENTEKRIEBELS!


Acies visus


Acies visus

DAVID BRADLEY
Het sneeuwt weer, net als in 2021 in de vrieskou. Toen deden wij samen met C2OSTCO mee aan de Signal Challenge oefening. Daar vind je geen gepensioneerde leidinggevenden, maar PROFESSIONALS. Als toemalig werknemer van JIVC was het onze taak om TITAAN te HACKEN, niet te verwaren met Tactical Intelligence Targeting Access Node. Tegenwoordig doen wij iets anders en zijn, naast INSPIRATIE opdoen, bezig met het optimaliseren van een KSP, Leuk om de onze eigen radio te voorzien van crypto. Alle spraak- en datagegevens worden dan versleuteld en zo beveiligd via de RADIO verzonden. Die 'three-finger salute' is te danken aan de BEDENKER daarvan. Wij proberen in het verleden te LEZEN, maar beter is OTA, QST, TTM, NJC, QEX, PE4I,PE, PW. En zagen daar voor MIK een leuk probeersel: de WindChime4 antenne, in QST op pagina 30. Een een leuke goedkope METER voor de zelfbouwer in PW. Tenslotte mailde Ton ons nog met een bedankje voor afgelopen donderdag.
Fijn weekend DOORZETTERS.


EMILE BERLINER
De zon staat loodrecht boven de evenaar, en de vooruitzichten voor vitamine D lijken goed, en valt dus genoeg WAAR te nemen in deze maand. Wij hebben genoeg van al het commentaar van mede-amateurs en hebben gisteren een condensator GROOTMEMBRAAM aangeschaft. Hopenlijk is het gemopper van de DJ0MY gebruikers op de band nu voorbij en kunnen wij weer gewoon REMOTE fluisteren. Af en toe LEZEN wij iets in een bekend BLAD over filters, maar niets over het zelf bepalen van de Q-FACTOR. Het 3 dB punt is volgens VE2AZX daarin bepalend. Dit weekend gaan wij eens nauwkeurig de GELEIDING van onze GROND bepalen. Zo kom je ook veel te weten over de mogelijkheden van afstraling. Wij hebben hier over als eens in 2021 bericht, maar voor de echte liefhebber is het HIER nog eens te bekijken. Fijn weekend en nog een nabrander voor in de BRIEVENBUS.


Acies visusAcies visus

BUUTTEREEDNEN
€715.000 delen door 18.840 fulminerende ONAANGEPASTEN is €37.95. Dat is precies wat een irrelevant FT8 QSO kost. Gelukkig zijn er ook nog normale BEOEFENAARS die genereus iets in een enveloppe doen om een ASPIRANT lid van dienst te zijn. Wij zagen een QRP eindtrap bij een LID die niet tot 264.5 VAC gaat. Jammer dat hij nog nooit van KOHNJINSHA gehoord heeft (EOL). Vroeger hebben wij ook onze OUDJES ook wel eens vervangen voor een KLASSIEKER, maar tegenwoordig doen wij het met een goedkoper en beter ALTERNATIEF. Het zijn weer de Italianen die er rommeltje van maken als het gaat om COAX. Hyper enthousiast is MESSI over zijn flex, echter de vraag is of hij weet wat A++ betekent in zijn DATASHEET En of dat wel voor die kabels bedoeld is. Overigens was FRANK de enige die eerlijk toegaf dat hij het niet wist. Dat is een leuk ONDERWERP voor de GELEERDEN op donderdagavond, maar wel eerst even COMET uitdiepen, EN50117, EN60966 en EN61196 BESTUDEREN. voorafgaand aan het redekavelen over 'screening attenuation' en transfer impedance'. Dat doen ze in ROEPTOETGAT vanuit een houten vat dat ze eerst leeggedronken hebben. Nico, ken je SCHURTER?


SAVE THE DATE
Op zondag 2 april aanstaande wordt er weer een Dag van de OTC georganiseerd. Het evenement zal plaatsvinden op de bekende locatie: Restaurant De Soesterduinen in Soestduinen. Het restaurant ligt op een prachtige locatie, tegen het natuurgebied de Soesterduinen, niet ver van Amersfoort. Traditioneel is het mooi weer tijdens de Dag van de OTC en we verwachten ook dit jaar weer prachtig, zonnig weer. Tijdens het evenement zullen de aspirant leden hun certificaat in ontvangst nemen en daarmee volwaardig lid worden van de OTC.


Daarnaast zal er voldoende ruimte zijn voor onderling QSO. Een uitgelezen kans om de gastoperators en deelnemers aan de wekelijkse ronde in het echt te ontmoeten! Voor de middag hebben we een mooie lezing kunnen vastleggen door niemand minder dan Hans van Alphen, PA0EHG met als titel: 48 jaar gepassioneerd radio zendamateur. Hans neemt ons mee in zijn experimenten van 80 meter tot en met 76 GHZ. Het belooft een mooie lezing te worden.Acies visus

GLOBUS INK
De PACC is 2-5 maart maar ook EERDER. Dit weekend zijn de OPTOCHTEN en een aankondiging van onze voorzitter op zaterdagmorgen om 09.00uur 3660 kHz. Dit weekend gaan wij met de OPTO aan de slag, Beoordeel dit boek niet op zijn omslag. Een van de interessantste navigatie INSTRUMENT aan boord van Sojoez-ruimtevaartuigen was de Globus uit 1960, die een draaiende wereldbol gebruikte om de positie van het ruimtevaartuig boven de aarde aan te geven. Een elektro-mechanische analoge computer met vier relais en een TRANSISTOR, weerstanden wat FLYBACK diodes en een een ingewikkeld systeem van tandwielen, NOKKEN en differentiëlen gebruikte om de positie van het ruimtevaartuig te berekenen. Twee MAGAZINES tot slot.


COMPLIANCE
Deze week weer VERRAST, maar zeker niet over het inhoudloze geprinte exemplaar ISSN 0013-4767. Gelukkig doen wij niet aan verenigingszaken en verspillen geen geld van leden. Wij zijn gisteren met de CAMPER vertrokken naar onze familie in Kilpisjärvi om daar gezelligheid te BELEVEN. Ons blad PCM is niet meer, maar PCM daarintegen onderbelicht en erg aanwezig. Het is maar een HANDREIKING voor de geinteresserden. Wel eens ze horen praten over EASYWAVE of het Z-Wave protocol? Op de licentievrije ISM-frequentieband van 868.3 MHz vind je het met maximaal 5.85 dBm. Op deze frequentie zijn enkel producten toegelaten die slechts 1% per uur uitzenden, waardoor met de FSK modulatie de kans op storing minimaal is. Wat GOED of SLECHT is laat zich raden, maar kiezen tussen het luisteren op de webSDR naar FSK (Frequentie-verschuivings-modulatie) of deze week naar de inmelders die hun RANG en onderdeel toevoegden in het CONTACT met PI4VBD, was een eenvoudige keuze. TON liet weten 50 uniek stations te hebben genoteerd waarvan een uit 1935 met 3x DUPE. Dit WEEKEND luisteren naar ZLD op 3705 en 3568.


Acies visus


Acies visus

BOKMÅL
Iedereen en alles over DE ROOIE over het feit dat onze kennis van GESCHIEDENIS ver te zoeken is. Maar, welk eiland is in 1739 ontdekt door de Franse marineofficier Jean-Baptiste de Lozier en op 21 juni 1957 geclaimed door Harald? DXCC kennis lijkt bij de radioamateurs ook ver te zoeken. Waar ligt Koningin Maudland? Welk FLUORPOLYMEER kan ik voor HF gebruiken? Hoe maak ik mij KASTJES? hoe repareer in mijn aluminium SCHUIFMAST? Hetzelfde geldt voor onze kennis van EMC. Volgens de Rijksinspectie komt de meeste storing vanuit de eigen SHACK. Boeken lezen doen wij niet want alles staat op YOUPTUPE. Jammer want dan mis je essentiële theoretische ONDERWERPEN in een NUTSHELL. db-dbm-dbi-dbd staat er allemaal in, maar ook HIER. Wij gaan dit weekend niet een SUPER ANTENNE voor CB maken, maar gewoon een beetje XYZ zoals altijd. Niets meer doen in JANUARI dat verruimd je GEEST, dat schreef GOTTHOLD al eens in zijn essay Laocoön.


RECITATIE
Naast het verzamelen van HOMEBREW hebben wij nog een hobby, geen CHESS, dat declamerend gezang laten wij graag over aan onze BUREN, en aan de VERHALENSCHRIJVER. Nog ondergedompeld in de ELETROLYTEN en nog nooit gehoord van van HPC (Hybrid Power Capacitors). Nee, wij hebben iets geheel ANDERS, namelijk: HAM-STAMPS. Deze liefhebberij is begonnen in 1963 toen wij een brief kregen van Karl Manne Georg SIEGBAHN. Hierop een afbeelding van een draaibare LOG-periodieke kortegolfantenne van Rohde & Schwarz. Na het STOMEN, bleek dezelfde ANTENNE te zijn als die bij het zendstation MOOSBRUNN. Hij bestaat uit twee V-vormige ELEMENTEN die elk bestaan uit een in zigzagvorm gebogen draad. Elk draadelement functioneert als 13 in serie geschakelde dipolen van verschillende lengte. De bruikbare bandbreedte gaat van 6,1 MHz 23 MHz. CEBIK en ook ROB hebben er nog wat leuks over geschreven. Dit weekend is er GENOEG te beleven, te beginnen op 3660 daarna BUSINESS PCB CARD maken, de leukste ONTWERPEN bekijken en vervolgens KOFFIE MET GEBAK.


Acies visus


ANTENNA AEOLUS
Albert, PA0A wist nog te melden dat er 35 deelnemers waren in de 402e TRX van PI4OTC. U weet wel met die PUZZEL. Deze week hoorden wij een 69 jarig OTC id uit Apeldoorn vertellen over zijn 49m lange DRAAD die aan het begin is GEVOED. Q1. Wat zou het rendement zijn op 160m met het ingeschakelde 1:49 transformator?. Q2. Wat zou het rendement zijn op 160m met kortgesloten 1:49 transformator? In beide gevallen wordt een TUNER gebruikt om de zender 50Ω te laten zien. Wij hebben toen ons Radio Engineers Handbook van Terman McGraw-Hill open geslagen op pagina 772, want daar staat: "In het geval van een draad met een open uiteinde wordt de STROOM verdeeld als in A. Hij is nul aan het open uiteinde en doorloopt minima op afstanden, die een halve golflengte van het uiteinde verwijderd zijn. De stroom in de lussen aan weerszijden van een minimum zijn bijna precies 180° uit fase, behalve in de onmiddellijke nabijheid van het minimum, waar vrijwel alle faseverandering plaatsvindt. Aangezien de stroomminima vrij klein zijn ten opzichte van de stroommaxima, is het gebruikelijk om de stroomverdeling voor te stellen als in B, waarbij de stroom bij de minima wordt verondersteld nul te zijn in plaats van KLEIN, en de stromen in aangrenzende lussen 180° uit fase worden genomen". Een in de DAKGOOT opgehangen 50Ω DUMMYLOAD geeft een perfecte aanpassing op TOPBAND. Aeolus ontmoette Odysseus op de Liparische Eilanden. Hij gaf deze een zak mee, waarin de tegenwinden zaten, zodat Odysseus nooit last van tegenwind zou hebben.


CONSIDERANS
2023, Wie brengt ons Wat dit jaar? Alles naar het archief, want wij willen met een schone LEI beginnen. Op 1 januari wenst men iedereen het beste of ook wel 'een agelukkig nieuwjar'. Vroeger werd vooral geld gegeven, helaas is deze traditie niet meer actueel. HANS is weer bij Lisa en de WINNAARS hebben deze week hun wel verdiende LOON gekregen. Oostenwind op 1 januari betekent veeziekten, westenwind de dood van een koning, zuidenwind besmettelijke ziekten en noordenwind een vruchtbaar jaar. Scheen de zon op dag van het Nieuwjaar?, dan wordt het een goed appeljaar. Geen idee, want wij waren gelukkig op dat moment aan het beginpunt van de Europese wandelroute E10. Wordt het jaar met enthausiaste OTC deelnemers, of wordt het een jaar met vooral veel van hetzelfde?. Het OTC clubgevoel zou een multidimensionaal concept moeten zijn dat verwijst naar individuele participatie, relevantie voor leden en sociale cohesie. Gaat de DvdOTC 2023 door of is er niemand meer te porren voor de organisatie? Is de rode stand weer te zien in Zwolle, of heeft echt niemand meer energie? Wij vragen ons af wie PRACTICAL WIRELESS January 2023 echt heeft gelezen en Simon’s World Map heeft geinstalleerd? Wie is op de hoogte van de IARU HST world records? Waar ligt DALLINGEWEER en wie is er vandaag gastoperator van PI4OTC? Hoe staat het met onze kennis op het gebied van AI-SPEAK? Het is het jaar van het KONIJN, niet van de HAAS. In T3 weten ze het wel, volgens ISO 8601 zijn ze er weer als eerste bij. Enig idee trouwens waar T32 ligt? Deze week weer aanhet werk en onze vrienden van Keysight gaven ons een moeilijk BOEKJE kado. Johanne Wu verraste ons met een RF Gain Block Amplifier. 2023, Wie brengt ons Wat dit jaar?

Voor wie het heeft gemist en nog wat extra's HPY2023 es 73 de Pöölö ja Ystävä


Zaterdagmorgen, oudjaarsdag, 31 december 2022 was de 402e uitzending van PI4OTC op 3660 KHz vanuit de boerderij in het buurtschap Dallingeweer, in de uithoek van het kerspel Termunten, vlak bij de Punt van Reide. Helaas was Lisa Bricklin haar stem kwijt, maar gelukkig heeft haar vriend, Hans Schotanus als speciale gastoperator de honneurs waargenomen en de uitzending stipt om 09.00 uur lokale tijd kunnen overnemen. Klik HIER of op de banner om de herhaling van deze speciale uitzending nog eens te beluisteren.

Voordat we de prijswinnaars bekend maken, kijken we nog even naar de vragen en ANTWOORDEN.
De gemakkelijkste vraag met de meeste goede antwoorden was vraag 3 die over de PJ3 priefix ging, 94 procent van de deelnemers wisten het goede antwoord te geven. Toch wist 6% van de deelnemers deze vraag nog met fout te beantwoorden. De vraag met de meeste foute antwoorden was vraag 2, over het toestaan van satellietcommunicatie in de 2-meterband. Slechts 25% van de deelnemers wisten het kruisje te zetten bij het juiste antwoord. Allereerst dank aan alle deelnemers die de oplossing stuurden, de puzzelredactie was daarmee erg vereerd. Wat nog nooit eerder gebeurde verraste de puzzelredactie.

Indien je wilt weten wat je persoonlijke score is, vergelijk dan je eigen opgave met de uitwerking van de antwoorden. klik op de banner of op UITWERKING OTC KERSTPUZZEL 2022

Na het controleren van alle antwoorden bleek dat niemand alle vragen goed heeft beantwoord. Hiermee is de hoofdprijs komen te vervallen. De puzzelredactie heeft lang nagedacht over de toekenning van de prijzen en heeft besloten niet te loten, maar alle inzendingen met 11 goed te beoordelen als winnaars. Gelukkig waren er meerdere deelnemers die bijna alle vragen goed hadden.

5 WINNAARS = 5 GELIJKE PRIJZEN
Geen troostprijzen, 4e, 3e, 2e of 1e prijs, maar gewoon voor elke deelnemer met 11 goed, iets van kwaliteit.
Geen A.C. THI ON, iets voor universeel gebruik en uiterst ergonomisch verantwoord voor de echte kenner...

Klik op het het CADEAU om het uit te pakken -->
De echte PRIJSWINNAARS hebben vanmorgen meegeluisterd.


HET ADDERKROONTJE
Toen wij op de HBS zaten werden wij op 339ste dag in 1957 GESOMMEERD naar huis te gaan. Gelukkig is het snel KERST en Lisa is al bijna haar koffers aan het pakken. Dit weekend gaan wij QRP MEEDOEN op 10m met ons EIGENBOUW stuk speelgoed. Zelf gebruiken wij QRO om te DROGEN of om enige WiFi beweging te DETECTEREN. De week hebben wij samen nog een wereld RECORD gehaald en is het tevens 30 jaar geleden dat door Kodak het USA OCTROOI 6.292.218 is vastgelegd, getiteld "Elektronische camera voor het vastleggen van stilstaande beelden terwijl bewegende beelden worden bekeken". Het lijkt af en toe wel een SPROOKJE, hoog van de toren blazen en nog nooit iets gelezen hebben over TDR of TDT of CIDR en FDR. Dan zijn de MAGAZINES een stuk gemakkelijker te behappen deze week. Hup HOLLAND Hup!De achterkant van Pöölö zijn radio:
KLIKNiet adolescent maar PUPIL

MAXWELL
Op zaterdag 21 februari 1953 kregen wij, na het ballonnen oplaten op 'It Grien', van zijn BROER, de opvolger van de PADVINDER. Een enorm groot KADO van 18 gulden en vijftig centen. ESY heeft er veel leuke informatie over. We vieren het pas als IEDEREEN terug is. De techniek in NEDERLAND is behoorlijk veranderd. Het is niet voor het eerst dat er op grote schaal iets is veranderd. Bijvoorbeeld de radio DISTRIBUTIE IN DEDEMSVAART en GRONINGEN en REHENEN en ECT zijn stekkie. Bladerend door de bedrijfsbeelden van onze oude WERKGEVER, komt alles weer naar boven, het begon het een DRAADJE. Gelukkig hebben wij nu al SPECULAAS om te delen.


RAISONNEUR
Het was weer een hectische week. Space Tech EXPO in Bremen en ELECTRONICA in München. Wel lekker RUSTIG op de weg donderdagmorgen, want voor een beetje regen en wind, laten wij de FIETS niet staan. Gisteravond niet naar THE BOSS geluisterd op 3773, maar de THE BOSS gekeken. Allebei FUN als het gaat om de INHOUD, waarbij het het AARDEN van radiozendamateur installaties ten behoeve van blikseminslag volledig nutteloos is.


Meer weten over GaN HIER

Overigens overspannings BEVEILIGING is wel HANDIG dingetje om te hebben. Wij zijn daarnaast bezig met EMC en luisteren naar de EMC Expert Keith Armstrong. Dat is andere KOEK dan al dat GENEUZEL over de stelling van Πυθαγόρας over hoogte en INV-V hoek.


MARTINUS VAN TOURS
Vandaag reden wij op de A3 over de MAIN na een lange werkweek niet op weg naar Kerstmis, maar GEWOON naar huis. Om 09.00 uur afgestemd op het SUPERSTATION in LIMBURG was het na de formules op donderdagavond weer verbazingwekkend wat er boven de RUIS uitkwam. Misschien is 34.7 dBm (3W) genoeg om gehoord te worden in Nederland, als de CONDX maar meewerken en het vrijhangende alternatief de goede richting opstraalt. Zelf zit er bij ons 20 meter 8240 van Belden aan, die bij een load SWR van 1.5 nog 34.2 dBm (2.69 W) in CHESTER zijn draad pompt. VROEGER was alles beter, in ZWART-WIT en gelukkig zonder internet. Thuis aangekomen pak ik direct de jaargangen 50-60 van het negatief geladen elementair deeltje om mij te VERDIEPEN in het verleden. 11:11 dient als een WAKE-UP call, en betekent dat het universum je ogen probeert te openen zodat je meer aandacht besteedt aan de synchroniciteit om je heen. PROOST.


FLIPPER
Het was druk op C07, met veel bekenden uit de REGIO en daarbuiten en BRAM die iets verteld heeft over de oldtimer. Tussendoor nog even naar het fenomeen LA BAMBA in de Broerenstraat gekuierd en voor volgend jaar maken wij er echt een MEETING POINT van. Inclusief statafels en stoelen voorzien van rode bekleding.Heathkit SS9000

Het door de OTC aangeboden ORIGINEEL Nederland banket van zelfrijzend bakmeel, suiker, kandijstroop, eidooier, boter en voorzien van kaneel en kruidnagel voor de smaak,kan dan zittend worden gedegusteerd tijdens het invullen van het aanmeldingsformulier. Bij de EUDXF zagen wij nog een BERGZEIT met daaronder iets uit het VERLEDEN. Vorige week weer iets geleerd van EPS en 'Miniature Radar SENSOR'. Dit weekend gaan we HACKEN in Harderwijk, onze voorkeur VIS ophengelen en twee dagen de regen TROTSEREN - Fijn weekend en WELKOM BIJ DE CLUB.


Geen QSL? check HIER je QSO

STANNA HEMMA
Achter de geraniums zitten betekent ‘een inactief leven leiden, werkloos thuiszitten’ (vanwege ziekte of ouderdom), vaak met de bijgedachte ‘en zich nutteloos voelen’. Het is niet duidelijk hoe deze uitdrukking ontstaan is. Diverse naslagwerken noemen de uitdrukking wel, bijvoorbeeld het Woordenboek van populaire uitdrukkingen, clichés, kreten en slogans van Marc De Coster: “Geraniums worden geassocieerd met alles wat burgerlijk is. De uitdrukking wordt daarom meestal in ontkennende zin gebruikt. Iemand zegt bijvoorbeeld dat hij niet van plan is achter de geraniums te blijven zitten.” Maar een precieze oorsprong van de uitdrukking wordt niet gegeven.

De OTC is achter C07 te vinden en wij denken de hele dag aan alle 467, (minus het OTC bestuur, DJ2NL, PA1K, PA0JBK, PA0HAC en de QSL kaart verzamelaar) die lekker HIER kunnen doorbladeren zaterdag.


KEOKOTA
Het is OORLOG en het is KOUD Het wordt tijd dat Marktplaats een aparte rubriek voor gelicenceerde radioamateurs krijgt. Wij zien door de 3-meter spullen de juweeltjes niet meer. De MLA-30 Antenne is ook voor WILLEM bruikbaar en KOOS heeft daar wat leuke artikelen over geschreven; mét ROTOR. Al wij iets willen weten over CRYPTO gaan wij naar Paul of Marc of naar de NSA, waar we iets lezen over VROUWEN en ONZICHTBAREN, maar ook, de voor ons onbekende, Brigadier John Hessell TILTMAN. Wij keken ook nog even op Mr. Green’s BLOG over hoe USB zich ontwikkeld tot een krachtpatser van formaat.

Naast Radio User - Vol. 17 No. 11 hebben wat extra's TOEGEVOEGD voor de operators van PA60KLE
De OTC telt op dit moment 467 leden. Daarvan zijn 286 personen onder de 80 jaar.
Je zou zeggen dat binnen deze groep nog wel een paar extra enthousiaste en fitte leden te vinden zijn die bereid zijn 60 minuten de stand 'staand' te bemensen en belangstellenden te woord te staan op de DvdRA. Het OTC bestuur, DJ2NL en PA1K hebben alle november magazines al gedownload.

Ook als je niet in de gelegenheid bent de OTC te helpen, kun je ze allemaal niet meer DOWNLOADEN.
'73 Pöölö ja Ystävä.


Klik afbeelding voor vergroting

DVDRA
Wanneer je in gelegenheid bent om op zaterdag 29 oktober in Zwolle mee te helpen, dan steun je niet alleen de OTC, maar werk je ook mee aan het succes van onze Club. Kijk ook even in je SPAM box, want soms komt daar NIEUWS van de OTC terrecht

HIER vind je de SHIFTS die nog ingevuld moeten worden;


MONTE CARLO
Wij wonen sinds 17 november 1959 met veel plezier in het wonderschone Dordrecht, tegenover DuPont. Niet te verwarren met de broer van DUPOND. Na het zien van ZEMBLA denken wij er sterk erover om te verhuizen naar een behouden HUIS ergens in het noorden. Blader ONLINE om op de hoogte te blijven van de nieuwste innovaties in installatietechniek. CAPACITEIT opslaan is trending, dus wij gaan op zoek naar een ANDERE vorm van OPSLAG. Gelukkig hoeven wij niet naar MONACO om de uitkomst van de Dipool antenne te SIMULEREN. Woensdag hebben wij koffie met een gevulde koek gescoord uit de BABBELKAR. Fijn om te zien dat er ook OTC leden zijn met technisch inzicht.

Wil je gewoon BLADEREN of ben je daarnaast ook nog een SENIORHAM?

KLIK HIER VOOR UITLEGMeer weten over GaN Power HIER

RABDOLOGY
Zaterdag 24e de 39e KEER komen we weer allerlei radio zendamateurs tegen. De herfst opent haar sluisdeuren door dit weekend de droogte GECALCULEERD te laten verdwijnen. Maandag waren wij in de Koffie- & Frozen Yogurt BAR. Niet echt een PLEK om lang te blijven... Verbaasd waren wij over het optreden van GUIDO uit Losser en niet uit Eefde, met wel erg smerige VOETEN die een nieuwe YEASU heeft besteld omdat Femke op het tijdstip 04.30 en 17.25 in FIRSTDATE daar niet van gediend was. Leuk stukje in ETOTAAL gisteren en van STEVE vorig maand. Dit weekend Nico zijn RigLOL even UPDATEN en LEZEN welke trukjes Windows en QST ons in oktober kan leren.


CRYPTO TEINNUF
Wij hebben gehoord dat een PI4OTC gastoperator een tijdje geleden in DL op vakantie was. Zijn plan-A was om het clubstation zaterdagmorgen op 80m in de lucht te brengen door gebruik te maken van een andere radiozendamateur zijn REMOTE station in PA. Hij werd toen gelukkig vroegtijdig door de OTC geïnformeerd dat dit niet mag. Dan maar plan-B moet hij gedacht hebben. Het idee was toen om vanuit DL onder zijn eigen PA-call verbindingen te maken op 80m, door gebruik te maken van een andere radiozendamateur zijn REMOTE station in PA. Hij werd toen wéér door de OTC geïnformeerd dat dit niet mag.

'De radiozendamateur bedient het radioapparaat zelf en, indien hij niet aanwezig is, draagt er zorg voor dat alleen hij zijn radioapparaat op afstand kan bedienen'

Vandaag was onze WEBMASTER op bezoek bij PAUL EN MARC, Morgen gaat het regenen dus wij blijven THUIS.
HIER voor koffer of DAAR voor leesvoer.

FUNNIET
Onze vakantie zit er weer op! De SRLV is ingeleverd en wij zijn met z'n drieën vanuit PIXENDORF via BERLIJN opweg naar onze eigen GEMEENTE. Een 'Langereis' van 56 uur. Ondertussen maken wij REMOTE nog een paar QSO'S om iedereen te laten waar wij nu weer UITHANGEN. Ook wordt gelijktijdig de WJZ / 21156348 bestudeerd om te controleren of wij alles wel volgens de geldende regels uit Artikel 10, eerste lid A doen. Jammer dat wij geen LID meer zijn, niet te verwarren met LID, anders had AT ons het even kunnen uitleggen.

Blij als wij weer thuis zijn en gewoon weer kunnen RECREËREN door te luisteren naar vrienden van die AT met PMR. Niet te verwarren met deze AT en zeker niet met onze eigen AT, maar wel met deze AT


KOW
Koude oorlog weekend op 22-23 oktober 2022.
Communicatie was ook in de koude oorlog belangrijk: niet alleen had iedere BB bunker een eigen mast van 40 meter hoog maar ook vele andere diensten maakten gebruik van radio. De korte golf zat er vol mee: denk alleen al aan de befaamde “number stations” in de jaren '70 – '80 . Daarom zullen we een ook groot aantal objecten “in de lucht” brengen. Op dit moment hebben we al bijna 20 stations die vanuit (voormalige) koude oorlog locaties in de lucht zullen komen, alle met een special call welke vaak is gerelateerd aan het betreffende object. Frequenties, modes, antennes en vermogen worden door de aanwezige amateurs bepaald maar 2, 40 en 80 meter zijn logische plaatsen om te zoeken. Dit is een unieke gelegenheid om deze objecten te werken. Hopelijk horen we u ook... LEES HIER VERDER
HOLLERITH
Wij hebben voor de afwisseling een COMMANDER gehuurd. Het idee is om de komende week de blauwe grotten, het SCHEEPSWRAK, en de olijf- en DRUIVENgaarden te verkennen. Heb, op een door GRI gerenoveerde IBM, uitgerekend dat dit een TSUNAMI uit ons vakantie-BUDGET betekent. Wij zijn ook tijdens deze vakantie in de ban geraakt van AGC. Niet te verwarren met AGC en zien de FUNDAMENTALS van HERMAN uit 1804 weer voorbijkomen. Wij hadden toen de 80-SERIE niet weg moeten gooien, dan hadden we die SRLV gewoon kunnen kopen.

Wij hebben alle 36 van MIKE gevolgd en meer geleerd over FERRIET dan te luisteren op 92. Tevens weten wij nu wat NIEL bedoelde toen wij op 20 juli '69 met het hele gezin HENKIE de code 1202 hoorden roepen. CQARRL of eens proberen achter het scherm die TRIP zelf eens doen?


VLOEK
Horen wij op 7188 twee papadeltas elkaar complimenteren over het signaalrapport, terwijl wij met onze tactische vakantie ANTENNE vlotjes 3 JA's aan de haak slaan. De Galliër uit PILOTE zou hebben gezegd: 'Rare jongens die Ollanders''. ELEKTRISCH met vakantie is trending maar de SPIJKERPOLDER blijft ook nog populair. Kregen ook nog een leuke ACTIE aangeboden en met kortingscode TLK-225-ZOMER slechts €75,00. Dat is ruim 60% korting! Helaas is ook dat ons niet gegund met onze AOW en aanvullend pensioen, wij gaan voor 1999 CENTEN. De zak voer is met een pondje PW AANGEVULD en wij genieten nog drie weken op Tragaki Zakynthos.II 73 ES 77 OT CUL VY SN CL TU . .

MOUSOURAS
Wij kunnen het hier PRIMA uithouden tussen Lefkas en Kefalonia in de Ionische Zee. Ondertussen heeft Fred, PA0WFB zijn BLOG bijgewerkt met de KIEKJES van DvdOTC 2022. Wij zijn voor morgen uitgenodigd bij NIKOS voor TZATZIKI. De vierde dag van jullie werkweek AFGESTEMD om 20.00 en daar horen wij WFTW weer een therapeutische OEFENING. Wel FUN, maar nog nooit van CUSN gehoord. Wel van CUL of SN. Dit weekend eens luisteren naar 99 Ollanders op de 40m band en kijken wat er in AUGUSTUS te beleven valt.


ABACUS
Zoals je kunt zien is de FLUKE gebruikt voor het meten van de SPANNING. Zondag op de achtergrond luisterend naar wat hoge heren op 7.549545656E-14 EXAMETERS. Leuk om de discusie over PROPAGATIE te horen van een CarrièreTIJGER die al een tijdje niets meer iets gelezen had. Volgende keer eens vragen naar de THEORIE. Heb zelf nog even gebladerd in het BEKENDE boek. Geheel GRATIS is onze tip om ook eens te kijken naar HB ARRL HOOFDSTUK 19. Wij tellen onze KNOPEN, vorige week was het te WARM, maar in ons geboortejaar 1947 was het ook WARM. En waar zijn al die GOLVEN gebleven? Deze week was de aarde aan het LEKKEN, dus maar wat augustus lektuur GELEZEN onder de veranda.KLIK AFBEELDING VOOR PDF

CHAPPE'S TELEGRAPH
'k wil niet wonen in Lapland want Lapland, dat is me te koud. En ik wil WEG uit Nederland want HIER krijg ik het BENAUWD. Utrecht komen wij sinds de VOORJAAREXAMEN 1982 niet meer in maar voor WOTS maken wij een uitzondering. Wij luisteren altijd MUZIEK op de achtergrond tijdens het KOKEN. Voor het winterseizoen gaan wij dit weekend de elektrische GELEIDBAARHEID eens meten van het grasveldje. Voor het tijdschriften repositorium kun je bij JOS terecht en HIER voor de augustus HOUTPAP.


HILDESHEIMER BLAUPUNKTWERK
Zaterdag 9 CQ JULI gaan wij voor de eerste keer in Zutphen LUISTEREN en voor de achtste keer KIJKEN in de Walburgiskerk. Een droogkomische reflectie en een unieke kijk op de alledaagsheid doen wij zondag in PURMEREND bij Motion Imagination Experience. Deze zomer gaan wij echt VIP kamperen en daarom denken wij na over de Imperial Hacienda 1000 TDL SLEURHUT. Ook op het programma staat de aanschaf van een dome, om in navolging van EHG de STERREN eens van dichtbij te bekijken tijdens de achtergelaten STOFDEELTJES. De CONDX zijn ook vandaag weer niet al te best, vandaar in YASME gedoken voor wat herinneringen. Toen FT8 nog niet bestond en F+ standaard was, VINTAGE nog ZELFBOUW was en bij ons alleen Wolffers met de WT15 en WZ9 verkrijgbaar waren. Het verhaal van SEMCO is beter dan die van ICOM.

 


KLIK AFBEELDING VOOR ZOOMKLIK AFBEELDING VOOR PDF

INTRODUCTIE VOORZITTER OTC

Het bestuur van de OTC is zeer verheugd dat op zondag 12 juni 2022 tijdens de DvdOTC in restaurant De Soester Duinen, met applaus Jan van der Meij PA0JMY, als nieuwe voorzitter is gekozen van de Nederlandse Old Timers Club.

Met Jan als voorzitter heeft de OTC wederom een betrokken en passievolle verbinder aan het roer staan. Wij heten Jan zeer welkom en zien uit naar een fijne samenwerking.

Het OTC betuur.FOTO'S
Tijdens de DvdOTC 2022 heeft Nico, PA4NIC 9.9262E-16 YiB aan foto's afgeleverd in de postbus van de redactie. Ze worden t.z.t. geplaatst.


Zën kènnër groeje nie snellër dër ze mèt hun hoêr te trèkke en sjaum wiëd ook bier, aste mér lang genoeg kons waachte of nen ëllëntrikkeboom krievëlë tot tër begint te laachte. De OTC zoekt nog een webmaster.

GRüNKRAUT
Op een van onze Tiromftochten kwamen wij aan de Molenstraat een leuke accessoire tegen. PHILIPS is niet meer wat het was. Dit weekend verblijven wij in AMBOSS vlak bij ons DOEL en hopen er niemand van de NVB tegen te komen. De thuisblijver kan het beste even kijken bij de BUREN, daar gaan elke 2 uur de prijzen onder de hamer. Of onder de veranda lezen wat er in TWENTE te doen is. De bootjesvriend kan direct bij HAL zijn voer ophalen en wij zelf doen het met E-ZINE of even via een omweg de laatste van JULI ophalen op de TRANSFER markt. Het is zomer, en het lijkt of de dagen weer korter worden. GENIET van het weekend, wij doen het met KOOL.


SIRIUS-OMBLAF
Op een warme dag, tijdens de hondsdagen, blijken alle mensen te slapen en niet wakker te krijgen. Vorige week was het met 96 gasten in de DUINEN een topdag! Jammer voor die leden die met
VAKANTIE moesten. Hoezo warm vandaag? Wij denken terug aan 18 juni 2002, toen was het ook 31,1 °C. Wij raden iedere amateur aan een lege KERK te kopen en de toren te gebruiken als ophangpunt voor de Caqupeé antenne. Succes verzekerd voor het ONDERZOEK. Volgende week meer, en een uitgebreid bericht over iets heel anders. Vandaag sluiten wij de WARMTEPOMP andersom aan en gaat buiten genieten van het moment en bladeren door CQ. Waarom zou je een HF antenne op de graad nauwkerig willen uitrichten?

KWIKFLIX
Wij zijn zaterdag op vakantie in een agrarisch gebied op 7 km van het Maasplassengebied en tussen natuurgebieden, zoals de Leudalbossen Beegderhei en Heelderpeel. Zondag gaan we naar een DORP aan de rand van een zandgrond, om REMOTE QRV te zijn. Er zijn een aantal amateurs bezig de handleiding van een SPIDER aan het bestuderen. Verder zijn er pony's, schapen twee lieve honden en een COBB (niet te verwarren met een COB) en NATUUR aanwezig.
Ze zijn niet allemaal 70, kijken geen KWIKFLIX, verzamelen POSTZEGELS of RADIOS.

We zijn te druk, vandaar alleen RADIOUSER voor dit weekend. En even kijken naar die oplossing voor KOOP-DOOS-KOPERS
DAUWTRAPPEN
Wij als paganus zijn gewend om vroeg op te staan en vervolgens een stukje, door de BEDAUWDE velden te lopen om de heropleving van de natuur te vieren. Vandaag hebben wij geen muziekkorps rond zes uur 's ochtends gehoord, dus na het ontbijt direct door met AUBADES in een paar geselecteerde etablissementen. Door de drukte deze week is onze vaste redacteur er niet aan toe gekomen, maar op de valreep alsnog CQ en SARC. Wij wisten het al langer, maar DECT is nog lang niet silent key. Wat ons betreft nog een ENIGMA oplossing voor de liefhebber en voor je het weet is de week weer voorbij.


HERSTEL MONUMENT RADIO KOOTWIJK
Op vrijdag 5 mei 2023 herdenken we dat het 100 jaar geleden is dat de eerste radiotelegrafieverbinding tussen Indië (Malabar) en Radio Kootwijk tot stand kwam. Het zou mooi zijn wanneer het monument er dan weer Spic & Span zou kunnen existeren. Een aannemer schat dat de totale kosten hiervoor zo’n € 8.950 zullen bedragen.

Staatsbosbeheer wil desgevraagd zijn medewerking verlenen bij de herplaatsing van het monument op een nog nader te bepalen stukje grond van het voormalige Zendstation Radio Kootwijk.


KLIK AFBEELDING VOOR VERGROTING
€6.900 opgehaald van €8.950

De CROWDFUNDING voor het terugbrengen van het Herinneringsmonument naar Radio Kootwijk is gestart. Help met je donatie mee het doel te bereiken door een bedrag naar believen te doneren. Wellicht wordt met uw steun het plan van initiatiefnemer Jan-Willem Udo, PA0JWU werkelijkheid!
Lees meer HIER, bekijk de campagne en DONEER direct. Om de herplaatsing van het herinnerings-monument te realiseren hebben we een bedrag van € 8950 nodig. HELP JE MEE?
Vanaf € 150,00 ontvang je bijvoorbeeld het boek Radio Kootwijk: De Biografie van een Zendstation.
Maar natuurlijk zijn alle donaties welkom, de actie eindigt op 02 juli 2022


23 APRIL: TALK LIKE SHAKESPEARE DAY
Volgende week woensdag lanceren wij TOEMPOEZEN.
Het lijkt wel of de AARDE sneller gaat dan 1670 km/u. De tijd vliegt, want het is al bijna 12 JUNI. Vorige week hebben we GEEN verdwaalde OTC-ers gespot op de EuMA, maar wel Steve Hageman die geen HAM is maar af en toe wat leuks SCHRIJFT. Wij hebben wel een probleem met MARKTPLAATS om leuke spullen te zoeken voor de legale amateurbanden. Daarom ons advies om je spullen HIER aan te bieden. Wat ook wel leuk is om te lezen, is in de ontwikkeling op het gebied van eGaN FETs.
ENKELEN doen het een weekje later, maar wij gingen het PAASEI PELLEN en daarna wat experimenteren ONDERGRONDS
een PCB bestellen, Electron bij het oud papier gooien en bij OBJEX kijken naar het filmje onder aan de pagina. Ben wel benieuwd wat daarna de POT schaft.


PAASEI + AMSAT PELLEN KAN NOG STEEDS:↑CLICK


Orange BOOK of Knowledge, BOOK Antennas in Practice of toch maar GEWOON.

Vorige week al binnengekomen, vandaag als tweede kans weer voor 7 dagen beschikbaar KOAKSIAALIKAAPELIT

KOAKSIAALIKAAPELIT(s)
Wij hebben gehoord dat er naast 'gewone' mensen, ook OTC'ers (QRB, HPV, JBB, ACJ) de 29e in Delft op het RF Technology event aanwezig waren: 65+ en blijkbaar een dagje uit. Fins is voor ons de moeilijkste TAAL westelijk van de NULMERIDIAAN. (wachten in de queue) Het was een hektische week, met UPS en DOWNS, maar het hoogtepunt was wel dat wij in NAVOLGING van Narcissus, ruimte hebben vrijgemaakt voor сексуальная книжная девушка. KLEIO hebben doorgebladerd om het te duiden, en daarna ons verder hebben VERDIEPT in de RELEVANTIE van de dag, omdat een vermogensregelaar voor warm water een prima OPLOSSING is voor het overschot uit onze PV. Wat had de TUINMAN eigenlijk te maken met CRYSTAL PALACE of de PROJECTMANAGER uit Leusden-Zuid?


MAYNOOTH
Woorden vervliegen, maar CAISUS zei, het GESCHREVENDE blijft. Vroeger werden wij in deze tijd van het jaar WAKKER van het GEKWETTER van weidevogels, maar tegenwoordig is het STIL. Pater Nicholas was een PIONIER in de ontwikkeling van de elektrische wetenschap, maar de ZOON van de postbeambte werd er echt beroemd mee. Wij zelf moeten nog even uitpuffen van MWC en hebben daarom nog geen tijd gehad om de BLADEN te lezen.GEKWETTER
Vorige maand hebben wij een VNA aangeschaft voor het bereik tot 8.5 GHz voor het testen van onze PIFA (planar inverted-F antenne), en deze week kregen wij al beleefd een uitnodiging voor 29 maart QuTech / TU Delft. Hoe bouw je een testopstelling waarbij de testresultaten betrouwbaar maar ook reproduceerbaar zijn? Als er leden geïnteresseerd zijn kunnen ze zich HIER nog aanmelden voor het RF Technology event. Weer eens wat anders dat het RF seminar. Voor dit weekend 125 MB GRASDUINEN.


Zondag 12 juni 2022 'Dag van de OTC'


De reservering in Restaurant De Soester Duinen is gemaakt!
Om dit goed te kunnen organiseren is een voorbereidingstijd nodig voor het aanmelden, voor het reserveren en het maken van afspraken met de locatie. En de OTC is niet de enige die wat wil gaan organiseren. Een korte inventarisatie heeft duidelijk gemaakt dat het onmogelijk is om traditioneel het eerste weekend in april bij elkaar te komen.Daarom is gekozen voor een andere datum. Wat ook meespeelt zijn de overwegingen die wij als bestuur hebben gemaakt over de toekomst. Er zijn wetenschappers die ons willen laten geloven dat we moeten leren leven met Covid achtige ziektes. Een bijeenkomst in de zomer biedt dan misschien meer kans van slagen. We gaan er van uit dat juni “corona veilig” is om bijeenkomsten zoals vroeger weer te organiseren. Dan hebben we ook de tijd om dit goed voor te bereiden. Nadere informatie over het aanmelden, het programma en overige informatie volgt de komende weken op de website en in april ontvangen alle leden een persoonlijke uitnodiging.


DUURZAAM
Wij doen niet mee aan de DUURZAAM en ook niet aan de PACC. Wij wachten op het hoogtepunt van CYCLE 25 en ook zij wij te DRUK met slimme P2H oplossingen om het binnen- en buitenklimaat vakkundig te scheiden. Misschien is het een idee om het DRAADJE door het DAK te voeren en aan de kapotte Hermes-Lite te koppelen? Roy had VROEGER ook een TYPEMACHINE. Ook een leuk verhaaltje van onze CW vriend vonden we daar. Iedereen heeft tegenwoordig een SDR set, zit te koekeloeren naar zijn beeldscherm en levert commentaar over het geoproduceerde geluid maar heeft wellicht geen idee dat dat onderwerp best wel ingewikkeld is. Glen heeft een een leuk BOEK overgeschreven. Toen we toch bij NASA aan het kijken waren, zagen veel MORE STORIES downloads om dit weekend door te komen met wat POWER FOR FLIGHT en ISS. Links, het complete verhaal van DL3FF met wat EXTRAS om door te bladeren.


SILENT KEY PA0PBT -PEER TOUBER-

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Peer Touber, PA0PBT. Peer is op zondagavond 6 februari op 74 jarige leeftijd rustig ingeslapen. Naast OTC lid, was hij een van de vaste gastoperators van PI4OTC. Onze gedachten gaan uit naar de familie, vrienden en kennissenkring van Peer en wensen ze veel sterkte met dit verlies. Namens de leden en het bestuur van de OTC, onze oprechte deelneming.

IN MEMORIAM
KLIK op de afbeelding of HIER voor Peer in memoriam.

In memoriam is geschreven door de radiovrienden van Peer.
Het afscheid is in besloten kleine kring.
op zaterdag 12 februari.


HAZELNOTEN
De AANMELD en CONTACT pagina zijn weer in de lucht. We werken nog aan een API om reCAPTCHA service te integreren in de alle OTC website formulieren.

Vrijdag 4-2 waren wij te gast bij Ron Blaauw in de TAPPERIJ en hij adviseerde ons de Hakkedellehakselaar eens te proberen. Toch geven wij de voorkeur aan die van de SLAGERSZOON uit Venlo. Deze blijft zo'n dag dé onverbiddelijke bestseller! Vandaag, zaterdag 5 FEBRUARI is het weer feest met Supercrema Gianduja.

Tijdens een aantal TAARTPROJECTEN hadden wij het idee om dit weekend ook maar weer eens te duiken in meer FRAMBOOS en af te sluiten met wat OEFENINGEN.


PFOA
Als eerste wil de OTC u even HERINNEREN aan DE DAG dat Roy Plunkett zijn ontdekking deed van poly-tetra-fluoro-etheen. Je zal vorig weekend maar mee hebben gedaan in de CQ World Wide 160-Meter Contest met de call waarvan de 0 een O is in perfluoroctaanzuur. Gelukkig was het CW, dus spellen hoeft niet. In dezelfde periode kregen wij op onze verjaardag een velbegeerde SPINTHARISCOPE van onze ROKENDE vader die LAME DE RASOIR prefereerde. Vanaf dat moment konden wij voor het eerst een waarneming doen van het individuele nucleaire verval, veroorzaakt door de interactie van ioniserende straling. Dit was een stuk veiliger dan BROODETEN, tanden poetsen met DORAMED van Auergesellschaft of 'SCHOKOLADE' eten van Burk & Braun. Gelukkig is het vandaag ook veiliger (en voor de laatste keer) om dat van Alfred Kluss zonder risico te CONSUMEREN . Proost EBEN BEYERS! doe mij maar een SNOEPJE.NIEUW BEGIN
Gelukkig kunnen we alles achter ons laten en wat is geweest wordt geplaatst in het ARCHIEF. Het valt ons op dat er altijd meer websitebezoekers zijn, dan dat er wordt gedacht. Vorige week nog, heeft een lid en gastoperator, zonder te hebben meegedaan aan de Kerstpuzzel 2021, wel gewoon de 3 magazines gedownload. Wij doen niet zo moeilijk ;o) Wij willen iedereen nog wel bedanken voor de positieve feedback op de eindejaars-activiteit. Ragimov is terug naar huis, dus dat hoofdstuk is ook gesloten.

Wat wij ook achter ons laten is de Lockdown, woensdag 5 januari 2022, Groningen en de HOOP om in april van dit jaar iets voor de leden te kunnen organiseren. Niets is zeker, maar de kans op een bijeenkomst met 125 leden in een afgesloten ruimte lijkt niet realistisch. Misschien moet de organisatie gaan nadenken om en alternatief te zoeken in het najaar of zomer. We hebben de suggestie doorgegeven aan het voltallige OTC bestuur. Deze week kregen wij leesvoer uit Zaanstreek-Waterland, waarvoor dank. Het is toegevoegd in het DUIVENVOER.

In de vakantie kwamen wij verschillende berichten tegen die onze aandacht trokken. Het verhaal van die BELGEN (soort Zeeuws-Vlaanderen) en het verhaal van het Philips-Kommando en het bouwen van een RADIO. Natuurlijk ook die leuke actie van ROY LEWALLEN Hij heeft er GENOEG van, wij niet, daarom SPAREN wij nog even door.

Wij hebben het DUIVENVOER voor deze week CQ, PW, QST en RU gebundeld en voor iedereen beschikbaar gesteld.
Wees er weer op tijd bij, want over 6 dagen is het weer verdwenen.


A GRAND DAY OUT
"Software für den Funkamateur" verschijnt jaarlijks aan het begin van de lange winteravonden. Zoals al meer dan twintig jaar het geval is, bevat dit nummer van het 60 pagina's tellende tijdschrift een uitgebreide verzameling software die kan worden gedownload door radioamateurs, kortegolfluisteraars, hobby-elektronicafanaten en alle lezers die geïnteresseerd zijn in radio, elektronica en communicatie.

Het tijdschrift en de virtuele DVD bevatten een grote hoeveelheid geselecteerde software, hoofdzakelijk voor de Windows besturings-systemen, vaak met verwijzingen naar Android, Linux en MAC-OS.

Wij denken niet dat veel lezers echt goed gekeken hebben in het januari nummer van AmateurFunk, want daar stond de originele link (nu niet meer beschikbaar) om veel interessante software te downloaden. Op de OTC website zijn de download bestanden tot 28-1 beschikbaar voor iedereen.

Afu_DVD_2022_1.zip-(283 MB)
Afu_DVD_2022_2.zip-(348 MB)
Afu_DVD_2022_3.zip-(269 MB)
Afu_DVD_2022_4.zip-(369 MB)
Afu_DVD_2022_5.zip-(315 MB)
Afu_DVD_2022_6.zip-(210 MB)
Afu_DVD_2022_7.zip-(532 MB)
Afu_DVD_2022_8.zip-(348 MB)

KLIK OP DE HYPERLINKEN


Na de GRATIS download "assembleert" de virtuele DVD zichzelf op de lokale harde schijf en bevat nieuwe ontdekkingen, updates van onmisbare software en extra, waardevol leesmateriaal, bijvoorbeeld het boek "The New Magnetic Antenna Book" als een PDF-bestand. Duidelijk gerangschikt in secties, surft de lezer zeer gemakkelijk door de secties dankzij de praktische CD-browser. Vóór een installatie informeert de lezer zich over de programma's met schermafbeeldingen en beschrijvingen, start of installeert interessante Windows-software met slechts één muisklik of roept nadere gedetailleerde informatie over een software op. '73 van Wallace en Gromit.


MEEGEDAAN?
Iedereen die heeft meegedaan aan de OTC Kerstpuzzel, hartelijk dank, en voor de moeite kan elke deelnemer HIER de bladen FUNK, QST en WIRELESS van januari 2022 downloaden.

Heb je niet meegedaan: volgend jaar wellicht?


350e PI4OTC
De winnaars, prijzen en antwoorden en nieuwe leden van de OTC, zijn op Nieuwjaarsdag, zaterdag 1 januari om 09.00 uur in de 350e PI4OTC uitzending op 3660 KHz door Lisa Bricklin bekend gemaakt. Indien u zich heeft verslapen en de uitzending heeft gemist, jammer dan, deze is niet meer in zijn geheel beschikbaar.

NIEUWE LEDEN
Zoals het er nu uitziet, kunnen wij pas in 2023 weer een Dag van de Old Timers Club organiseren, en wij realiseren ons, dat naarmate de tijd voortschrijdt, de behoefte aan steun en vriendschap onderling groter wordt. Het OTC-bestuur kan daarin niet alleen een bemiddelende, maar ook een stimulerende rol spelen.

Daarom hebben wij gemeend, om als gevolg van uitzonderlijke omstandigheden, en in afwijking van de gebruikelijke procedure, de volgende aspirant-leden, die lid zijn geworden tot en met 31-12-2020, als volwaardig OTC-lid te inaugureren.

Na deze geslaagde voorbereiding bent u nu, officieel in onze club opgenomen.


Wij bieden u hierbij onze felicitaties aan, en vertrouwen erop dat u een goed voorbeeld in de ether zult zijn. Dit geldt zeker voor wat betreft het gebruik van de amateurbanden, maar eveneens voor het juist toepassen van de Nederlandse taal. Welkom bij de Club! Normaal gesproken zou u op de Dag van de OldtimersClub in 2022 de bescheiden hebben gekregen, maar het bijbehorende certificaat, dat volgende week naar de drukker gaat, wordt u nu per post zo spoedig mogelijk toegestuurd. Alle aspirantleden die zich hebben aangemeld ná 1 januari 2021, zullen op de eerst volgende Dag van de OldtimersClub, worden uitgenodigd.

KLIK op de grafiek voor de uitwerking Kerstpuzzel 2021

OTC KERSTPUZZEL 2021
De organisator is blij dat ze weer veel inzendingen, met oplossingen op de tweede editie van de OTC kerstpuzzel, mochten ontvangen.
Er zijn 44 deelnemers voor de OTC Kerstpuzzel 2021 die totaal 528 vragen hebben beantwoord. Er zijn 259 goed, en 269 fout beantwoord.

<--- in het overzicht zien we welke vragen het meest goed en fout zijn beantwoord. HIER is de uitwerking te vinden en kan op het gemak nog eens worden nagekeken.

X

De OTC penningmeester heeft de OTC kas geopend en gezorgd voor 5 geweldige prijzen,.
Het bestuur heeft besloten om niet te loten, maar alle 3e- en 2e-prijswinaars te belonen. Indien u alle resultaten van de deelnemers wilt bekijken, dan kan dat HIER

Alle prijswinnaars krijgen binnenkort hun welverdiende prijs per pakketdienst toegestuurd.

5

Net buiten de prijzen gevallen, maar wel met een eervolle vermelding,
op een gedeelde 5e plaats, met 8 goed en 4 fout, zijn de volgende stations:
Arno, PA0AGW, Bert, PA1K en Gerard, PA0GRI.

4

Ook net buiten de prijzen gevallen, en ook met een eervolle vermelding,
op een gedeelde 4e plaats, met 9 goed en 3 fout, zijn de volgende stations:
Jan, PA0JBK en Hans, PA3ECT.

3

De derde prijs is MMobiel 12-delige Professionele Elektro Magnetische Schroevendraaierset.

Op een gedeelde 3e plaats, met 10 goed en 2 fout, zijn de volgende stations:
Dolf, PA2DP en Rob, PA3BXR

Rob en Dolf, van harte gefeliciteerd met de derde prijs

In het dagelijks leven worden we omringd door elektronica zoals, Smartphones, Computers, Lapotops, Tablets. Deze producten worden steeds geavanceerder en kleiner. Met deze professionele 12 in 1 multifunctionele schroevendraaier set bent in u in staat zelf ook de meest geavanceerde en kleine apparaten te repareren. Deze set is niet alleen geschikt voor elektronische apparatuur, maar ook voor fijn precisie werk bij bijvoorbeeld brillen, horloges en ander fijn werk.

2

De tweede prijs is een QualityB4Quantity schroevendraaier set - precisie reparatie set - eletronica reperatie set - 117 delig - ROOD.

Op een gedeelde 2e plaats, met 11 goed en 1 fout, zijn de volgende stations:
Paul, PA3BIA en Remco, PA3FYM

Paul en Remco, van harte gefeliciteerd met de tweede prijs.


Deze duurzame schroevendraaierbits van CRV met stalen duurzame kwaliteit, de hardheid HRC bereiken 52-56, ze zijn moeilijk te vervormen en te breken. Magnetische schroevendraaierset met opbergbox van PP-materiaal, gemakkelijk en op te bergen. Stabiele en gelijkmatige positionering, de onderdelen zijn hierdoor gemakkelijk op te slaan waardoor verlies verkomen kan worden.

 

1

De hoofdprijs is een Dremel 2000 VersaTip Soldeerbout op butagas.

Op de 1e plaats, met 12 goed en 0 fout, is geplaatst:
Ad, PE1BOL

Ad wist alle vragen correct te beantwoorden, waarvoor hulde! Ad van harte gefeliciteerd met de eerste prijs.

De snoerloze 6-in-1 gassoldeerbout van Dremel. Het perfecte gereedschap voor solderen, smelten, krimpen, pyrografie, warm snijden en verf verwijderen. De enige soldeerbout die een groot aantal toepassingen in één gereedschap verenigt, dankzij het vermogen om 6 verwisselbare tips te gebruiken.
WAAROM EEN OTC KERSTPUZZEL?
Er ligt een jaar achter ons met weinig contactmomenten, terwijl sociale contacten een goede manier is om de hersenen te activeren. We zitten weer in een lockdown en hebben waarschijnlijk we wat extra tijd over. Door nu een OTC Kerstpuzzel te organiseren, creërt het OTC bestuur niet alleen een extra activiteit, maar ook een extra contactmoment.

Wij willen het OTC clubgevoel levend te houden en een manier vinden om de cognitieve achteruitgang van clubleden te beperken ;o).

De gemiddelde OTC-er heeft meer dan 40 jaar radio ervaring, heeft veel kennis en is gepensioneerd. Een lage mentale activiteit is een risicofactor voor allerlei gezondheidsproblemen: dat willen wij voorkomen. Daarom nodigen wij iedereen uit om mee te doen.

Besteed een uurtje aan iets anders dan wat je elke dag doet, en doe mee.
Het is geen breinkraker, en je hoeft geen doorgewinterde wiskundige of cryptoloog te zijn om onze puzzel goed te kunnen maken. De helft van de vragen is parate KENNIS en door de andere vragen goed te LEZEN en op te ZOEKEN, leer je gelijk hoe je veel slimmer kunt ZOEKEN MET GOOGLE. en vergroot je tevens je kennis over nieuwe onderwerpen.


OTC KERSTPUZZEL 2021
Wij waren erg blij met de 80 inzendingen van deze eerste OTC Kerstpuzzel 2020. Van de 858 beantwoorde vragen waren er 644 goed en 214 fout beantwoord. Twee leden hebben het voor elkaar gekregen om alle 11 vragen goed te beantwoorden, een geweldige prestatie. Puzzelman heeft toen besloten om beide puzzelaars, PA2DP en PA0HTT te eren met een gedeelde eerste plaats. PA0CVE werd 2e en PA4PCJ nam de 3e plaatst voor zijn rekening.

Ook dit jaar is er een puzzel waaraan iedereen kan meedoen. Het is heel eenvoudig om mee te doen, geef de antwoorden en verzend de antwoorden. U heeft bijna twee weken de tijd om kans te maken op een van de geweldige prijzen. Niet alle vragen zijn eenvoudig, maar alle antwoorden zijn met een beetje inspanning zeker terug te vinden.Het geen 'Crispin et Scapin'
Heb je een IC7300 o.i.d kijk dan op WFVIEW en download de gratis SOFTWARE

ELIAS
5-12 vieren wij altijd de verjaardag van onze FILANTROOP en dan nog 26 dagen voor het voorbij is. Een OTC-er vertelde ons dat hij elke dag VERHALEN over het VERLEDEN, hoort. Het lijkt wel of ze ONDER een steen leven en al het OUDE, eren terwijl er zoveel NIEUWS valt te speuren met mooie POSTERS. Wij kregen de USB-stick opgestuurd. Overigens hebben wij geen GROEN verleden, maar BLAUW Tijdens ONZE OPLEIDING in 1970 hadden was er een NL-er die geen enkel EXAMEN kon halen en de dienst verplicht moest verlaten. Daarna mocht hij uit coulance bij de RADIO gaan werken. Wij hebben toen onze CLUB opgericht. Vandaag bladeren we nog even door de CQ van deze maand. ( 6 dagen beschikbaar)


ZOEKPLAATJE
Deze week kregen we van Maarten Pieterson (zoon van SK PA0GE, GH Pieterson) een foto. Er zijn weer wat foto-negatieven opgedoken uit het grote archief (1930) van de uitvinder van de Guy Wire Pyramide, of zoals Rothammel beschrijft: "Die Drahtpyramide". Hij heeft deze antenne beschreven in CQ Magazine februari 1961.
De vraag van Maarten was, wie is het op de foto?
Het antwoord is inmiddels gegeven, met wat extra informatie over de QSL-KAART en wat BIOGRAFIE.
De goede inzenders PA1AT en PA2DP kunnen HIER hun OTC attentie downloaden. Hebben ze wat te bladeren in het CQWWCW weekend waar te toch niet aan meedoen. De anderen kunnen HIER tot 3/12 terecht voor FUNK voer.


CLICK voor vergroting van de foto
PA0LJ (Jaap Langedijk PA0LJ) Volgens ons archief SK op 89 jarige leeftijd 15-3-2002CLICK
Speciaal voor LCE: BOOTJES
KLEURPLAAT voor de Nano bezitters.

MIKK
Wie CEBIK niet kent, is een (...) en zou direct wakker moeten worden uit zijn WINTERSLAAP en opnieuw gaan
ONTDEKKEN. Na deze week zijn wij zeker weer toe aan vakantie, maar eerst nog wat van PHILLIP HAGAR. Voor iedereen met een NanoVNA in quarantaine en die alle, over de schoorsteen hangende dipool antennes, heeft doorgemeten; een opfrissertje van STEPHEN, FRITZ, FRANK
en de SCHOOLMEESTER. De ITU overspoelde ons vorige week ook weer met haar PUBLICATIES. Oude kost van HP door KEYSIGHT eenvoudiger uitgelegd. Gelukkig heeft de OTC iets voor alle radioamateurs: KERSTVOER van de ARRL


QRX
Voor ons als luisteramateur kijken wij uit naar de
WINTERTIJD Fantastisch, die lange donkere dagen van
LUISTERPLEZIER op TOPBAND.

Hopelijk wordt het een super strenge WINTER met temperaturen ver beneden 491.67 graden Ra. Kunnen eindelijk onze WINTERPOMP, die in de zomer is geinstalleerd, eens echt uitproberen.

Misschien in november ook maar eens een de
VERTICAL optuigen, op weg naar de Kerstdagen, de
K9AY uit het vet halen als small GUN of toch maar de
SQ4 als ontvangstantenne. Genoeg te DOEN!


CLCIK
NM7M's HF Propagation tutorial


Als toegift is tot 23/10 Practical Wireless 11/2021
HIER op te halen. Alleen voor OTC leden ;o)

SPIN
Zo af en toe luisteren wij wel eens op een andere QRG, helaas kunnen wij ons dan niet in het QSO mengen omdat wij niet in het bezit zijn van PURE SIGNAL. Onze mondhoeken jeuken als het over DIPOLE antennes gaat.

Wij doen de formule voor het berekenen van de draadafstand (die Stanford Research Institute vergeten is te vermelden) er wel erbij!

d=C= afstand van de draden in golflengte
D= diameter van de stralers in golflengte
Zo = voedingspunt impedantie
F1 = resonantiefrequentie straler 1
F2 = resonantiefrequentie straler 2
e = 2.7183 (natuurlijke logaritme)


QST
'Algemene oproep voorafgaande aan een boodschap bestemd voor alle radioamateurs'.
De boodschap is tweeledig. Allereerst de uiterst zeldzame originele eerste uitgave van het tijdschrift ARRL QST uit december 1915.
Goede staat voor de leeftijd met wat oude tape aan de binnenkant van de voorkaft. Lijkt compleet met alleen de vraag of de achteromslag ontbreekt. Helaas UITVERKOCHT voor $ 100,-
Het tweede is meer relevant, want wij betalen niet voor oude en ook niet voor nieuwe uitgaven. Wij lezen liever kosteloos de QST 11/2021 waar op pagina 33 een leuk artikel staat over een dual-band 160/80m geoptimaliseerde L-vertical.

Het verhaal over de SOTA slaan we snel over, want we hebben de GRUWEL van die korte broek met inhoud, op de voorpagina van een ander magazine, nog steeds op ons netvlies staan.

Lezen? tot zondag 17 oktober kan dat HIERVERONICA
De OTC doet niet aan verenigingszaken, maar wat wij nu horen over de ontwikkelingen in de amateurwereld klinkt niet erg hoopvol. Het kan toch geen serieus verzoek zijn om 'morsecode included' van de registratiekaart te laten verwijderen?
Het feit alleen al dat dit wordt voorgesteld om te onderzoeken verbaast ons heel erg. Gelukkig zijn er ook nog magazines die het hart van de radioamateur sneller doet kloppen. Deze waren tot 11 oktober HIER te downloaden.


ANNE
Afgelopen week was ik met mijn XYL op de camping in de buurt van de Zuidelijke Ballastplaat. Op zoek naar radio rust hebben we HF VERTICAL voor 160/80 en 40m opgebouwd en een bosje visolie vrij, extra sterk PERIMETERDRAAD van 3.4mm met UV- en vochtbestendige coating, opgeofferd voor de RADIALEN. s'Avonds lekker gebunkerd in ‘t BOOZE WIJF en daarna nog even uitgebuikt op de BEKENDE QRG Had mijn Hermes-Lite niet meegenomen, want die is door er alleen naar te kijken kapot gegaan. Ondanks de slechte weercondities toch nog wat leuke DX VERBINDINGEN kunnen maken. Gelukkig zijn we weer terug op onze eigen Veluwe en hebben de ANAN weer opgestookt om het meest fantastische SIGNAAL ooit te kunnen maken met mijn eigenbouw RF-SAMPLER Vraag mij wel af hoe iemand zonder kennis en instrumenten de ''insertion loss of the main line'' meet? Wat Frits wel weet is dat de impedantie van een HELE GOLF LOOP ongeveer 90-115 Ohm is.
Fijne HERFST gewenst.


HET GAAT OM DE INHOUD


BAS
De AANLEIDING was gerevel op 3251" van een ex LID, vandaar dat wij ons maar weer eens gaan VERDIEPEN in het onderwerp PROPAGATIE We kenden ARMEL Piquenard, Robert Eckert en James LEE al, die het hebben samengevat, waarna de ITU heeft er een HANDBOEK voor heeft geschreven met AANBEVELINGEN.

Er wordt meer over GEPRAAT dan GELEZEN. Wat erg jammer is WANT veel COLLEGA'S hebben voor de THEORIE wel DOORGELEERD.

Zondag gaan wij fietsen in de SAHARA van de Lage Landen. We doen dit wel ELEKTRISCH want de weersvoorspelling is veel WIND maar gelukkig weinig regen.

TU . .


BLOTEVOETENPAD
Vroeger toen ik nog SAILOR was op de grote vaart was, gebruikten wij de AS9 op de boot. Van Dieckman & Klapper en de Noorse 'Wonderod' van Tjostheim AS wat later COMROD geworden is waren de CONDX makers. Tegenwoordig doe ik het al LEZEND met een 1:49. Want ZENDEN blijft mijn hobby en PROBLEMEN oplossen is een noodzaak.

Morgen vertrekken wij naar SPITSBERGEN, om daarna eens echt lekker uit te rusten op het RECREATIEPARK aldaar.

Naast MAKE en FUNK nemen wij Harry D . Hooton en LTC David M. Fiedler mee. Dit hebben wij als naslag naast BEN liggen om het gerevel op 270 feet en 11.18 inches met QRP te kunnen ontkrachten.CLICK
Bij thuiskomst zat onze brievenbus VOL met (KOPIJ) voor de OTC website.

RECES
Wij hebben de afgelopen vier weken HEERLIJK kunnen GENIETEN van een welverdiende VAKANTIE In eigen land. Niet VLIEGEN, maar Gewoon met de FIETS, BUS en TREIN. Ook niet zoals vorig jaar op op clamping in ZADAR, maar in Allardsoog, tussen Bakkeveen en de Volkshogeschool, alwaar wij eerst een bezoekje hebben gebracht aan het monument ter nagedachtenis van een een ICONISCH FIGUUR (SK) en voormalig lid van VERZETSGROEP 'De Blauwe Schuit'. In de avond 25 bladzijden Herinneringen GELEZEN die gepubliceerd zijn door dochter FIE in 1987. De volgende OV-halte was AMERSFOORT dat al wandelend werd aangeboden door de Monumentencommissie van de Oudheidkundige Vereniging Flehitewerd, daarna op naar Huizen PHONI.


KNOL
Wat zou de ideale antenne hoogte zijn voor de gemiddelde Nederlandse ZENDAMATEUR? Deze vraag werd onlangs gesteld door onze eigen MILVA niet te verwarren met HEM of HAAR De Nederlander bestaat NIET en de ideale hoogte is afhankelijk van het doel. Wij houden het op een ‘contradictio in terminis’. Onze lage land wordt in hoog tempo VERGLAASD, Oleg Losev en Julius Edgar LILIENFELD hebben het niet kunnen VOORSPELLEN, evenals de EF50. eind juni 1948 maakte Bell laboratories via een persconferentie de UITVINDING van een “Crystal Triode” bekend.

Alles wordt anders, behalve de doodgewone, coax gevoede, resonante dipool, op 1/6 golflengte hoogte blijft zoals deze bedoeld is. Het is geen BLACK HOLE, maar praktijkervaring. Daar weten onze ZUIDERBUREN over mee te schrijven.

ClickEELKOOS
Toen wij in de jaren 80 in Utrecht woonden, was alles beter. De CONDX van TOEN komen nooit meer terug, althans dat doen ZE je geloven. In onze opvatting is dat natuurlijk regelrechte prietpraat. De KONING ontvangt nooit een echt ANTWOORD door al die DOVE luisteraars.

Wij hebben tot 12-6 wat AFLEIDING gekregen en bladeren rustig verder. STROOBANDT, weet wel beter, met zijn INFO pagina's weet hij ons wel te boeien in plaats van al dat gekwetter.

Misschien was vroeger wel alles ANDERS en komt OOIT weer eens terug.

TIP: vroeger gebruikten wij WEIPU, tegenwoordig DEZE


ALBERT
Na meer dan een jaar in de Lockdown van Albert PA0A, is het tijd geworden voor meer vrijheid.
Op zondag 30 mei wordt er afscheid genomen van de vaste bijeenkomst op 144.310 MHz SSB en 10489.700 MHz. Hiermee komt na meer dan een jaar een einde aan de dagelijkse activiteit vanuit Lucaswolde. De rondes zijn gestart door PA0A met als doel meer activiteit te generen op de 2 meter en QO100.
Het initiatief om meer activiteit in SSB te generen met horizontaal gepolariseerde antennes op 2m is door vele deelnemers vanuit heel Nederland omarmd. Diverse amateurs hebben weer iets 'horizontaals' gebouwd en de herinneringen aan Jay-beam, Tonna, Fracarro en Flexa kwamen weer naar boven.
Velen hebben hun installatie op deze wijze prima kunnen vergelijken met anderen. Voor QO100 zijn er door nieuwkomers schotelantennes geïnstalleerd antennes voor 2.4GHz gebouwd en er is veel gediscussieerd over techniek.

De initiatiefnemer én de deelnemers aan de verschillende rondes hebben allemaal persoonlijk bijgedragen aan dit succes. De hoop is nu dat het onrustig blijft op de frequenties en dat er onderling activiteit wordt geïnitieerd zonder deze markante, strenge maar altijd vriendelijke en opmerkzame netleider.
Albert bedankt voor je inzet !LOEKIE
Onze buurvrouw is begonnen met lezen in 1867. Toen wij in 1953 het OEUVRE van PIET voor het eerst ontdekten, wisten wij dat plaatjes meer zeggen dan die OKKI verhalen. Wij zien geen beren meer op de weg, dus ZAND erover. Net als de oude MASCOTTE van de KLM die op 24 januari 1972 voor het eerst licht zag. Over AARDE gesproken, het is niet zo SIMPEL als het LIJKT, het VERSCHIL tussen die verschillende SOORTEN. Wij horen helemaal niemand meer KOKETTEREN met zijn NanoVNA, maar dat zal wel komen omdat de antenne is omgevallen en er inmiddels een 6G beschikbaar is. Fijne PINKSTER dagen met HIER en daar wat REGEN ideaal om lekker BINNEN te blijven.
NIEUWSGIERIG?

ALEX
Af en toe kom je ze tegen, de echte ZELFBOUWER. Geen geneuzel op 80 over de CONDX, maar gewoon een BALLONETJE oplaten. Trouwens wat een drukte gisteren dinsdag 27 april bij de 'L AVERIJE, iedereen kocht MILLEFEUILLE en daarna de mast in. Wij waren erg verbaasd dat zoveel mensen, samen met FONS, de geboortedag van SAMUEL hebben gevierd. Vandaag niet op het terras gechild, maar thuis mooie FILMPJES gekeken en Ron McMullen zijn EEN TWEE DRIE VIER VIJF ZES verzameling sleutels beoordeeld. En wij maar denken dat GEMS een Rupicapra is. CW is blijkbaar samen met de MECOGRAPH niet dood. Alles wat slaat is MORSE MAN. Wij wisten niet dat BUZZA bestond, laat staan de verzameling van SPARK.


WILMA
Wij waren net aan het bladeren door HALLAS toen onze BUURVROUW van nummer 666, die inmiddels is ingeent maar kamt met BIJWERKINGEN, riep dat ze Charlotte en Arno had GEZIEN in een LEERZAME DOCU. 'Ze worden nu op afstand vanaf 27-4-2021 bestuurd via IETS door de ingebrachte CHIP', riep ze zonder na te denken. Dit doet herinneren aan 'THE OMEN' van Richard Donner. Ons empatisch vermogen is nul, zodat wij ze dit weekend geen AFLEIDING kunnen bieden.

Wij hebben zelf de handen vol om te bepalen wat ELECTROLYTISCH goed of fout is. Meestal kiezen wij voor JIANGHAI.

 

NIEUWSGIERIG?

Leestip voor ons: WOODLEY
voor alle anderen: CARNEGIEDvdOTC 2021
Vandaag is de 101e dag van het jaar, de dag waarop normaal gesproken vele OTC leden en hun partners elkaar de hand schudden in Restaurant De Soester Duinen, om daar op de tweede zondag van april, van een gezellige én zonnige dag te genieten. Waarschijnlijk kunnen wij pas op 3 april 2022 weer een Dag van de Old Timers Club organiseren en wij realiseren ons dat naarmate de tijd voortschrijdt de behoefte aan steun en vriendschap onderling groter wordt en daarin kunnen we met zijn allen een bijdrage leveren.

Het OTC-bestuur kan daarin niet alleen een bemiddelende, maar ook een stimulerende rol spelen. Daarom hebben wij gemeend om als gevolg van uitzonderlijke omstandigheden en in afwijking van de gebruikelijke procedure, de volgende aspirant leden die lid zijn geworden vanaf 30-5-2019 tot en met 6-3-2020 als volwaardig OTC-lid te inaugureren. Normaal gesproken zouden zij op de DvdOTC in 2020 de bescheiden hebben gekregen. *Alle asprirant leden die zich hebben aangemeld ná 6-3-2020 zullen op de eerst volgende DvdOTC worden uitgenodigd.

Na deze geslaagde voorbereiding bent u nu, officieel in onze club opgenomen.

Wij bieden u hiermede onze felicitaties aan en vertrouwen erop dat u een goed voorbeeld in de ether zult zijn.

Dit geldt zeker voor wat betreft het gebruik van de amateurbanden, maar eveneens voor het juist toepassen van de Nederlandse taal”

Welkom bij de Club!

*Tekst PA0NP

Zo is de OTC niet alleen een gezellige groep sociaal bewogen zendamateurs, maar kan zij ook de ware pioniersgeest van de zendamateur uitdragen en het geestelijke en materiele erfgoed van de zendamateurs die ons voorgingen behouden en conserveren.

Blijf gezond! en LEES vooral gewoon verder wat er voorhanden is tot 18-4-2021 ;o)NIEUWSGIERIG?

WILLEM
Wij hebben twee weken PAASVAKANTIE op het eiland, een paar dagen er tussenuit, niet om de familie een plezer te doen, maar om onze nieuwe ANTENNE eens te testen. Die REFLECTIES blijken toch altijd weer een de HARDNEKKIGE MYTHE te zijn. Ook onze 'begin' of 'eind' gevoede DRAAD was helaas ook al geen groot SUCCES. Gelukkig er valt nog genoeg te ONDERZOEKEN in het grote gat, maar ook hoe WiFi zich gedraagt.
Met slecht weer op komst gaan we lekker maar eens ouderwets genieten van GORDON BUSSEY, GAVIN WEIGHTMAN en de verhalen van PIET.


ЗАГОРИЗОНТНАЯ
Van onze Oost Europese speurneus kregen we nog een aardig bericht over iets met een radar over de horizon. De link is via de afbeelding te volgen.

Even open in Chrome met de vertaling ingeschakeld, waarna in redelijk begrijpelijk Nederlands, een Russische Over the Horizon radar wordt beschreven en getoond.
NIEUWSGIERIG?

JAN
Vroeger zaten we gebogen over RENS, tegenwoordig virtueel bij KEYSIGHT, verdiepen ons in de TOEKOMST of VERLEDEN.
Deze week kwamen we ook de HEIMATSAMMELUNG tegen. met een hele rij Nederlandse QSL kaarten. Waren verbaasd dat PA0HT en PA0ADP op papier voor 7 euro te koop zijn.

Vorige week zijn ze bij onze BUREN begonnen met een € 57.024 kostende RENOVATIE. Die Nul-op-de-meter wordt toegepast bij rijwoningen uit de jaren ‘50-’70 in het huursegment.
Gezellig 40 jaar EPV betalen en AARDGASVRIJ wonen. Hopelijk wordt het ook +22° Celsius in verblijfsruimtes bij -12° Celsius.


DOLF
Dit weekend wordt het weer gezellig druk op VHF/UHF en daarom delen wij Ian White G3SEK in 446 pagina's. VORIGE WEEK kregen wij van een SDR zendamateur, uit de plaats waar Graaf Willem VI overleed op 31 mei 1417 aan de complicaties van een hondenbeet, een berichtje over BEKWAAMHEID en RESULTAAT. In de zesde maand van het zelfde jaar, toen Kees, Hans, Arno, en Ans het papiertje kregen kon je het ook doen voor 35 gulden.


NIEUWSGIERIG?NIEUWSGIERIG?

HANS
Deze week hadden wij een QSO met een VETERAAN die ons van alles en nog wat wist te vertellen over de GESCHIEDENIS van radio in zijn land. (ff doorklikken naar pub.) Hij had bij TUNGSTEN gewerkt en wist alles over BUIZEN van de afgelopen 70 OTC jaren. Opmerkelijk was ook zijn verhaal over de lampen die in de HEL van 1943 in opdracht van de Wehrmacht gemaakt moesten worden door de JOODSE vrouwslaven. Ver voordat Semén Aizenshtein, de vergeten pionier, de voorzet heeft gegeven aan Guglielmo, voor de doorontwikkeling op 800nm. (iets met THz), in 30 femtoseconden 157dBm.

Leestip: The Breadth and Depth of DSP (GRATIS)

 

DVDOTC 2021
De Dag van de OTC afficheren we ook vaak als ‘de leukste zondag van het jaar’. De verschuiving van ‘DvdOTC2020’ naar 2021 leverde vooral begrip, maar ook vragen op. ‘Het is toch altijd op de eerste zondag in april ?’ Zondag 11 april 2021 zou de OTC de 70’e bijeenkomst organiseren, echter deze komt ook dit jaar te VERVALLEN. We zitten allemaal in hetzelfde corona-schuitje. Voor alle duidelijkheid: de komende editie wordt ‘die dag op zondag weer de leukste van het jaar’. Wij hebben navraag gedaan bij de organisatie, maar die kunnen op dit moment nog niets vertellen over de exacte datum.


Wordt vervolgd.NIEUWSGIERIG?

CHOCOLADE
Amaury Guichon kan het heel goed, maar zij die non-stop door blijven praten zeker niet. Na een rondje SCHAATSEN morgen op de doodlopende Ossenbergsebeek even de benen strekken voordat de PACC begint. Zondag de MH751 uitproberen als alternatief voor de Corsair HS35, wat niet de beste aankoop was. Zondag gaan wij de ARDUINO van stal halen om helemaal los te gaan DAAROP. Maar misschien ook eindelijk eens het QO100 project in de lucht brengen. Onze inspiratie ligt bij Paul Wade W1GHZ (ex N1BWT) en al dat ANDERE wat het weekend DE MOEITE WAARD maakt.


KOOS
De wind loeit krachtig door de bomen het weer is triest, koud en guur, was een kwartiertje even buiten maar zocht daarna snel mijn HOBBYSCHUUR.

QR-Plensregen, wat een PRIMA IDEE om de dorpen langs de maas tussen Gennep en Mook onder water te zetten met een schuif in de dijk. Wen er maar aan, net als Koos. Alles verandert gelukkig, maar de theorie over RC blijft bestaan en 6M blijft gewoon dicht. Mocht je als OTC lid je vervelen dan altijd het ultime boek over COILS of ga lekker ontspannen eens een echte ILLUSIE beleven.

LEESTIP: DOSSIER BLAAUW

NIEUWSGIERIG?KLIK VOOR VOLLEDIG SCHERM

GERRIE
Wellicht een leuke aanvulling ter bevestiging van de oprichting van de OTC een QSL kaart van van PA0XD.
Nico Santbergen schrijft op een QSL kaart, gericht aan PA3BFC, waar uit de OTC is ontstaan.

Het bericht van de conservator van de Historische QSL kaarten collectie, die bijna net zoveel kaarten heeft als eigen gebruikte roepnamen (PA1AT, PA0YDE, PA0U, PA3EKK, PE1KNA en PD0MFW) kregen wij vorig jaar al, maar hadden nog geen vrije ruimte gevonden voor plaatsing.

Bent u geïnteresseerd en wilt u er meer over weten? Of wilt u uw collectie afstaan? Neem contact op met Gerard en hij zal u (enthousiast) te woord staan. Hij is de nationale conservator en beheerder van de historische QSL kaarten collectie.


PRIJSWINNAARS OTC KERSTPUZZEL 2020
Wij zijn erg blij met alle 80 inzendingen van de oplossing die door de leden zijn gevonden op deze eerste OTC Kerstpuzzel. Met deze puzzel, die was uitgevoerd in meerkeuze vragen, heeft de organisatie getracht een extra activiteit en ook een contactmoment te organiseren, om het Old Timers Club gevoel levend te houden. Niet alle vragen waren eenvoudig, maar alle antwoorden waren met een beetje inspanning zeker terug te vinden. Van de 858 beantwoorde vragen zijn er 644 goed en 214 fout beantwoord.

Bekijk HIER de oplossing van de OTC Kerstpuzzel 2020

Luister HIER naar de eerste 14 minuten van de 300e uitzending van PI4OTC op 16 januari 2021 waar 52 deelnemers zijn genoteerd op de presentielijst. De uitzending werd afgesloten om 09.35 uur.


Van alle inzendingen zijn in vragen 5, 6 en 8 de meeste foute antwoorden gegeven. Omdat er meerdere inzendingen waren die 2-fout (14x) of 3-fout (25x) hadden, heeft de sneeuwpop besloten om lootjes te trekken. Om alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopen heeft de organisatie Ans PA1ANS, bereid gevonden deze loting te verrichten.

Wij hebben voor de inzendingen 3 hoofdprijzen, 2 troostprijzen en 10 poedelprijzen te verdelen.
Voor de hoofdprijs zijn er twee winnaars. Twee leden hebben het voor elkaar gekregen om alle 11 vragen goed te beantwoorden, een geweldige prestatie. Puzzelman heeft besloten om beide puzzelaars te eren met een gedeelde eerste plaats, wat ook inhoud dat ze allebei in het bezit komen van de eerste prijs.

2x HOOFDPRIJS 1e PRIJS
PA0HTT Henk Hilbink
PA3FJJ Dolf Prins

Gassoldeerset TOOLCRAFT PT-509 1300 °C 50 min.

Universele gassoldeerbout/-brander combinatie met ergonomische vormgeving. Met handige piëzo-ontsteking. Voor soldeerwerkzaamheden onafhankelijk van het elektriciteitsnet of het verwarmen van materialen zoals bijv. krimpkousen. De soldeerbout heeft een traploze regeling van 30 tot 120 W (in vergelijking met elektrische soldeerbouten). Deze uitgebreide set wordt geleverd in een overzichtelijk kunststof etui. Gasbrander Kunststof etui, Thermische snijder, Snijder voor hard schuim, Troffel Vlammondstuk, Soldeerpunt, Soldeerdraad, Reinigingsspons Beschermkap.


1x ZILVER 2e PRIJS
PA0CVE Leo Rollfs of Roelofs
Trust Urban Primo Dunne Powerbank 10000 mAh - Zwart
Deze ultradunne powerbank is slechts 15 mm dik. Apparaten die je hierop aansluit worden automatisch op de hoogst mogelijke snelheid opgeladen. De powerbank is voorzien van een accu van 10.000 mAh en je ziet dankzij het indicatielampje wanneer je de powerbank moet opladen. Je kunt met deze powerbank 2 apparaten tegelijk opladen, dankzij de 2 USB-uitgangen.
Ultradun: 15 mm Compatibel met Samsung, Apple en andere merken Inclusief 2 micro-USB-oplaadkabels Usb poort met 5W/1A en USB poort met 10W/2.1A Zaklampfunctie Snel opladen bij gebruik van oplader van 2A


1x BRONS 3e PRIJS:
PA4PCJ Hans Lourens
2 in 1 led zaklamp werklamp met magneet BGS 9303
Ideaal hulpmiddel voor onderweg, in de werkplaats of thuis. - 3 energiebesparende langdurig werkende led's
- 170 tot 545 mm uitrekbaar
- Voorzien van magneet en flexibele zwanenhals
- Aluminium huis
- Draagkracht 1 kg
- Doorsnede 25 mm2x TROOSPRIJS: OTC VOUCHER
Voor de eerstvolgende dag van de OTC hebben de volgende winnaars niet alleen gratis toegang, maar ook recht op koffie met gebak.
PA1CW Theo Koning
PA3GNZ Tjeerd Gaasbeek

 

10x POEDELPRIJS: OTC BEDRUKT MONDKAPJE
De poedelprijzen zijn door PA1ANS getrokken uit deelnemers en is een OTC mondkapje. Met het dragen van het bedrukte OTC mondkapje, dat uit wasbaar en dus herbruikbaar is, geeft u uzelf en anderen in elke openbare radioruimte een veilig gevoel! De OTC is ook met mondkapje luid en duidelijk te horen.
De winnaars van een poedelprijs zijn:

PA0CGJ Chris Godschalx
PA0DVV Dick van Vulpen
PA0GSM Gerard Kuijer
PA0O Jaap van Oosten
PA0ROB Rob van den Hoff
PA0RSM Eddy Krijger
PA3ALG Wim van Berkom
PE1BOL Ad van Dijk
PE1GCB Viktor de Vries
PE1GQE Joop Schelen
PA0QX Dolf van der Paauw
PA0WRC
Wim van Roosmalen

ALLE PRIJSWINNAARS VAN HARTE GEFELICITEERD, DE PRIJZEN ZIJN ONDERWEG
Het maken van de puzzel door de sneeuwpop heeft best wel veel tijd gekost, maar was heel erg leuk om te doen. Antwoorden geven bleek gemakkelijker te zijn dan goede vragen te stellen. Uit een totaal van ruim 50 vragen zijn uiteindelijk die vragen gekozen die origineel waren, voor iedereen op te lossen en leuk. Dat waren de 11 vragen die aan onze leden zijn voorgelegd. Het was geweldig dat er zoveel leden hebben meegedaan en het antwoordformulier hebben opgestuurd. Fijn om bij een actieve club betrokken te zijn.

En zoals in de spelregels staat: over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
De sneeuwpop heeft zich inmiddels laten smelten.


GERRIT
Normaal gaan wij elk jaar in het Wintersolstitium naar Aruba, echter moet dit uitje worden uitgesteld omdat wij niet 800 jaar willen wachten op een volgend WONDER. Ondertussen wat te LEZEN gepakt hoe de ROTOR op afstand bestuurd kan worden terwijl moeder bezig is met voorbereidingen voor het FEESTMAAL voor onze gasten uit Meerzicht: Surströmming, Glerhákarl, Andouillette en Chòu dòufu. Als toetje Kiviak, afsluitend met KAASPLANKJE dat schijnt goed te zijn voor de ONTWIKKELING van de GEEST. Dit weekend KNUTSELEN en BLADEREN in een mengtrap met twee Schottky dioden. Interessant om te weten hoe die 1N21 tot leven komt.
Onze KOOPTIP voor onder de kerstboom: RF-CDC (prima spec's)


256 pagina's leesplezierCOR
Onze 'oud voorzitter PA0VYL heeft geen opvolger gevonden voor zijn museum voor radio-amateurisme Jan Corver in Budel. Het museum en vooral de opslaglocatie aan de Burgemeester van Houtstraat in Budel groeiden uit tot de vaste ontmoetingsplek van een clubje fanatieke zendamateurs en museumvrijwilligers. Een groot deel van de collectie van het museum is inmiddels overgebracht naar Onterfd Goed in Eindhoven. Deze stichting begeleidt het ontzameltraject voor de bijna negenduizend objecten.


KLAAS
Pakjesavond wordt dit jaar ook anders dan vroeger. Online zoeken naar de goedkoopste HSS-G van Volker en andere cadeautjes voor onze 2m PA die gelukkig wel werkt maar de CONDX niet. Vanmorgen kregen wij hypothetisch een set Elektra van Kroma Audio in onze schoen TOP!. Het leek op die Rob, van 75 jaar geleden. Jammer dat Peter en Evert het niet meer kunnen meemaken, maar wij wel op 11 december! COVID-19 inspireert tot allerlei nieuwe initiatieven wij kwamen er 1, 2, 3 tegen deze week. Zondag eerst QO100 knutselen. en in plaats van de stoorzender voor de verandering 13/12 maar eens intunen op Hans, wat hij ons te vertellen heeft over SHF.

Onze ham-kijktip voor deze week: PostersBOB
Op het moment dat wij naar de Docu Lenie op Arte keken, kregen wij het bericht dat onze VPN nu ook al niet meer veilig was om te streamen naar KEHL. Gelijktijdig ontvingen wij de mededeling dat de 57 jarige Arecibo aan de andere kant wordt afgebroken. Volgende week vrijdag gaan wij niet online, maar op de fiets naar Liedel om een ZigBEE te scoren, lekker goedkoop en compatibel met spullen van HeeMaa, en Ahceetiejon.
De foto hiernaast geeft de link naar Bob Grove W8JHD,
iets over antennes.

Omdat wij mu ook niet meer weten wie te geloven; Nick Read of TNO over het onderwerp Dynamic Spectrum Sharing, gaan wij dit weekend maar eens de Canon van Telecommunicatie doorspitten om onze pre-corona herinnering levend te houden.

Onze non-ham-leestip voor deze week: Daniël Verlaan


BEER
Gelukkig zijn de bladeren opgeruimd en kunnen wij ons weer richten op zaken die er echt toe doen: A.WINTER. Een beetje leren, lezen over Devoldere en stoeien met KiCadje. Naast het spotten, wordt het adagium van dit weekend weer amateurradio. In de periode 1997 - 2003 bracht CCH Media het tijdschrift Repeater uit. Repeater was een tijdschrift van en voor zendamateurs, die actief zijn op het gebied van amateurtelevisie en microgolftechniek. Leuk om ook even door te bladeren. Wellicht dat wij nog even luisteren naar al die roepers op 40m, maar denk het niet. Deze week heeft een enkele uitverkorene een email gekregen van Marleen over de situatie van John die veel heeft betekend voor de Union.

Onze non-ham-leestip voor deze week:
Dale Carnegie
FINAL COUNTDOWN
Het is de eerste week van november en zoals verwacht wordt 21% van de OTC leden vanaf de 10e verrast met een enveloppe met inhoud. Voor iedereen die niet in de gelegenheid was om op 80m uit te komen, is het goed om te weten dat op zaterdag 16 januari 2021 de 300e uitzending van PI4OTC staat gepland. Wellicht dat er dan weer een ludieke actie op stapel staat, dus genoeg tijd om een antenne op te hangen.

Vandaag geen leesvoer, misschien het moment om je op te geven voor de webinair van 17/11: De Impact van 5G. Wij zijn nu druk met het uitschrijven van alle adressen en het plakken van postzegels. De bladblazer is van stal gehaald om ons eigen straatje vandaag eens goed schoon te vegen.


TERUGBLIK
De OTC is gewend om vooruit te kijken, maar de uitzondering bevestigt de regel.

Afgelopen maandag 26 oktober 2020 was de 70e verjaardag van de Old Timers Club en dat hebben we op gepaste wijze gevierd. Op de uitnodiging om elkaar te feliciteren met onze 70e verjaardag op zaterdag 24 oktober vanaf 09:00 uur tijdens de PI4OTC ronde begon met een pile up en is een geweldig succes geworden. We mochten 115 inmelders noteren op de presentielijst.
Van de inmelders op de presentielijst zijn 100 OTC leden en de rest nog niet.

Dat betekent dat met 467 leden er 21 % van de leden zich hebben laten horen; een mooi resultaat en ook een bewijs dat deze club na 70 jaren nog steeds een actieve club is. Na de uitnodiging om nog snel lid te worden van de OTC en in aanmerking te komen voor het cadeautje hebben zich 4 aspirantleden aangemeld.

Wij hebben van alle 100 OTC leden die zich op 24 oktober hebben ingemeld tijdens de PI4OTC ronde inmiddels de verzendgegevens ontvangen en zij komen in aanmerking voor het exclusieve cadeau.
De mondkapjes worden in de eerste week van november besteld en de verwachting (handeling, aflevering, verpakken en verzenden) is dat deze in het midden van die maand bij iedereen in de brievenbus is bezorgd.

Met het dragen van het bedrukte OTC-mondkapje, dat uitwasbaar en dus herbruikbaar is, geeft u uzelf en anderen in elke openbare radioruimte een veilig gevoel! 
De OTC is ook met mondkapje luid en duidelijk te horen.
*de uitvoering kan anders zijn dan het getoonde plaatje.OUDE apparatuur in een NIEUWE film

INFLUENZA
De maandag van de laatste volle week van januari duurt nog een tijdje, maar echt vrolijk worden wij niet van het huidige WEER. Je kan 25/1/21 zelf UITREKENEN:

W= maat voor het weer
D= schulden,
d= maandelijkse salaris
T= hoelang geleden het kerst was
Q= hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt
M= motivatieniveau
Na= gevoel om actie te ondernemen

Vooruit kijken was er ook niet bij in een afdelingsmaandblad dat 'fünfundsiebzig Jahre' bestaat.
De OTC kijkt liever VOORUIT dan ex-bestuursleden te interviewen. Wij denken na over de volgende Dag van de OTC (DvdOTC). Als er iets is geleerd van deze pandemie, is het dat het SPECTRUM niet valt te voorspellen. Misschien Kunnen we eens gaan speculeren op een DvdOTC in September 2021?

Zo kwamen wij deze week tijdens het luisteren naar QO-100 ronde op het idee om eens wat oude KUNSTMANEN te lanceren. Gewoon omdat het beschikbaar is van 2009-2018. Over QO gesproken, wij dachten altijd dat de POTY antenne voor 2.4GHz een Nederlandse uitvinding was, maar WA5VJB heeft de halve al in 2004 beschreven. OM6AA heeft de Dual-Band Coaxial Feed, DF2GB en DJ0ABR doen het op de HELIX. Volgende week is het HERFSTVAKANTIE en gaan wij met de KIDS eerst naar het SCIENCE CENTRE en daarna naar de de eerste publieke uitvoering van LOVE AND MONSTERS, waar ook nog en TS130s, TS820s en BCxxx te spotten valt. Weer eens wat anders dan een MUSEUM. Zelf nemen wij wat ANDER LEESVOER mee om de tijd te DODEN.


FROM HELL
Vroeger was alles anders, toen had je de 399 tonen van de Typerbildfeldfern SCHREIBER, die 49 beeldpunten vervolgens één-voor-één sequentieel kon versturen. Erika Leonard heeft 50 tinten grijs maar dat zouden eigelijk 256 moeten zijn (van pikzwart=0 in het histogram tot spierwit= 255). De tint en de verzadiging worden bepaald met de sinusfunctie (L−B)×sin t + (L−G)*cos t. De tint is de fase van deze functie. Gasten uit Turkey denken dat iedereen een waterval op zijn buro heeft staan, terwijl alleen Gerald Youngblood het standaard heeft ingebouwd. Wij gebruiken FLDIGI voor de SIEMENS emulatie om elk karakter van de tekst op te delen in een raster van 7 bij 7 punten en SONICPHOTO en SPECTRAN om onze JPG zichtbaar te maken voor de digitalen. Trouwens, voor de diegene die YO3GGX niet kent, is handig om even in de adroid winkel naar PrXtX te zoeken, lekker goedkoop en eenvoudig voor het intuïtief te bedienen van je DOOSJE.
Ralf Rudersdorfer vertelde ons dat de 'good old superheterodyne' nu echt op z’n retour is.

Беларусь
Onze bekende OTC'er (die met de RP-2M), was de eerste die kennis mocht maken met TESCON DE321, maar blijkt ook nauwe contacten te hebben met EU1ME uit een binnenstaat van Oost-Europa. Nu staan wij zelf niet te juichen bij Grigorjevitsj, maar zijn wel gecharmeerd van de 1 euro per gram BELKA DSP ontvanger die daar vandaan komt (AM, NFM, SSB, CW, 3,5 - 30 MHz, 100 gram). De Радиоприемник Малахит is een alternatief, maar is 2x duurder. Nog goedkoper kan ook; MK4


HAIL (WEES GEGROET)
Al enige tijd loopt er elke morgen van 10.00 tot 10.30 uur lokale tijd een SSB ronde op 144.310 MHz. Het initiatief is gestart door Albert, PA0A met als doel meer activiteit te generen door gebruik te maken van HORIZONTAAL gepolariseerde antennes. Inmiddels kent de ronde vele deelnemers vanuit heel Nederland die hun installatie kunnen vergelijken met anderen. Het is rustig op Qatar-Oscar 100 en daarom is het initiatief opgevat om ook hier meer activiteit te generen. In navolging van 2m, is er op 22 september door PA0A een QO-100 ontmoetingsronde gestart op 10489.700 MHz. Het doel is om elke morgen van 09.30 tot 10.00 uur lokale tijd, enthousiaste RADIOAMATEURS met elkaar in verbinding te brengen op de eerste geostationaire amateursatelliet.


Luister HIER naar een gedeelte van de eerste uitzending PA0A-DJ2NL

Wie nog niet de gelegenheid heeft om te zenden, kan alvast gaan luisteren via de Qatar-OSCAR 100. Narrowband WebSDR op: https://eshail.batc.org.uk/nb/. Kars- en niejjaorswunsen in 't Nedersaksisch is wat anders dan Es’hail-2 de de eerste geostationaire amateursatelliet, nu bekend onder de naam Qatar-Oscar 100. Zelf een KIT samenstellen en QRV worden op QO-100 is wel heel eenvoudig


BESPARING
Wat hebben wij veel gelezen in het HANDBOEK met een beknopt overzicht van alle soorten antennes. De bedoeling van VOLUME 1 uit 1985 was, om alleen de feiten te bundelen en laagdrempelig informatie te delen. Wat hebben wij destijds gesmuld van de John De Witt (AI9P) zijn handgetekende grafieken en PV4 Quad, die wij in een 2 elements versie met veel succes hadden nagebouwd. In 1989 verscheen VOLUME 2 en gelijk ook op DISKETTE beschikbaar. In de theorie was niet veel veranderd, maar in de opzet een stuk makelijker leesbaar. Tot dan hadden wij nog niet van de 'Controlled Current Distribution Antenna' (pag.132) gehoord, het is maar hoe je een CCD dipool wilt noemen. VOLUME 3 hebben wij in 1993 voor 14USD meegenomen na een bezoekje in DAYTON. Tegenwoordig leest de JEUGD niets meer en zijn alle 391 ontwerpen HIER te vinden om er vervolgens NIETS mee te doen.


CSV-19
Wij hebben het deze zomer allemaal meegemaakt op vakantie: gepensioneerde mannen die hem nog proberen OMHOOG te krijgen. Met de HAND, of met verfijnde HULPMIDDELLEN, geen enkele manier werd geschuwd om de S-METER zo hard mogelijk in de hoek de krijgen. Je kunt hem er met geweld in willen SCHIETEN, maar met een COMPRESSOR is het ZAAKJE zo geklaard. Onze RENDEZ-VOUS afspraak gaat daarom dit weekend gewoon door en nemen de GELE VLIEGEN daar op het VELD willoos op de koop toe.
2M
Volgens ons is er geen enkel EXCUUS meer te verzinnen om niet op de twee meter band uit te kunnen komen. Ex PA0LCD heeft onze moeder haar DROOGREK geconfisqueerd om er een mee te MAKEN en daarmee 114km overbrugt. De MOXON werd geïntroduceerd door G6XN in zijn BOEK "HF Antennas for ALL LOCATIONS" Deze 2-elm-Yagi heeft een straler en reflector en een impedantie van 50ohm. W4RNL (SK) heeft er iets leuks over geschreven, waarna AC6LA er een programmaatje voor schreef. BOUWEN!!!


6G
Voor onze vakantie waren wij op uitnodiging van EBG aanwezig op de allereerste online 5G MASTERCLASS. Blijkbaar komt niet alles wat BEWIERROOKT wordt uit DELFT Intelligentie heeft namelijk niet alleen te maken met vaardigheden op het vlak van bijvoorbeeld TAALBEGRIP, PROBLEEMOPLOSSEND vermogen en GEHEUGEN, maar ook met het inzetten van al je mentale VERMOGENS. Dit is dan ook de reden dat wij ons plafond van de radiokamer NIET hebben behandeld met YSHIELD HSF54.

Bart behandelde het dilemma qua energieverbruik met 5G NR. Ook vertelde SMOLDERS over de onderzoeken rondom 6G die nu al plaatsvinden.
Wij zien het wel zitten: thuis een IR accesspoint om met 10Gbit/s te communiceren.


Bekijk HIER de sheets van de 5G Masterclass van Bart Smolders.
Neem eens een uurtje de tijd om je kennis te vergroten.
Bekijk de video-opname HIER.
Er wordt Nederlands gesproken dus voor elke OTC'er te volgen.


NIGHTFLY
Maandag vroeg opgestaan en geluisterd of wij OZ7IGY ook kunnen detecteren op onze nieuwe MAGGIE loop antenne. Helaas onze WONDER antenne laat het afweten. Op geen enkele frequentie is het oudste BAKEN van de wereld te ontvangen. De OTC kent trouwens 6 leden die in het IGY jaar zijn geboren. Wij gaan vanavond PharusIgnis4 installeren. Hierna kunnen we de SIGNALEN die ontwikkeld zijn door DWS automatisch detecteren. Ondertussen lezen we nog even in het GROENE BOEKJE van PA0MJK waarom je geen koppellus moet gebruiken omdat alles van de frequentie en de doorsnede van de antenne cirkel afhangt.


Next Generation Beacon IGY
Bedankt DONALD!


BOUWVAK
De vakantie is afgelopen en de dagelijkse LP is vandaag weer opgezet. Wij troffen Oscar, DJ0MY in OBERHAUSEN tijdens onze laatse rustpauze, de uitvinder van CATSYNC Deze software stelt ons in staat om de WebSDR ontvangers te besturen met onze eigen HEATKIT die verbonden is via CAT. De ideale combinatie om lekker heimelijk het DXCC te bemachtigen! Gisteravond (zondag) laat onder de paraplu van CODE-ROOD bij thuiskomst direct de WSJT-Z clone van SQ9FVE aangezet. WELTERUSTEN.


VIS VAKANTIE
Dit wordt de laatste week van onze vakantie.
Met de WEBSDR van MAASBREE in de morgen op de achtergrond, liggen wij al vroeg op het Kolovare strand bij te komen van een vermoeiend LEES weekend over VIS. Die nieuwe EINDGEVOEDE halve golf dipool met iets van 1:49 hebben wij n aan de golven van Adriatische Zee terug GEGEVEN en ons VERDIEPT in een echte CLOUDBURNER voor als wij weer thuis zijn.

Met een goed glas WIJN, uitzicht op de zonsondergang GENIETEN wij nog even van wat Funimation op de HUAWEI.


Plaatje gejat van Ben


Fryslân DOK
Gisteren kregen wij op clamping een bericht uit TURKIJE met de tip om af te stemmen op NPO1 om 13.05. Op het heetst van de dag in ZADAR gaan wij geen TV kijken, en al helemaal niet herhalingen uit ús-heitelân.

De eigenzinnige ingenieur HANSO Schotanus à Steringa Idzerda uit het Friese WEIDUM maakte honderd jaar geleden de eerste radio-uitzending in Nederland. Drie kleinzonen en podcastmaker Botte Jellema onderzoeken zijn wonderlijke leven en werk dat HIER nog eens te zien is. (gewoon in het Nederlands)


BLOK VAKANTIE
Na een vermoeiende reis, met tussenstop in R'DAM, zijn wij eindelijk aangekomen op clamping in ZADAR. Moeders zit in de ACQUAPURA en nu hebben wij eindelijk de tijd om in 'Falkensteiner Style' de nieuwe HIENDFED met 1:49 aanpassings-trafo uit te proberen. Katrolletjes en lijnen van thuis meegenomen. De paal die wij thuis tegen de gesnoeide BOOM in de achtertuin hebben GEKNUPT heeft een 1-schijfs blok voor 8 mm. Tegenwoordig bestellen wij die blokken online tegen erg gunstige prijzen. Waarom een RONSTAN OF SEILFLECHTER kogelgelagerd Core blok als het ook met VIANDANA kan?

Wij zitten hier ALL-IN CLUSIVE dus gaan wij ROBERT (de Slovaakse eigenaar) echt NIET VRAGEN of er een antenne draadje in de boom ophangen mag worden.


Viadana 1-schijfs blok voor 8 mm lijn is belastbaar tot 800 daN
Gelagerd blok voor 7,99 EURO


HALDOL
De Digisonde is een ionosferische radar die gebruik maakt van hoogfrequente radiogolven voor teledetectie van de ionosfeer, de ionosonde-technologie die eind jaren twintig door Sir Edward Appleton werd ontwikkeld. DIGISONDE staat voor "Digitally Integrating Goniometric IonoSONDE".

Voordat wij morgen naar de ALL-IN accomodatie vertrekken in KROATIE, een aanvulling op de AAR. De Teletubbies blinken uit in reprise, want opeens roepen ze ‘Nog een keer. Blijkbaar zit daar de moeder van de didactiek, want ze gaan met exact hetzelfde KUNSTJE als van een minuutje geleden weer aan de slag.

GLOBAL IONOSPHERE RADIO OBSERVATORY
Er is dus veel MEER dan alleen DOURBES. Wil je meer te weten komen over de technologie, database, of het netwerk, klikkerdeklik dan elke morgen van 06.45-07.45 UTC een van onderstaande links aan om te lezen in plaats van te praten. De auto staat klaar OHROPAX en TABLETTEN ingepak. De afvlakking van het gevoelsleven nemen wij voor de komende 2 weken als bijwerking maar voor lief: AU-REVOIR!

http://www.digisonde.com/
https://ulcar.uml.edu/
http://giro.uml.edu/

http://www.digisonde.com/stationlist.php
https://ulcar.uml.edu/directograms.html
http://giro.uml.edu/IonogramMovies/


AAR
Gisteren kregen wij van de trotse eigenaar met RP-2M (ex Yugoslavia) de tip om nog even af te stemmen op een paar andere kanalen. Allereerst de uitzending van 5G OF WEG ER MEE? Op zijn advies gaan wij dit weekend de binnenmuren van de master bedroom met YSHIELD HSF54 over schilderen. Dat was de beste keus uit de consumentengids maart 2005.
Wil jij ook net als wij je afschermen voor straling van 80m, maar weet niet hoe? Het beste product hiervoor is OHROPAX: watten doorweekt in een mengsels van vaseline en paraffine. maar je kunt ook HIER de mogelijkheden voor een optimaal leefklimaat in bekijken. Wij raden tevens iedereen in LEIDSCHENDAM aan om het ECOLOGA Heren overhemd te bestellen. Lees dit weekend ook eens de ERVARINGSVERHALEN van onze onze buurman Bernard Lievegoed. Hiermee ben je weer helemaal UP-2-DATE voor een GEZELLIGE ronde.

Ten tweede een After Action Review op het thema CONDITIES.
Die zelfde liefhebber van TELTOW (en andere MEUK uit het oostblok) wees ons op het REFERAAT van FRANS VAN EMPEL. De moeite van het lezen waard als je nu definitief alles wilt weten waarom het praten over de PROPAGATIE geen zin heeft als je de kennis niet hebt.

De 80m band voor lokaal verkeer I_150907.pdf (865k)
De 80m band voor lokaal verkeer II_150921.pdf (2455k)
Ionogram_Propagatie_Inleiding_20150622.pdf (688k)
Het ionogram NTA 20150629 kompleet.pdf (1382k)
Het ionogram IV NTA 20150706.pdf (1864k)
Het ionogram III NTA 20150629 .pdf (1366k)U.L.A.
Hoera, het is VAKANTIE! Deze zomer gaan we niet met de kinderen naar THAILAND maar blijven op het vaste land. Gisteren nog een beetje over band gedraaid en met ULRICH R, DJ2LR een QSO gemaakt. Hij werkte met zijn eigen M3TR, de opvolger van de SE-6861 Wij dachten hem al eens eerder gewerkt te hebben onder zijn oude call DJ2LRX, maar dat bleek niet te kloppen want toen mocht hij alleen maar op VHF en UHF uitkomen. Het artikel „Das DL-QTC”, heft 2, uit 1968 was ook van ZIJN hand, althans dat staat geschreven in het JANSEN TRANSISTOR HANDBOEK (op pagina 168).

Hij vertelde ook nog dat Thomas Boegl, DL9MDB een LEUK VERHAAL OVER SDR had geschreven.

Het MANTRA dat Apache-Labs de uitvinder is van SDR kan nu echt naar het RIJK DORP DER FABELEN worden verwezen. In 1985 liet LOTHAR R. al zien over een vooruitziende blik te bezitten door de BASISPRICIPES uit te leggen. Op valreep wees ALBERT R. nog even op witte papiertje uit de pen van Paul Denisowski, KO4LZ: DE HERGEBOORTE VAN HF

Fijne vakantie toegewenst zonder mondkapjes.


CONDITIES
Wij hebben afgelopen zomer regelmatig PUFFEND op het terras gezeten. 2019 was het warmste jaar ooit gemeten in Europa. Gelukkig was er in oktober wat verkoeling te zoeken bij het RF-SEMINAR. Waarschijnlijk waren er die dag maar weinig deelnemers die de presentatie van PA0EHG gevolgd hebben over de over 80 METER BAND PROPAGATIE metingen aan het signaal van PA0RYL.

Wij hebben geen idee wat CONDITIES zijn, maar wij houden ons lichaam fit door te trainen en HET BREIN moet worden GEPRIKKELD en uitgedaagd. Hoe? Door standaardpatronen te doorbreken en verrassende dingen te doen. Bijvoorbeeld door eerst eens te kijken op DOURBES voor je begint te LEUTEREN over PROPAGATIE.
ON6RR, Staf Rans geeft HIER de uitleg zodat je het ook snapt.TIG
Op zoek naar IETS wat je niet kunt kunnen vinden voor je bootje? HIER vind je de INDUSTRIE CATALOGUS 2019 - 2020. Een catalogus met ruim 2.200 pagina’s vol met industriële gereedschappen en aanverwante producten. IP IndustriePartner geeft deze catalogus uit zodat u een handig naslagwerk onder handbereik heeft voor een groot deel van het aanvullend assortiment, zoals industriële gereedschappen en technische verbruiksartikelen.
Trouwens MORSE kan een heel andere betekenis hebben als je zoekt op MK1-MK6. Het DOWNLOAD CENTER daar staan een aantal leuke posters gepubliceerd voor jou in de radiokamer. Kun jij eindelijk je IDOLEN van vroeger van de muur opnieuw inlijsten door iets tastbaars.

Bijvoorbeeld de BOREN / TOERENTALTABEL of TANDRIEM - V-SNAREN POSTER of LOCTITE KEUZETABEL. Super handig als je naast solderen ook nog iets mechanisch doet!


MUELHENS
GPS is het Amerikaanse Satellietsysteem voor PLAATSBEPALING en heeft 32 satellieten in de ruimte hangen die een tijdssignaal uitzenden. Glonass is het Russische Satellietsysteem bestaande uit 21 satellieten. Galileo is het Europese Satellietsysteem, maar nog niet klaar. Pas in november 2020 gaan de laatste satellieten in gebruik genomen worden waarna de nauwkeurigere plaatsbepaling mogelijk is.

Wil je niet SNUFFELEN aan 'Galileo de Viento 21st Century von Muelhens', maar wilde je meer weten over tijd ontvangst en -redistributie van GPS en Galileo? te laat!
REGISTREER HIER VOOR HET VOLGENDE WEBINAR

Mark-Jan PE1CMP heeft dit onderwerp besproken maar dan zonder het gebruik van een hardware + software geïntegreerde module.
Heb jij gelijk ook een passend onderwerp voor de ochtendsessie in plaats van elke keer dat STEEKSPEL IN EEN TERUGKEERENDE MONOLOOG.LEVEL-TRIGGERED LATCHES
Alweer een boek over digitale techniek?” horen wij veel criticasters nu al denken. Ja, alweer een boek. “Waarom dan wéér een boek?” is dan uiteraard de volgende vraag. A: Omdat wij A.P. Thijssen, H.A. Vink en C.H. Eversdijk (Digitale techniek, van probleemstelling tot realisatie, deel 1 in de boekwinkel te koop hebben gezet). B: Omdat naast al dat video gekoekeloer onze OTC leden gerust nog wat bij mogen lezen. Wij houden het zelf liever bij de budokunst 柔術 van de Japanse geneesheer Dr. Akiama, maar eerlijk is eerlijk, Jesse op den Brouw trekt in 242 pagina's behoorlijk van leer. Eerst even het geheugen opfrissen met het talstelsels en codes om daarna combinatorische schakelingen verder uit te diepen. Zelf vonden wij een mooie toepassing bij het Karnaughdiagram voor onze Band Decoder and Antenna Selector van Anton Gavrilov. Misschien is er voor de andere antenneknutselaars HIER ook iets te vinden wat kan helpen om zijn expressies in booleaanse algebra te ver- eenvoudigen. Downloaden en in boekenlast zetten is ons advies


HET GOEDE DOEL
Enkele hits waren "Vriendschap" en "België". In april 2008 verscheen een nieuw - gratis en legaal - downloadbaar album (Gekkenwerk) en daarom vanuit vriendschap, uit België naar Nederland gehaald: Een rijk gevulde editie met boordevol informatie!
Uit de inhoudsopgave:

Technical Info Arduino voor Radioamateurs (deel 8) Morse leren? Een ouderwetse bel ’Case Study’ – Verticale antenne voor de 40m-band De definitieve versie van WSJT-X 2.2.0 rc2 is thans WSJT-X 2.2.0 geworden Hoe uw versterker aansturen vanuit de Kenwood TS-890 JA, wat ons betreft is D-STAR is WEL dood QCX – Single band QRP CW transceiver, De ’W-VL Vriendenronde’ Permanente toegang tot de 6m band in Duitsland en een stukje HOLLANDS GLORIE: gecultiveerde Cannabis Sativa in het artikel Radioamateurs en wiettelers'

De CQ-QSO van juli-augustus 2020 is HIER online te 'onthalen'KNOPEN
De combinatie zeiler- of bergbeklimmer en radioamateur is zeldzaam. Zelf tellen wij er twee in ons bestand. Een beetje normale knoop leggen in een stukje kunststofvezel op basis van polytheen is er tegenwoordig ook niet meer bij. De 638 pagina's almanak 'Ashley Book of Knots' (HIER is het boekje gratis te downloaden) van Clifford Warren Ashley is misschien een beetje te veel van het goede voor de langzittende OTC'er. Daarom even snel uit onze digitale boekenkast getoverd, voor iedereen die het wil, kan en mag: 'Hints & Kinks' voor de radio amateur. Of je nu lid bent of niet van onze club van ervaren zendamateurs!

HIER het hieperlinkje om de PDF op te halen. Veel blader plezier in 174 pagina's bijeengeschraapt ARRL-voer vanuit verschillende jaren negentig QST's.


PA0HWB SILENT KEY
Tot onze verbijstering kregen we, vrijdag 19 juni 2020, het droeve bericht dat onze voorzitter Hans Weijers – PA0HWB op 72-jarige leeftijd op donderdag 18 juni 2020 is overleden.
Hans was vanaf 2008 lid en vanaf 2011 als bestuurslid intensief betrokken bij de Old Timers Club en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het realiseren van een moderne OTC.

We verliezen in Hans een bijzondere man, altijd aardig en belangstellend, een goede voorzitter en een fijne vriend.
Hans was al langere tijd ziek maar nog steeds betrokken bij alle OTC-activiteiten.

Ondanks dat Hans wist dat zijn ziekte niet meer te genezen was bleef hij optimistisch over wat hij nog wel kon doen. Afgelopen dinsdag hadden we als bestuur nog contact, niet realiserende dat er geen volgende keer meer zou zijn.

LEES HET IN MEMORIAM


Hans Weijers, PA0HWB SK
7 juni 1948 - 18 juni 2020ZAKHOLLANDER
Wij hadden ook liever Kashio Seishanso's vleinaam gebruikt. Maar gelet op de prikkelbaarheid van menig rijksgenoot mengen wij ons niet deze ongelijke strijd. Vandaar dat wij als preventie maar de titel hebben aangepast. Dit boek is een naslagwerk met 250 pagina's praktijkgeoriënteerde formules en tabellen - en geen leerboek met uitvoerige uitleg. De schrijver heeft ook voor gecompliceerde vraagstukken handzame verklaringen, benaderingsformules en rekenvoorbeelden ontwikkeld zonder daarbij zijn toevlucht tot simplificaties te nemen. De logische indeling in 10 hoofdstukken vergemakkelijkt het opzoeken en vinden van de gewenste thema's.
In elk hoofdstuk zijn steeds de vereiste wis- en natuurkundige formules aan en de belangrijkste tabellen. De verzameling formules omvat alle belangrijke details voor een echte OTC'er.

HIER helemaal voor NADA, NIKS, NOPPES in plaats van € 36,50


LAPLACE
Zou het toeval zijn geweest dat onze oproep om de ouderwetse modes niet uit het oog te verliezen heeft gewerkt? Het is onze propositielogica met een Bayesiaanse interpretatie daarvan. Piere-Simon beschrijft dat in hoofdstuk 5 van zijn Mécanique Céleste in een epistel over de deterministische behandeling van het zonnestelsel, gebaseerd op de wetten van Newton. In de geschiedennis van de wiskunde door D.J.Struik wordt op pagina 185 nog wel even fijntjes gewezen op de fout die William Rowan Hamilton in het begin van zijn wiskundige loopbaan vond in Laplace zijn traite. Misschien leerzaam om dit weekend dat verhaal nog een na te lezen in de PDF bestanden (klik dan die hieperlinkies).

Nu Network Radio en HamSphere definitief als ''Software Non Grata'' binnen onze radiohobby zijn vastgelegd, zullen wij het komende dagen met minder wiskunde en filosofie moeten stellen, en maar met 57 pagina's QRM in het Duits: ''Antennenbau fur den Praktiker'' Altijd nog stukken beter dan in gesimuleerde ruis op jacht te gaan in een VOIP-omgeving.

KILLING
FT8 gaat het huidige gebrek aan zonnevlekken tegen, FT8 opent de amateurbanden, FT8 is verslavend - zie ze, klik ze, werk DXCC ... Boem!, FT8 laat je DXCC werken op 160m zonder een groot station. Wie leest er nog een krant? en is de voorspelling van The Buggles uitgekomen? Is WSJT-X 2.0 killing hamradio? Wij vinden van YES. Het is een mooie uitvinding van Joe, maar jammer voor de de echte beoefenaar. TIP: leer CW of praat gewoon, neem een horizontale beam, stop met Network Radio en HamSphere 4.0 of zoek een andere hobby die je leven echt verrijkt.
Over de vraag of Luther de melodie van ‘Nun bitten wir’ heeft afgeleid van ‘Veni Sancte Spiritus’ kunnen we dit weekend mooi eens over gaan nadenken. Laten we dus niet de "ouderwetse" modes uit het oog verliezen met al dat digitale geweld. Anders wordt amateurradio wel erg eenzijdig.


TURDUS TORQUATUS
Wij houden ervan om met dit mooie weer een eindje te gaan fietsen en doen dat dan ook bij voorkeur in onze eigen prachtige omgeving met veel groen en weidevogels. Gisteren op de terugweg (met lege accu) bemerkten wij dat er niet alleen in het weelderige gras de grutto als volleerd narcist zijn eigen naam roept, maar ook op de band horen wij een schaars doorgetrokken getjilp dat sterk lijkt op een merel; een zwart verenkleed, maar met en een witte halvemaanvormige bandborstband. Onze betrouwbare en inspirerende bron van kennis als de meer gevorderde vogelaar en ervaren zendamateur is nog altijd Peterson en Ernst Maclaine. Voor het imaginair vogellandschap leggen wij ons oor bij Oiseaux exotiques van Olivier Messiaen

Echter, tot het einde van deze verticale- en horizontale quarantaine lockdown lezen wij de 385 pagina's van Glen Popiel (KW5GP); knutselen met de BladeRF afgestemd op de betere muziek.

BUREN
Nederlanders houden van kaas, dragen klompen en tellen vooral naarstig de rosse eurocentjes. Dat is toch het cliché waar Belgen zich graag aan optrekken. Maar als het over liefdadigheid gaat, zijn onze buren juist een pak gieriger dan Olanders. Wellicht zijn er onder ons leden die het interessant vinden om hun Frans weer wat op te halen: Dat kan heel gemakkelijk in het mei-juni nummer van onze gierige buren. Wij hebben zoals altijd geen oordeel over de kwaliteit of inhoud, maar zijn slechts het doorgeefluik bij de Chinees.

Wat kan een radioamateur beter zijn, Nederlander of Belg? De conclusie van Paul Wouters is: je bent als Nederlander beter af. download HIER de CQ-QSO mei/juni 2020.


LINKSHANDIG
Het blijft elke dag super GEZELLIG op band! De ene probeert te knutselen, de andere koopt gewoon een nieuwe bak en probeert 3M te imiteren. Niet iedereen is Dustin Goldfinger, want hij heeft twee linkerhanden. Dat verschaft hem ook een bijzondere 'gave'. Soms kan hij met die tweede linkerhand het onmogelijke mogelijk maken. Heel wat mensen benijden hem zijn afwijking die zoveel moois kan opleveren. Maar 'Linkerhanden' weet van zich af te bijten: na zijn vlucht uit het circus waarin hij te kijk werd gezet en vervolgens uit de gouden kooi waarin de verleidelijke Olga Rzenikova hem had opgesloten, waagt hij zich aan de 'koninklijke kunst'. Voor iedereen die niet opgesloten zit, kregen wij van Willem een goede tip: op de SSB downloadpagina: Pluggen zetten op Ecoflex of Aircell.

DONDERDAG 14 MEI
Nog meer leren tijdens het flexibel ophokken over “Effective Low Band Receiving Antennas” of “Grounding and Bonding” ?

De Contest University (CTU) die jaarlijks in mei voorafgaande de Hamvention gehouden wordt in Dayton Ohio USA, gaat dit jaar niet door. In plaats daarvan was deze nu gratis voor iedereen live te volgen via Zoom. De webinars kunnen ook achteraf worden bekeken in PDF formaat. Dit kan HIER Voor iedereen die niet in de gelegenheid zijn om de CTU live te volgen of dat niet willen, er werden ook weer opnames gemaakt HIER online te zien zijn.


2e ZONDAG 16.00 CET
Nog een iets bij-geleerd tijdens de ophokplicht? Het eerste RF-Webinar was met 40 deelnemers een succes te noemen. De organsiatie nodigt daarom iedereen graag uit om deel te nemen aan het volgende online webinar. Iedere 2e zondag van de maand het online RF-webinar vanaf 16:00 CET Het enige wat je nodig hebt is een pc of smartphone/tablet en internet. Een camera of microfoon zijn alleen nodig als je zelf iets wil presenteren of wilt deelnemen aan de discussie. LT-Spice freeware kun je HIER downloaden

HIER AANMELDEN


FLUISTEREN
WSPR is bij ons altijd al populair geweest, maar voor een paar nieuwelingen lijkt het kersvers en onbekend. Het is geen QSO mode maar een baken mode. Door middel van deze mode kun je de propagatie van een bepaalde band bepalen, maar je kunt ook bijvoorbeeld antennes testen. Wanneer je wilt weten of je antennne werkt als DX staler voor 160m dan doe je dat in de maand mei met >+40dBM om 19.30UTC. Het lijstje van KB9AMG's Top WSPR Spots zegt dus helemaal NIETS over de werking van je antenne

Wat zien we als we inzoomen op wat willekeurige stations uit PA van de afgelopen dagen op 160m:

ONDERZOEK
Wanneer je propagatie onderzoek doet of je antenne wilt testen op 160m kies dan wel het juiste tijdstip en PWR

Het programma WSPR van Joe Taylor, K1JT, installeren op je PC, instellen en je bent gereed. Voordeel hiervan is dat tijdens ontvangst de ontvangen stations kunt rapporteren in de database van wsprnet.org door de gegevens te versturen via internet. Station B en C lijken beide een gelijkwaardige NVIS antenne voor 160m te hebben waar station A meer een DX versie (vertikaal) lijkt te gebruiken.
Meer weten: 'Van Aalmoes tot Zwijntjesjager' van dr. P.H.Schröder uit 1980.
Daar staan meerdere woorden in genoemd hoe een fluisteraar wordt omschreven die WSPR alleen maar gebruikt om te zenden en niet te ontvangen. ;o)


REPLICA
De banden boven de 70MHz blijken bij een aantal enthausiastelingen weer populair te worden. Dat zijn ook de amateurs die het VHF / UHF DX-boek in de boekenkast hebben liggen. Voor voor de volgende generatie VHF / UHF DXers is de digitale replica-editie van de Second Printing gedateerd 1995 is vrijgegeven met vriendelijke toestemming van de copyright-eigenaar TR-Publishing en diens eigenaar Trevor Preece G3TRP. Zoals bij alle oudere boeken, is de uitdaging voor de lezer om de delen die van blijvende waarde zijn te scheiden van andere delen die verouderd zijn. Probeer de bouwprojecten in dit boek niet te dupliceren. Deze ontwerpen zijn meer dan 20 jaar oud en veel van de componenten zijn niet meer beschikbaar.


ZOEKEN
Als je ouder wordt ga je vaststellen of alles om je heen werkelijk is wat het is en niet slechts wat jij gelooft, denkt of wil dat het is. Wij horen elke dag weer de allegorieën op het bekende tijdstip en weten bijna zeker dat een behandel-methode EMDR uitkomst zal bieden. Omdat wij niet geinteresseerd zijn in quatsch maar de demping van de N-connector, zoeken wij ons heil bij Rosenberger. Daar vinden we gelukkig wat we wilden horen:


ALTERNATIEF
Wij als OTC ondersteunen elk initiatief voor coax gevoede dipool antennnes voor 80, en dat geldt ook voor richtantennes op 144 MHz. Dit boek is om iedereen te helpen die antennes wil bouwen voor VHF, maar die slechts basiskennis heeft. De aanpak die in dit boek wordt toegepast is vergelijkbaar met de doe-het-zelf methodes van vakboeken. Theorieën worden tot een minimum beperkt. Dus je hoeft niet te weten dat als je de antenne 1m hoger zet dit géén 6dB winst oplevert. Gedetailleerde illustraties worden op grote schaal gebruikt tijdens het hele proces van antennebouw, om het anders moeilijk te begrijpen technische jargon te vereenvoudigen.

De hier gepresenteerde antenneontwerpen zijn specifiek op maat gesneden voor een juiste werking in de 144 MHz band.VUURTOREN
Voor een schip erg handig, maar wij moeten het doen met radiobakens. Tegenwoordig is er wat meer activiteit op VHF in SSB met horizontaal gepolariseerde antennes te beluisteren. Bakenzenders kunnen dan gebruikt worden om propagatie te bepalen maar zijn ook een ideaal hulpmiddel voor het kalibreren van een rotor of het testen van antennes en ontvangers. Bakenzenders zenden meestal een CW-signaal uit.
Onlangs kregen we van een actief OTC lid deze informatie waar allemaal ons voordeel mee kunnen doen.
De website is daar te vinden: mmmonvhf


VREEMDSOORTIG
The Royalty Twins ontrafelen de geheimen van prins Hendrik, en in de bossen van Radio Kootwijk woont zendamateur Jan Willem met zijn vrouw Leona. Jan Willem spreekt via zijn zendinstallatie de meest bijzondere mensen van over de hele wereld waaronder, geloof het of niet, koning Hoessein van Jordanië. In de documentaire-serie Typisch…! volgen BNNVARA en de EO de levens van gewone mensen in een buurt ergens in Nederland. Wie zijn de mensen en hoe ziet hun leven eruit? Drie weken volgt ‘Typisch Apeldoorn’ het wel en wee van een aantal bijzondere inwoners met kleurrijke verhalen.


Uitzendingen zien? --> zie HIER


BINNEN BLIJVEN
We mogen niet naar buiten, het wordt een Indoor Challenge, alleen voor de hoogst nodige boodschappen mogen we even lucht happen. Het met een pennenstreek opheffen van alle restricties is geen optie, dus we kunnen de komende twee weken ook niet bij onze antennes! Ben je net verhuisd, minder bedeeld had je vroeger een dakgoot als antenne of net een PA75 call aangevraagd; wij zijn solidair en blijven ook binnen. Deze ARRL uitgave voor het gebruik van quarantaine antennes heeft alles onder de pannen in 78 pagina's gebundeld en is bestemd voor de doorgewinterde pezewever die geen tig meter geplastificeerd staaldraad in zijn tuin kwijt kan.

Je kunt daarna een beroep doen op Arie Voors om jouw eigen unieke ontwerp nog eens het helemaal door te rekenen en tot de conclusie komen dat het allemaal fantastisch werkt.


ICNIRP
Als dat gepalaver over 'De Condities' voordat Dourbes op foF2 wordt gecontroleerd lijkt volledig nodeloos. Het wordt misschien eens tijd voor wat variatie in de gespreksstof. Wij zouden ons als radiozend- amateurs eens moeten verdiepen in de aanbeveling 1999/519/EG van het International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection. We kunnen dan tijdens onze verjaardagsparty met beeldverbinding eens wat tegengas geven aan die Hawaiiaanse Spirulina Pacifica etenende en alkaline water drinkende schoondochter. Tot nu toe geldt nog steeds dat de strengste blootstellingslimiet 28 V/m is en afhankelijk van een aantal factoren. Dus voordat onze eigen installatie vlam vat, moet DIT prefentief geblust worden anders wordt het een Thomas Erikson.


AW-6060 T66
Voor ons gevoel zijn alle NanoVNA's ook in quarantaine gegaan, want wij horen er niemand meer over kwetteren. Schijnbaar zijn alle, over de schoorsteen hangende dipool antennes, doorgemeten en behoort het meest gewilde PRE-Corona meetinstrument tot een van de sprookjes uit Duizend en een nacht. Al-zijn-ding is terug in de lamp en het komt te staan in de rubriek verzameling onafgemaakte verhalen verteld door de dochter van de Grootvizier Sheherezade. Het is volkomen logisch dat met dit mooie weer en lang weekend voor de boeg iedere hobbyist druk is met het repareren van masten en maken van nieuwe antennes. De OTC biedt de helpende hand als ervaren, betrouwbare en full service dienstverlener over het gebruik van de juiste materialen. Sinds de eerste druk in 1951 is het MCB Boek steeds maar dikker en completer geworden. In deze elfde druk van het MCB Boek treft u helemaal voor noppes een veelzijdig overzicht aan.


10x1=0,08 voor 6060 rond

Wij wisten niet dat ferritische en martensitische roestvaste stalen in principe gebeitst en gepassiveerd kunnen worden een zure oplossing op basis van fluorwaterstofzuur, zwavelzuur of zoutzuur waaraan een inhibitor (stof die de reactiesnelheid van een chemische reactie sterk vertraagt) is toegevoegd.

Echter voor het schoonmaken van onze A2/A4 materialen is Trichloorazijnzuur CCI3COOH ongeschikt omdat het een gewichtsverlies aan RVS van meer dan 10 g/m2 per uur geeft. Antennes maken wij bij voorkeur met een precipitatie hardbare legering zoals AW-6082 (AlMgSi1), maar dat is in geëxtrudeerd ronde buis pas te verkrijgen vanaf 16x2mm. Dus stappen we dan maar over op AW-6060 T66 (AlMgSi0,5) dat begint bij 6x1mm.

Toleranties volgens het ISO passingstelsel, De invloed van enkele legeringsbestanddelen in staal, Begrippenlijst, Soortelijke massa van metalen en andere stoffen (in kg/dm3), De elementen uit het periodiek systeem (handig om te weten als je mee doet aan 2-voor-12), Omrekeningen van niet-metrische naar metrische eenheden, Omrekening van inches in mm, Omrekening van milimeters in inches, Diverse omrekeningen, Vergelijkingstabel hardheden, Omrekeningstabel van °Celsius in °Fahrenheit , Eenvoudige methode voor de berekening van draagvermogens van profielen en Statische gegevens staafmateriaal is allemaal te vinden vanaf bladzijde 711. Vrolijk Pasen toegewenst!


GROENE STIPPEN
Het episch centrum bevond zich hier in Nederland en de meesten zijn te vinden in de VS. Wanneer je moe bent geworden van al dat Houseparty, WhatsApp, FaceTime, Zoom, Google Hangouts, Skype, Microsoft Teams, ga dan op zoek een andere actualiteit, zoals die van Jonathan Puckey. Radio Garden verzamelt radiozenders wereldwijd zodat je even rustig kun uitrusten van al dat ge-video-bel en vanuit je luie stoel toch nog iets meekrijgt van muziek uit landen die nu onbereikbaar zijn.

Met je vinger aan de muis ZOOM je de hele wereld rond: Veel luisterplezier!


HANNAH ARENDT
Deze filosoof wees er in de jaren '70 al op dat gedachteloosheid onze maatschappij het meest bedreigt. Door voortdurend te produceren en te consumeren zouden we nooit tijd hebben om stil te staan. Ze waarschuwde dat we ervoor moeten oppassen geen ‘animal laborans’ (werkend dier') te worden. Anno 2020, in een almaar draaiende 24 uurseconomie, lijkt Arendt's roep relevanter dan ooit. Het kan ook iets opleveren: ruimte voor rust, reflectie, lezen en knutselen. Gelukkig bestaat er nog het radiozendamateurisme!

Wat doe je immers in een weekend waarin marktbezoek en kleinkinderen niet meer doorgaan? Eerst even op zaterdagmorgen om 09.00 uur afstemmen op 3660 kHz PI4OTC en daarna je XP computer naar de afvalscheiding brengen


ALBERT CAMUS
Je hoeft geen gedragsdeskundige te zijn om te beseffen dat het voortdurend zien en lezen van berichten over wekenlang beademde patiënten en over mensen die sterven zonder dat familie afscheid van hen mag nemen, iedereen somber angstig en wanhopig maakt. We moeten ons nu houden aan een informatiedieet, is het dringende advies van psychologen. Of het advies voor een informatiedieet alleen ons psychisch welzijn dient, of ook kritiek op onze hobby moet beteugelen, is de vraag. Maar er is voor de individuele OTC lid alles te zeggen voor een informatiedieet. Dat is ook de reden dat wij graag hamsteren om wat weekvoer aan u te kunnen presenteren.

We kunnen natuurlijk La Peste gaan lezen, maar wij doen dat anders: radiogerelateerd krachtvoer in Vlaamse hapklare brokken:


 

MINERVA
Wij gebruiken naar volle tevredenheid de Mobile Client HC-7835, maar dat was vroeger wel anders!. Toen was het nog echt koud. Gisterenavond kregen wij een berichtje uit Turkeye om 00.45 de uitzending op ZDF te volgen. "Sendung verpasst'', maar wel lekker geslapen. Als alternatief hebben we vanmorgen het document Friedman van 22 juli 1954 er op na gelezen en als extra bonus de verkorte versie van Frontal21 bekeken op JouwBuis.

Vandaag brengen wij een virtueel bezoekje aan twee bekende OTC leden dat door de COVID-19 goed te bereiken is. HIER kan iedereen het nog eens nalezen.


AANPASSEN MET PHI, EL OF THEE
Sommige amateurs zijn aangewezen op het kopen van een antenne tuner. Anderen doen zelfbouw maar kopen alles nieuw; doen zelf helemaal niets, schakelen iedereen en alles om zich heen in om dan aan de buitenwereld te laten zien hoe goed ze kunnen ''zelfbouwen''. Wat je ook doet, het maakt ons niets uit. Wij hebben geen tuner maar een aanpassingsnetwerk voor de laagste banden. Het boekje van Joe R. Hallas staat bij ons wel in de digitale boekenkast, maar we doen er helemaal niets mee. Het is niet interessant voor ons als zelfbouwer. Als je tussen de regels door leest staan er wel een paar grappige opmerkingen in over het gebruik van de ingebouwde antenne tuner in de Jappendoos. Een vraag en antwoord spel na het einde van elk hoofdstuk heeft ons niet echt enthousiast gemaakt.

Het enige interessante is de 160/80m tuner van AD5X, maar die kun je als je echt niets kunt ook gewoon kant en klaar kopen bij Titanex.


HIER is de PDF op te halenMEER KLASSIEKE DRAAD ANTENNES
De minderheid van ons is alleen maar actief op 80m en gebruikt daar een of andere rare draad antenne. Onze voorkeur gaat echter uit naar een monoband (draad-) antenne die gewoon met een stukje coax gevoegd kan worden. Wij hebben dan ook geen enkele tuner in de radiokamer. Het enige dat er getuned wordt is de gamma match voor 160m. Dat gaat heel eenvoudig met wat condensatoren. Geen QRP maar echte C's. Wij proberen op de hoogte te blijven door oude publicaties te lezen en een van die leuke ARRL naslagwerken is ''More Wire Antenna Classics'' met erg veel informatie over 80 en 160m antennes. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen: bladeren door antenneboeken! Je kunt natuurlijk ook je interesse wijden aan nutteloze zaken zoals Network Radio daarom HIER het boekwerk voor de echte liefhebber van echte Old Timer Classics.


HORIZONTAAL OP TWEE
Regelmatig lopen wij samen met gelijkgestemden s'morgens rond 10.00 uur een rondje in het Nationaal Park Dwingelderveld. De laatste tijd luisteren wij toevallig met onze Chineese smartphone op de CAMRAS webSDR en waren verrast van de activiteit op 144310. Na de Tonna, J-beam en Flexa leek ons ook wel leuk om weer iets aan te schaffen voor 2m. Echter de prijzen van de commerciele antennes zijn toch een beetje over de top. Tijd om de Heavy Duty professionele buizen bankschroef met verwisselbare geharde bekken eens te gebruiken. Zelfbouw loont, zeker als het gaat om antenne's.

Google is een goede buur en niet een verre vriend. Een paar klikkerdeklikjes om wat inspiratie op te doen:


DK7ZB, DG7YBN, YU7EF, G0KSC, G4CQM

Yagi Calculator by John Drew DL6WU style yagis for VHF/UHF (updated 7 October 2019)


DAG VAN DE OTC 5-4-2020 GEANNULEERD
Het OTC bestuur neemt de gezondheid en veiligheid van onze leden en partners zeer serieus en denkt dat de huidige situatie vraagt om een robuuste maatregel. Door de recente ontwikkelingen met betrekking tot het Corona virus waarbij het verloop van de uitbraak zulke vormen heeft aangenomen dat preventieve maatregelen geen zekerheden meer bieden, is het risico van een OTC bijeenkomst in restaurant De Soester Duinen te groot geworden.
Wij hebben met pijn in ons hart besloten om de Dag van de OTC op zondag 5 april 2020 niet door te laten gaan. Door het annuleren van de DvdOTC nemen wij hierin onze verantwoordelijkheid.
Het spijt ons heel erg dat wij nu het besluit hebben moeten nemen om de stekker uit deze lustrum editie te trekken.
Als gevolg van deze beslissing is de OTC website aangepast en is aanmelden niet meer mogelijk. Alle leden hebben hierover een persoonlijk dit bericht ontvangen. Wij gaan iedereen die al heeft betaald het volledige bedrag zo spoedig mogelijk terugstorten. Het verplaatsen van de DvdOTC naar een later tijdstip in dit jaar is geen optie.
Wij rekenen op begrip voor deze keuze en zijn voornemens om op zondag 11 april 2021 de 70’e bijeenkomst organiseren. Zet deze datum alvast in de agenda!

Het OTC bestuur en organisatie DvdOTC
Nederlandse Old Timers Club


ZONDAG 5 APRIL 2020

DAG VAN DE OTC
Dit is een vooraankondiging voor leden van de Nederlandse Old Timers Club! Op zondag 5 april is de 70e bijeenkomst en wordt gehouden in Restaurant De Soester Duinen, een goed bereikbare en schitterend gelegen locatie in het midden van het land. Een van de doelstellingen van de OTC is om op actieve wijze de onderlinge band tussen de leden te bevorderen daarom worden ook de partners uitdrukkelijk uitgenodigd en betrokken bij de Dag van de OTC. Traditioneel verwelkomen wij dan ook alle aspirant leden.

Begin maart krijgt iedereen een persoonlijke uitnodiging. Het bestuur rekent dan op uw aanmelding!


OVER BUIZEN GESPOKEN
Heavy Duty professionele buizen bankschroef met verwisselbare geharde bekken. Daar willen wij het nu niet over hebben. Een enkele radioamateur doet vandaag nog een beetje aan zelfreflectie en knutselt wat eigenbouw in elkaar met push-pull power MOS transistor en een ander zet een buis in de bankschroef als het gaat om vermogens zelfbouw. Niets mis hoor met NXP, maar elementaire kennis, daar draait het meestal allemaal om. J. B. Calvert (Associate Professor Emeritus of Engineering, University of Denver en Registered Professional Engineer, State of Colorado) heeft er aardig van van meegekregen en wil dat graag met iedereen delen. Zijn vacuümbuiselektronenboekje (woordwaarde x4) staat vol met experimenten en grappige circuits.

Voor de liefhebber is het buizenboekje HIER op te halen.


VERMOGENS METEN
Meten is weten. Dit is een van de grootste dooddoeners uit onze taal. Maar is dit wel zo? Een groeiende groep sociologen, psychoanalytici, pedagogen, filosofen - en radiozendamateurs op 80m vroeg zich af wat we met onze meetobsessie nu echt te weten komen. Sociologe Christien Brinkgreve heeft de babbelaars niet bij elkaar kunnen brengen en vervolgens ging de groep onverminderd door met het poneren van dooddoeners. Wij maken hierover nooit grappen en zeker niet als er Belgen bij betrokken zijn. Reden hiervoor is dat onze zuiderburen vaak nog een redelijke inbreng plaatsen in de thematiek . Zo ook ON4AW, Willy Acke die met regelmaat interessante artikelen plaatst in het officieel orgaan van de Vlaamse Radio Amateurs.

Daarom is HIER zijn artikel uit 2012 in PDF nog eens na te lezen.


BASIS BOEKJE
Na de oude meuk van C.F. Ruyter, nu even wat nieuw spul uit de inktveer van opamp experts Art Kay and Tim Greenen behandelt een breed scala aan populaire onderwerpen van analoog-naar-digitaal en digitaal-naar-analoog conversies.

Analog Engineer’s Pocket Reference is een uitgave van Texas Instruments die wij al een tijdje op de plank hebben liggen en bij tijd en wijle even gebruiken om wat basis gegevens op te zoeken.

Hij is DAAR ook te koop voor vijf dollar, maar omdat wij een groot voorstander zijn van gratis, HIER de de ophaal link voor iedereen die onze participatiesamenleving omarmd.


CORNELIS FREDERIK RUYTER
Alle electronica hobbyïsten van boven de 40 kennen Dr. Blan van zijn artikelen in Radio Bulletin, van de boeken van de Muiderkring, van de Dr. Blan Radio en TV cursussen en van het unieke blad Radio Blan, bedoeld voor de jonge electronicahobbyïst. Hij schreef in een heldere en vlotte stijl en wist daarmee ingewikkelde technische zaken heel goed en vooral ook leuk uit te leggen.
Het was een stijl die je enthousiast maakte om zelf wat in mekaar te knutselen of verder te lezen om meer te weten. Daarnaast waren natuurlijk de tekeningen beroemd. Dr. Blan de opa met een stofjas en met een lange baard.

De figuur Dr. Blan, verdween eind '60-ger jaren uit Radio Bulletin, maar C. F. Ruyter bleef. Tot ver na zijn pensionering bleef hij schrijven, en verrschenen er glasheldere artikelen over nieuwe ontwikkelingen in de electronica. Zo herinneren wij ons nog een heel goed geschreven verhaal over de werking van de CD speler (bij de introductie rond 1980). Wij hopen dat hij toen hij nog leefde heeft beseft welk een belangrijke rol hij heeft gespeeld voor tienduizenden in de electronica geïnteresseerde mensen. Dr. Blan 22 januari 2002 op 83 jarige leeftijd overleden.

Zijn boekjes zijn door de ''drie-meter-club'' online gezet en kunnen door iedereen worden opgehaald. Wellicht dit weekend tijdens de PACC even wat herinneringen ophalen?

De nummering van Radio Blan heeft eerst bestaan uit letters, daarna uit cijfers. De complete serie bestaat uit nummer A t/m M n vervolgens nummer 13 t/m 36 is HIER op te halen


Laatst uitgegeven nummer
Dr. Blan nr. 36 – juni 1966Wij hebben bij de invité PA0A Albert en xyl, Ans (PA1ANS) om 10.23 gebak laten bezorgen.

10.23 UUR: KOFFIE MET GEBAK
Een groot succes! dat kunnen we wel zeggen van de 250'e uitzending van PI4OTC. Maar liefst 63 zendamateurs hebben zich op 3660 kHz laten horen in 83 minuten en er zijn 5 inmelders per email genoteerd. Een ongekend aantal deelnemers die deze 250'e uitzending op zaterdagmorgen zeer hebben gewaardeerd en als een prettige start van het weekend hebben opgevat.

Hartelijk dank voor de vele felicitaties, en schrijf alvast in uw agenda: 16-1-2021 voor de 300'e uitzending van het clubstation van de Nederlandse Oldtimers Club.

250'e UITZENDING PI4OTC
Komend weekend, zaterdag 1 februari 2020 beleven wij de 250'e uitzending van PI4OTC, het clubstation van De Nederlandse Oldtimers Club. Met wekelijks een andere gastoperator en dus een andere stem, wordt het clubstation van de OTC vanaf 22 april 2015 elke week in de lucht gebracht. Vanaf dit jaar is PI4OTC op zaterdagmorgen te beluisteren en wordt gewaardeerd door vele zend- en luisteraars als een prettige start van het weekend. Aanstaande zaterdag is Albert, PA0A onze invité aan de microfoon. Een bijdrage aan de uitzending kan geleverd worden door iedereen, ongeacht het lidmaatschap van de OTC.


PI4OTC op 3660 kHz om 09.00 uur lokale tijd
De 250’e uitzending lijkt een extra speciale te worden; reden genoeg om te luisteren dus!

Om dit boek te downloaden:
COPY-PASTE de LINK
hiernaast in je browser.

-------------------------------------->

* JUBILEUM DOWNLOAD *
Omdat wij voor dit 250'e jubileum iedere OTC website bezoeker na het luisterplezier ook wat leesplezier voor het weekend gunnen hebben wij dit keer een redelijke nieuwe versie van het ARLL handboek op de kop weten te tikken. The ARRL Handbook for Radio Communications 2011 is met 1.376 pagina's een prachtig expemplaar voor iedere digitale boekenkast en met 165Mb bestandsgroote niet bepaald een klein door-blader-boekje te noemen.

Waar wij in het verleden van een verloren criticaster nog wel eens eens opmerking kregen over de scankwaliteit van de door ons aangeboden waar, is dit 'paard' extra mooi om in de 'mond' te kijken.

De zoekfunctie in deze native-PDF (CTRL-F) maakt het nu ook voor de meest kritische NanoVNA-, LL-tuner- of QRP-knutselaar mogelijk om helemaal zonder moeder-de-vrouw aan zijn trekken te komen.

https://www.pdf-archive.com/2017/05/04/the-arrl-handbook-for-radio-communications-2011/the-arrl-handbook-for-radio-communications-2011.pdf


SCHEMERTIJD
Nu dat iedereen bijna verslaafd is aan FT8, waar een QSO al binnen 15 seconden gemaakt kan worden, doen wij af en toe nog een poging om op 1.823 kHz in A1A rondom de schemertijd wat DX te werken. Als het dan toch digitaal moet, dan met JT65 of JT9 want met deze “oude” modes kunnen signalen tot zelfs -30 dB nog gedecodeerd worden in plaats van -20dB. Goede kennis van de propagatie van radiogolven en van de procedures bij het maken van verbindingen op de lage banden is zeer belangrijk, alleen hebben wij geen idee of iedereen met FT8 daar nog wel van op de hoogte is. Daarom een aardig hulpje voor iedereen met een verslaving zonder voorkennis: - Gedrag van kortegolfsignalen.


klikkerdeklik HIER voor Molhuizen 152 pagina'sGrasslin digitale C15 schakelklok talento smart

ASTRO LICHT IN DE SCHEMER
Die Grey-Line verschuift hier bij ons elke dag een beetje en voorheen moesten wij de tijdschakelaar naar onze zender bijstellen zodat automatisch bij -30 minuten zonsopgang de WSPR mode met 400 Watt PEP op 160m wordt geactiveerd en +30 minuten zonsopgang wordt uitgeschakeld. Hetzelfde doen wij ook bij zonsopgang en hebben de boel een beetje geautomatiseerd door een Grasslin digitale schakelklok talento smart C15 met Bluetooth connectie te plaatsen. (kan ook de lichten van een kippenhok schakelen) Deze tijdschakelklok met astrofunctie is een alternatief voor schemer- schakelaars. Deze klok weet na het instellen van de geografische gegevens in de klok (zoals land en plaats) wanneer de schemer invalt. Een tijdschakelprogramma kan ingesteld worden vanaf schemer tot zons-opgang, met eventueel een onderbreking tijdens de nacht. zaterdag OTC ronde 25-1-2019: OP=08.29 ONDER=17.06


VERSATOWER LIER
Onze antenne mast ligt al een hele tijd plat op de grond want hij kan niet omhoog gedraaid worden. Wij hebben geen idee hoe we die 5 draden moeten aansluiten. De geel/groene gaat nog wel lukken naar aarde, maar die andere 4 zijn het probleem! Drie daarvan zijn zwart en een is blauw. Vroeger hadden wij zo'n een klein groen boekje in de kast liggen die ons alles vertelde over de krachtstroom schakelingen en hoe we iets moesten aansluiten, tegenwoordig komt de hulp digitaal langs...

Er staat veel in wat de radioamateur niet gebruikt maar het Moeller schakelschemaboek heeft ons wel geholpen om een sensorloze vectorregeling te realiseren. Download het Schakelschemaboek Moeller - Februari 2008 (NL) (PDF) 10.4 MB) en Wiring Manual - 2013 (EN) (PDF) 14 MB) of klik de afbeelding.


VERKEER OP DE OTC SNELWEG
Wat voor verkeer heeft de website eigenlijk gehad? En wat zegt dit over de polulariteit van de OTC? De polulariteit kunnen wij niet meten, maar het verkeer op de OTC snelweg wel: 2019 was een druk bezocht jaar! Met 19.546 bezoekers waarvan 7.726 unieke en 55.668 bezochte pagina's met 193.768 website hits lijkt de OTC website een redelijke bezochte website. Wij kunnen concluderen dat de jaarlijkse vergoeding van 15 euro aan Parma voor ons domein een erg goede investering is geweest. Gemiddeld wordt de website door 44 geintereseerden per dag bezocht. De eerste resultaten van 2020 laten zien dat 4 en 5 januari, na het verzenden van de PI4OTC nieuwsbrief wij in twee dagen 357 bezoekers hebben ontvangen, wat terrecht, een mooi resultaat mag worden genoemd.

De MP3 bestanden van de eerste uitzending van PI4OTC (PA0HWB) zijn totaal 256 beluisterd en er lijkt steeds meer interresse te komen voor de digitale boekenkast omdat het boekje van DEHN ook al 92x is gedownload.


OVER SPANNING GESPROKEN...
Laten we de eerste week van het nieuwe jaar eens voortvarend beginnen, door de controversiële stelling aan te voeren dat aarden van een radiozendamateur installaties ten behoeve van blikseminslag nutteloos is. Geen enkele afleider kan de bliksemontlading veilig absorberen en opvangen zonder een betrouwbare verbinding met de aarde. Tevens zal zelfs de duurste overspanningsbeveiliging (SPD) geen bescherming kunnen bieden als er een laag-impedante of laagohmige elektrische verbinding met de aarde ontbreekt. Bovendien kunnen laagohmige aardingssystemen gevaar veroorzaken voor installaties als er geen equipotentiale verbindingen zijn geïnstalleerd. Voor een efficiënt werkend bliksembeveiligingssysteem, is het van wezenlijk belang een lage aardimpedantie te realiseren om de afleiding van de bliksemontlading naar de aarde te bevorderen. Aangezien de condities van de grond en van het weer kunnen variëren per amateur, moeten deze op individuele basis worden vastgesteld.

De boekjes van PENTAIR en DEHN
Download de informatie DAAR ^

Wij hebben de theorie en praktijk boekjes van PENTAIR en DEHN er op na geslagen en komen na 333 pagina's studiemateriaal tot de conclusie dat het echt zinloos is om als amateur de ANTENNES, VAKWERKMASTEN EN ANTENNEKABELS TE AARDEN VOOR BLIKSEMINSLAG. Het is te gecompliceerd en te duur om het echt goed te doen. Daar komt bij dat de kans erg klein is voor een voltreffer.
Alle aardingen hoger opgesteld dan 2 meter bovengronds gaan "sproeien" tijdens de nadering van een onweersbui vanwege de stijgende volt/meter veldsterkten (normaal 275 volt/mtr op een warme dag, maar loopt gemakkelijk op tot wel 50.000 volt/strekkende meter verticaal).

De oorzaak is dat alle electronen uit de onmiddellijke omgeving via halfgeleidende materialen als hout, baksteen, etc. worden geript naar het hoogste punt: en dat is dan de emitterende "min"pool. Oei...
Bij nog hogere verticale veldsterktes spreken we van Sint-Elmusvuur, een soort van vurige tongen boven mens, kamelen en scheepsmasten. Daar heb je zelfs geen donkere lucht voor nodig: onbewolkt heldere lucht komt het 't vaakst voor. Een bij-effekt van Sint-Elmus is een hard sissend geluid dat meestal zo hevig is dat je het beneden op de grond kunt horen. Zelfs honden en paarden valt het meteen op en ze weten het al: binnen 3 uur stal opzoeken.

Het is dit sproei-effekt dat bliksem zo aantrekt vanwege de ionisatie, waarbij zuurstofmoleculen zich tot ozon transformeren en op hun beurt de aanval op het opgesmeerde zink van de vakwerkmast inzetten. Zinkmetaal spat eraf in de vorm van een onzichtbare metaalsporenwolk en ziedaar: de inleidende bliksemstraal is dan al geboren. De KMNI bevestigd de theorie in procentkans, maar kan helaas geen garantie verstrekken op blijvende vrijwaring van een inslag. Wij zetten liever bij ons thuis in op OVERSPANNINGS-BEVEILING, u weet wel die kleine blokjes die SURGE PROTECTION genoemd worden. Vaak voor weinig te koop op radiomarkten. Zet ze in de meterkast voor het meest optimale resultaat. Klikken op de boekjesafbeelding en je hebt ze zo als PDF in je digitale archief geladen!


Surge Protection


PI4OTC 4 JANUARI 2020
De eerste uitzending van PI4OTC in het nieuwe jaar zit erop!
Het volledige bestuur van de OTC heeft op 4 januari om 09.00 het spits afgebeten en de 246e uitzending voor haar rekening genomen. Mocht u de inleiding hebben gemist omdat PI4OTC als gevolg van heftig Europees QRM +4 kHz QSY is gegaan, dan kunt u hieronder de korte geluidsfragmenten van de voorzitter en penningmeester van de OTC nog eens terug horen.

Introductie PA0HWB

Derk PA0DVD

Afsluiting PA0DVD

WIJZIGING QRG PI4OTC PER DIRECT
Ondanks dat er de afgelopen maanden diverse keren op zaterdagmorgen de frequentie 3656 kHz is geobserveerd en er geen abnormale activiteit is waargenomen, hebben wij vandaag veel hinder ondervonden van andere EU stations en verwachten in de toekomst dat dit niet veel beter gaat worden. Daarom is vandaag het besluit genomen om de frequentie per direct te wijzigen naar 3660 kHz. Reden hiervoor is dat er DL stations op 3653 en 3658 mogelijk last van ons signaal kunnen hebben. Een leuke bijkomstigheid is dat ronde getallen gemakkelijker te onthouden zijn.

De volgende uitzending van PI4OTC is op 11 januari om 09.00 op 3660 kHz enn zal worden verzorgd door PA0JWU vanuit Radio Kootwijk.
Zie voor meer informatie over het uitzendschema de webpagina van PI4OTC


 

NIEUW DOMEIN OTC
Onderscheiden betekent niet dat je iets totaal anders gaat doen, maar de perceptie wilt wegnemen dat alles hetzelfde is.
Waar vorig jaar nog een aantal van ons zaten te tobben met de naam van onze uniform resource locator, dit jaar wordt het een stuk gemakkelijker voor iedereen gemaakt! U hoeft niet meer oldtimersclub.info te onthouden maar alleen PI4OTC. Onze website is vanaf vandaag ook te bereiken via pi4otc.nl

Heeft u informatie met voor de website, PI4OTC met afbeeldingen die gedeeld kunnen worden, gebruik dan kan het algemene emailadres:


PA0NNY SK
OTC Lid John Roth was in de jaren 70 opsporingsambtenaar van de RCD.
Hofstad Radio presenteert zich toen als een volwaardige zender. Naarmate de ambities groeien en de zenders commerciëler worden, neemt de jacht van de Radio Controle Dienst toe. PA0NNY is op 89 jarige leeftijd op 20-12-2019 in Zeewolde Silent Key gegaan.


Bekijk HIER de aflevering ''Het avontuur van de radiopiraten'' van Andere Tijden uitgezonden op 17 maart 2015.


RF SEMINAR
Op het RF-Seminar van afgelopen zaterdag 14 december stond het elimineren van storingen in en buiten de shack centraal. En ander ondwerp dat werd belicht is en de nanoVNA en er is uitgelegd hoe de eigenschappen van ferrietmateriaal gemeten kan worden. Wij als OTC hebben ook nagedacht hoe we dit item kunnen ondersteunen en kwamen op het idee W2FMI (SK) er bij te halen voor wat afleiding, G3TXQ (SK) YCCC, W8JI, en IN3OTD om de focus van Chokes wat meer herlderheid te geven waar het gaat over een hoge demping en optimale Rs en Xs verhoudingen.
Beoordeel je eigen situatie of je wel of geen Choke nodig bent. Meerdere situaties zijn dus denkbaar, in zower TX (PWR) als RX.

Een verticale antenne met een radialennet op de grond heeft een CMC helemaal niet nodig. Het overgrote deel van de retourstroom zal dan immers via de radialen terugvloeien en de retourstroom via de buienmantel van de coax is al snel verwaarloosbaar.

De OTC DX-er weet ook wel dat CMC alleen enig nut heeft als je op de vertical ook gaat luisteren of met resonante radialen gaat werken. Wij maken ons nog geen zorgen over de retourstromen in een coaxiaal gevoede 80m inverted-V dipool.

Transmission Line Transfornmers
Jerry Servick W2FMI
17MB is HIER als PDF op te halen
Indien je liever een hardcover expemplaar wilt dan kan dat ook HIER voor 9 tientjes gratis bezorgd voor de feestdagen in huis. Voor de echte liefhebber hebben wij HIER voor u hoofdstuk 6 van Radio Frequency Circuit Design. W. Alan Davis, Krishna Agarwal.

Het AMIDON naslagwerk is een ander boekje en ook wel een handig om als je een balun wilt maken.


ZONNECYLUS 25
Lekker om te weten dat de jongste voorspelling van NASA voor de aanstaande zonnecyclus 25 niet veel goeds brengt voor ons als radioamateurs. De laagste zonneactiviteit sinds 200 jaar. We gaan dus een fase in die uw betbetbetover- grootvader niet eens heeft meegemaakt. Niks dus “sinds mensenheugenis”…. gewoon een helemaal nieuwe tijd met nieuwe verschijnselen voor iedereen die leeft tot de oudste OTC krasse knar aan toe. Wel fijn voor NASA

HIER is het hele plaatje te zien...


PIKO SPIELWAREN GMBH
Opgericht in 1949, Sonneberg Thüringen. PIKO was ooit een staatsbedrijf in de DDR en biedt een uitgebreid programma voor de gevorderde modelspoorliefhebber. Hier had ook iets geschreven kunnen worden over de laatste spiekpartij van de Lets-Tsjechische schaakgrootmeester Igor Rausis.

Over dit onderwerp wordt al genoeg gepraat op de band en heeft geen enkele relatie met het volgende artikel en ook niet met onze radio interesse. Wat wel een relatie heeft met het onderwerp is de stad Sonneberg Thüringen. De laatse woonplaats van de in 1914 geboren collega radioamateur die vanaf 1932 onder call DE3040/L actief was. Hij was vanaf 1954 tot 1980 onder de call DM2ABK en daarna als Y21BK. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij als radiostation van de luchtmacht.

Over zijn verblijf na de oorlog is momenteel weinig bekend, behalve dat hij zich vestigde in de Sovjetbezettingszone - de latere DDR. Genoeg stof om te speculeren over de werkelijke basis van moraal. Op 25-12-2019 zou hij echt oud zou zijn geworden, maar is al in 1989 op 73-jarige leeftijd SK gegaan. Gelukkig wordt zijn levenswerk vanaf 1991 voortgezet door DJ0TR (Alois Krischke). Meer weten? wellicht is de 7e druk uit 1969 handig om in je digitale boekenkast te hebben.
HIER is de 125 MB PDF uit Oss te downloaden.


IN DE LOGE OP HET BALKON
Vragen zich Statler en Waldorf zich af wat het verschil is tussen een vector network analyzer en een spectrum analyser?
Hoe kunnen ze nu het beste de SWR van hun dipool op 80m bepalen? Ze hebben beide geen idee en geven daarom iedere dag kritiek op iedereen. Boeken doorbladeren heeft geen zin, van polairecoordinaten hebben ze nog nooit gehoord laat staan dat ze in staat zijn om een impedantieberekening van serie- of parallelkring uit te voeren. Hiervan worden ze alleen maar chagrijnig. Zelfbouw is al lang voorbij en de elementaire kennis is weggezakt. Voorgekauwd in het Nederlands en kant en klaar afgeleverd; dat is wat ze willen!
Zou de aanschaf van een SWR meter de oplossing zijn?

Voor iedereen die op school niet is voorgelicht, er niets van begrijpt, maar wel een nanovna heeft aangeschaft, zou ons advies zijn om onderstaande drie lessen te bekijken. Het heeft ons verrast en verfrist door zijn eenvoud.

Smith chart basics, part 1
Smith chart basics part 2: finding VSWR
Smith chart basics, part 3: finding reflection coefficient


Hij kan complexe boodschappen eenvoudig uitleggen met potlood en papier.


OOK GOOD BANG GEWORDEN?
Wij zijn good bang geworden en denken dat de lunisolaire kalender nu ook omarmd is in Nederland. Schijnbaar is het al Sinterklaasavond geweest want het lijkt dat iedereen zijn bang- doe-het-zelf-good product, zonder meegeleverde batterijen, al heeft uitgepakt om een S21 doorgangsmeting uit te voeren.

Je kunt Faisal Mubarak of Raymond Schouten vragen of die je kunnen uitleggen hoe je reflectie- en transmissiemetingen in planaire circuits uitvoert met de nanovna, maar veel handiger is het kleine boekje van Joseph J.C. Daar staat veel meer in over de hoeksteen van deze meettechnologie.
HIER is de PDF van 359 pagina's op te halen.


UHF/SHF PROJECTEN
Uit 1994, maar nog steeds actueel!

Stel dat je geen plaats meer hebt voor een knoeperd van een laaghangende loop antenne voor HF, dan kun je nog steeds het mooiste signaal op SHF of QO-100 hebben door het ARRL UHF/SHF handboek er bij te pakken en weer te gaan knutselen.

Gaat u maar vast een goed antwoord verzinnen voor als uw kleinkinderen u ooit nog vragen waarom opa niet aan zelfbouw heeft gedaan. Daarom vandaag 349 pagina's leesplezier in 30MB over zenders en ontvangers, antennes, oscilatoren, amplifiers, filters en nog veel meer samengepakt in een handig naslagwerk dat HIER ''omlaag is te trekken''.

Hierdoor is een bezoekje aan Kuhne niet meer nodig.


LENGTE DOET ER TOE
Ik heb nu een PA-nul call omdat het in de PA-beker en PACC contest veel korter seint.... Is dit feitelijkheid of gewoon prietpraat? Je kunt het heel gemakkelijk zelf testen op de website van de First CW club. Voor PI4OTC geldt dat er 10 punten en 9 strepen bij 20 wpm in 3,9 seconden kan worden verstuurd. Als CW operator kun je beter PE8T nemen, dan bij bijvoorbeeld PA0OMO. (alle nog beschikbaar via AT)


PI4OTC NIEUWSBRIEF
Op 9-11-2019 is de PI4OTC NIEUWSBRIEF verstuurd.
De OTC zoekt nog een paar vrijwilligers voor PI4OTC.

Daarom vragen wij leden om als gastoperator mee te doen voor het seizoen 2020, zodat de Old Timers Club ronde ook in het volgend jaar weer een succes wordt.


100 JAAR RADIO: JE KAN ER WEL OMHEEN HOOR...
Je wordt de hele week als bedolven onder de berichten over 100 jaar radio. Op elke media wordt je voorzien van de meest uiteenlopende verhalen dat allemaal terug te vinden is op WikipediA Wij doen daar niet aan mee en bladeren even door een stapel oude QST's uit 1920 en komen in maart een leuk verhaaltje tegen met specificaties van de eerste Nederlandse radiobuis: de C1. Meneer Ridderhof van Philips Lamp Work uit IJsselstein heeft deze bij 9ZN laten bezorgen. Met een nominale gloeispanning van 4V bij 125mA en een anodespanning van 24V bij 4mA geeft de buiskarakteristiek een mooi verwacht curve.
Click HIER voor de PDF pagina uit QST maart 1920

Nu we het toch over buizen hebben, is het misschien wel leuk om het radiohandboek oktober 1940 er even bij te pakken.
603 pagina's onvervalste techniek verpakt in een 17 MB PDF bestand.

Handig naslagwerk voor als je iets zoekt uit het verleden dat met techniek te maken heeft. Het krioelt van interessante schema's en specificaties van radiobuizen. Na 1920 hebben ze echt niet stilgezeten met het ontwikkelen daarvan.

Click HIER om het boekje op te halen naar je eigen SDD


100 JIER RADIO: IDZ DE EARSTE
Hy is de man fan de radio: Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda út Weidum. Dy eigensinnige yngenieur makke hûndert jier lyn, op 6 novimber 1919, de earste radio-útstjoering fan Nederlân. Dy earste radio-útstjoering yn 1919 wie in revolúsje, ek al lústere doe mar in hantsjefol radio-amateurs. It wie eins in kommersjele útstjoering, want Idzerda wie fabrikant fan lúkse radiotastellen en dy moasten ek ferkocht wurde. De uitzending van van Fryslân DOK van 3 november 2019 17:00 is met ondertitels HIER te bekijkenDVDRA 2019
Ook dit jaar heeft de Old Timers Club zich weer gepresenteerd als een ontmoetingsplaats van leden en als informatiebron voor belangstellenden.

Het was een goed herkenbaar en gezellig trefpunt op de Dag voor de RadioAmateur in Zwolle op zaterdag 2-11-2019.

CLICK op de afbeelding voor een vergroting van de "RODE STAND"

Mede dankzij de inspanning van de extra vrijwillige standbemanning PA0AMR, PA0JY, PA0PDO, PA2AM, PA0AAS, PA3EQN en PA0SDZ (waarvoor onze dank!) heeft de OTC 11 nieuwe leden kunnen noteren:
PA0BRO, PA0BUR, PA0KLT, PA0O, PA0RBK, PA0TPM, PA1REG, PA3BXR, PA4P, PA8KW, PD0JMH, en PD1ACD.


CONTACT MET DE AARDE: ELEKTROHYPERSENTISIVEIT
De normale tijd is weer ingesteld (sommigen noemen het Wintertijd), dus ons bioritme is helemaal verstoord. Niemand weet meer hoe laat het is op een van de 15 klokken in het huis en de ''SmartWatch" blijkt toch niet zo smart te zijn. Tijd om je lichaam balans weer te herstellen...

De hoeveelheid elektromagnetische straling is enorm toegenomen onder zendamateurs. Het betreft zowel straling van PV-systemen, lampen en huishoudelijke apparaten, zendmasten, mobieltjes en Wi-Fi. Klachten, zoals slaapproblemen, chronische vermoeidheid en fibromyalgie, ervaren door deze “Elektrosmog” of puur door het niet verbonden zijn met de aarde.

Het is raadzaam een product aan te schaffen dat een coherent veld gecreëert,een zogenaamde sympathische resonantie met als gevolg dat het lichaam beter in balans kan blijven.
(Gelukkig wonen er in Budel ook nog normale mensen)
HUIVER MEE en bekijk de package deals! Of zie u een korte demonstratie van de werking van het Aard Jezelf Aardingslaken Het lichaamsvoltage wordt gereduceerd van ongeveer 4 volt naar ongeveer 40 millivolt. Een reductie van 99%. Of koop de artikelen in een holistische bullshit shop.

Alles heeft in het geheel niets te maken met onnatuurlijke frequenties, maar alles met het gebrek aan coherentie.
Sowieso is ‘sympathetische resonantie’ een term die alleen voorkomt bij klankschaaltherapeutische zweefmutsen. Geen geld, joh, zo’n magisch apparaat. Zeker voor iets waar wetenschappers vooral over eens zijn dat het niet door Elektromagnetische Velden wordt veroorzaakt.

HIER is Dependability in Electronic Systems voor de liefhebber gratis te downloaden.

Electromagnetic Compatibility
Vanaf hoofdstuk 3 op vanaf pagina 65
Het is ons te ingewikkeld, maar wellicht is het voor de OTC-er zonder fibromyalgie en een uitgebalanceerd bioritme, gesneden koek.


RADIO SECRET SECURITY SERVICE
Radioamateur enthousiastelingen speelden een belangrijke rol in de geheime draadloze spionage oorlog tussen 1939 en 1945. Zij voorzagen Bletchley Park van de noodzakelijke morse berichten die de codebrekers daar in staat stelden Duitse berichten te ontcijferen. Zij stonden bekend als  Vrijwillige Afluisteraars waarvan er zo'n 1200 werden aangetrokken. Lees HIER verder...
Op de website van WEGGUM is een schat aan informatie te vinden


SALEM
Hoe is het de Cumulus II verder vergaan, toen ook het MetOffice afscheid van dit drijvend weerstation nam?
De weerschepen zijn van 1937 tot 1975 een vast baken op zee geweest voor de trans-Atlantische luchtvaart. Ze voeren onder de vlag van de nationale en internationale luchtvaartorganisaties. De schepen fungeerden primair als radiobaken, maar ook deden ze meteorologische waarnemingen, om de veiligheid van de trans-Atlantische vluchten te vergroten.

Download HIER het boek "Weerschepen en het KNMI, GEEN ZEE TE HOOG''
(133 pagina's PDF 16MB)

CUMULUS II
De weerschepen maakten, afhankelijk van de positie, deel uit van de luchtverkeersleidingsnetwerken Santa Maria (Azoren), Shannon (Ierland), Prestwick (Schotland), Gander (Canada) en Bodø (Noorwegen). Naast de telegrafisten op onze Nederlandse weerschepen Cirrus/PBVC, de oude Cumulus/PBVD en de nieuwe Cumulus/PBVQ, was er ook de radiotechnicus. Hij had de zorg voor alle zenders, ontvangers, radar en de overige elektronica aan boord. Hij beschikte over meet- en testapparatuur waar menig koopvaardijmarconist jaloers op kon zijn. De nieuwe Cumulus had in totaal achttien zenders voor radiotelegrafie en radiotelefonie aan boord en een heleboel ontvangers, waarvan er vijf zichtbaar waren in het radiostation.

Lees HIER het verhaal van Arie van de Ruit

misschien heeft hij meer te vertellen dan je op de band kunt beluisteren!


ANTENNEBOEK
Sommige leden lezen alles wat geplaatst op deze site in één dag uit. Reden voor ons om weer eens wat nieuws te plaatsen. Gegarandeerd dat dit boekje niet in één ruk wordt verorberd!

Ga nu eindelijk iets nuttigs doen met je bij Ali aangeschafte NanoVNA Vector Netwerk Analyzer en haal HIER de 21e editie van het ARRL-antenneboek op. Ga meten aan je zelfgemaakte antennes, filters, afsluit-weerstanden op aanpassing, returnloss en nog veel meer. Lees wat wat de ultieme referentie voor transmissielijnen en propagatie van amateur radio antennes jou als OTC lid heeft te bieden. (PDF 61 MB)

''Heb je er wat aan: JA, is het nuttig: JA''

Te bladeren in dit 905 pagina's tellend naslagwerk schijnt stukken verstandiger te zijn dan je te verdiepen in nutteloze zaken zoals; Network Radio en HamSphere 4.0; dat niets met onze hobby te maken heeft.


STANDBEMANNING DVDRA 2019
Onder het motto “Met elkaar en voor elkaar” gaan een aantal OTC leden het bestuur assisteren door mee te helpen belangstellenden het bekende duwtje in de rug te geven. Dankzij de aanwezigheid van belangstellenden kunnen we samen de Old Timers Club, een jonge en springlevende club sinds 26 oktober 1950, weer beter op de kaart zetten. De indeling is gemaakt! Het wordt een gezellige drukte in en om onze OTC stand op 2 november.


NIEUWSBRIEF PI4OTC 1-10-2019
Indien u regelmatig luistert op 3.692 kHz, dan heeft u wellicht de geruchten opgevangen over de op stapel staande veranderingen van de wekelijkse PI4OTC uitzending.
Om alle Old Timers Club (OTC) leden eenduidig te informeren en om een oproep te plaatsen voor PI4OTC gastoperators, hebben alle OTC leden op 1-10-2019 de PI4OTC nieuwsbrief ontvangen.

Vorige week heeft het OTC bestuur de vaste gastoperators per email geïnformeerd over het voornemen om de wekelijkse uitzending van PI4OTC te voorzien van een andere profilering. Hierbij is gevraagd een reactie te geven op deze plannen.

RESUMÉ: PI4OTC vanaf zaterdag 4 januari 2020, 09.00 op 3.656 kHz

De PI4OTC NIEUWSBRIEF is ook voor niet-OTC leden HIER te bekijken!


NIEUWSBRIEF OTC 28-9-2019
De Old Timers Club is blij met de populariteit onder de Nederlandse zendamateurs, niet in het minst te danken aan de goed bezochte Dag van de Old Timers Club, onze OTC-WEBSITE, onze presentatie op de Dag voor de RadioAmateur en de wekelijkse PI4OTC‐ronde op 80 meter. Op zaterdag 2 november 2019 van 9.30-17.00 uur in de IJsselhallen te Zwolle vindt de 59e Dag voor de RadioAmateur plaats. De dag wordt georganiseerd door VERON, Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland.

De OTC NIEUWSBRIEF is ook voor niet-OTC leden HIER te bekijken!


HEATHKIT
Heathkit was de merknaam van Heath Company, dat in 2012 failliet werd verklaard. Oudere zendamateurs zullen de zelfbouw kits ongetwijfeld kennen en er mogelijk zelf een in bezit hebben (gehad), waarbij de meest bekende toch wel de Heathkit SB-serie was, die omstreeks 1965 als topmodel werd geïntroduceerd.

Ga mee terug in de tijd en download HIER de 254 tellende pagina's ''Heathkit, A Guide to the Amateur Radio Products''. (PDF 59.7 MB)

PA0KLS wist ons in een commentaar nog te melden dat niet alle Heathkit ontwerpen er in staan, maar wel die dingen die specifiek voor zendamateurs interessant zijn geweest. Al die produkten zijn kort of minder kort besproken met een zwart-wit fotootje erbij. Wat er bijvoorbeeld niet in staat zijn de universeelmeters en buisvoltmeters, de buizentesters en andere general purpose meetapparuur. Want ze hebben daar een hoop dingen ontworpen en op de markt gebracht.


ZONNEPANELEN
Wij vangen veel verhalen op over het onderwerp PV-systemen. (zonnepanelen) Deze zouden bij een onjuiste installatie storingen kunnen veroorzaken. Met name het ''broodje aap verhaal" over het feit dat er geen voorschriften zouden zijn is niet juist.

Regelgeving op het gebied van PV-installaties is beschreven in diverse normen. De belangrijkste installatie norm is de door het Bouwbesluit aangewezen norm NEN 1010 2017 deel 712. Bij systemen kleiner dan 5 kWp NPR 5310 blad 65. (herzien)

In deze norm voor elektrische installaties staan ook de voorschriften waaraan een netgekoppelde PV-installatie moet voldoen. In hoofdstuk NEN 1010. hoofdstuk 712.511.1 zijn aanvullende specifieke voorschriften gegeven met betrekking tot de AC- en DC-installatie, toegelicht in de NPR 5310-deel 712 (Elektrisch installeren en opleveren van PV-systemen). Belangrijke punten van aandacht zijn de aanleg van AC en DC-bekabeling, en het juist toepassen van beveiliging tegen DC-overstroom en kortsluiting, kabeldraagsystemen, potentiaal vereffening, aardlek-, isolatie-, bliksem- en overspanningsbeveiliging.

NOTE: NEN 1010 is een omvangrijke en complexe norm. De bepalingen zijn dan ook niet voor iedereen direct duidelijk. De Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) 5310 biedt een leidraad voor toepassing van de
norm.
Lees HIER eens wat voor eisen er aan een PV installatie worden gesteld door een opdrachtgever of zoek de Groene Rekenkamer HIER op en bekijk het vanuit een ander perspectief.

INFORMATIE
https://www.agentschaptelecom.nl/
https://solarmagazine.nl/
https://www.installatiejournaal.nl
Kennisbank NEN 1010 en NPR5310
https://www.technieknederland.nl/
PPT Hager 2015 Photo Voltaïc installaties
Commentaar op blad 65 van NPR 5310 2015
SMA Designweb
ESDEC PV calculator

Roofduct Dakdoorvoer
Zin en onzin accu’s voor buffering van stroom
Accu voor zonne-energieopslag nutteloos
De Ideale Hellingshoek


STANDBEMANNING DVDRA 2019
Er hebben zich al een paar vrijwilligers gemeld, maar we zoeken er nog een paar meer, zodat we een gezellige drukte in en om onze OTC stand krijgen op 2 november.

Onder het motto “Met elkaar en voor elkaar” kan ook jij helpen door belangstellenden het bekende duwtje in de rug te geven door samen een kop koffie te komen drinken op onze stand. Enkel door de aanwezigheid van belangstellenden kunnen we samen de Old Timers Club, een jonge en springlevende club sinds 26 oktober 1950, weer beter op de kaart zetten.


OTC LEDEN VANDAAG
U heeft zicht vast wel eens afgevraagd wat de gemiddelde leeftijd is van de Old Timer. In deze grafiek is de zien dat op dit moment de meeste leden (97+97=194) tussen de 75 en 80 jaar oud zijn (41%)
4 leden zijn jonger dag 50 en 8 leden zijn tussen de 95 en 100 (1+7)

JONGER NIEUW LID...
De gemiddelde leeftijd van het nieuwe OTC lid is in de afgelopen 5 jaren van 72 naar 66, gedaald. We zien dus duidelijk een ''verjoning'' in onze club. Wanneer deze trend zich doorzet kunt u zelf uitrekenen wat de leeftijd van het nieuwe lid in 2020, 2021 etc. gaat worden:

2084 wordt 1 .....


SINUSOÏDE
Naast de multimeter is de oscilloscoop het meest gebruikte meetinstrument. Niet voor niets dat er dan ook vele modellen gemaakt worden, elk met verschillende eigenschappen en dito prijzen. Tegenwoordig is er een verscheidenheid aan analoge, digitale of hybride scopen op de markt tegen prijzen die bereikbaar zijn voor (bijna) elke beurs.

Is die zender correct afgesteld? Hoe ziet mijn CW-golfvorm eruit? Zit er rimpel op mijn voeding? Dit boek met 113 pagina's geeft een schat aan informatie over dit handige hulpmiddel: ''De Scoop''.

HIER kan je zonder subsidie, meten of je het weet. Heb je liever uitleg in het Nederlands, bekijk dat het de SCOOP TUTORIAL van PA4TIM

Veel leesplezier toegewenst!


VERZETSMAN GOOSSEN RIJNDERS UIT TIEL
We denken de oorlog te kennen maar intussen duiken er, ook 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, nog altijd nieuwe verhalen op. Nog altijd worden er in archieven of in koffers op zolders documenten gevonden die het begin zijn van nieuwe verhalen. Er is nog zoveel niet verteld. Aan het begin van het herdenkingsjaar 75 jaar vrijheid, in dit programma aandacht voor onbekende oorlogsverhalen. De Tielcase is een van die verhalen. In Tiel en Wamel werd eind 1944 een aantal mannen opgepakt. Minstens zeven van hen zijn spoorloos verdwenen. Deze verdwijningen stonden na de oorlog bij justitie te boek als de Tielcase.

HIER
KUN JE DE UITZENDING BEKIJKEN

Een van de mannen was de grootvader van Jan Rijnders (PA0CHS). Rijnders zoekt al jarenlang naar de ware toedracht van wat er met zijn opa en de andere mannen is gebeurd Of hij er ooit achter zal kunnen komen is de grote vraag. Maar opgeven doet hij niet: 'Ik wil mijn opa de begrafenis geven die hij nooit gehad heeft. Ik wil dat de cirkel rondkomt.'


KAN IEMAND MIJ EEN RAPPORTJE GEVEN?
''De sterkte van het ontvangen signaal is S5, en dat is juist is, want ik heb een geijkte S-meter..."
De Icom-7300 is erg populair is bij veel amateurs op 80m en gebruikers van deze transceiver geven vaak de meest onwaarschijnlijke signaalrapporten. Echter hier kunnen ze niets aan doen, want ze geven alleen maar door wat ze op het display van de IC7300 valt af te lezen.

IARU S-METER
Over de aanwijzing van de S-meter van een (amateur-) ontvanger is heel lang gedebatteerd tussen de amateurradio gemeenschap en de fabrikanten van ontvangers hiervoor. Volgens de definitie van de IARU uit 1981 komt voor signalen op de HF-banden, de aanduiding S-9 overeen met een signaalvermogen van -73 dBm wat overeenkomt met een vermogen  van 50 nW in 50 Ohm, hetgeen neerkomt op een spanning van 50 uV., over deze weerstand.

*De omschrijving van de waarneming in het bereik S9+10dB tot en met S9+60dB komt geheel voor rekening van een persoonlijk beredeneerd oordeel over de betekenis van deze waarneming. ;o)

PRAKTIJKTEST
Tijd om de S-meter van deze, tot in de hemel geprezen Icom descendent, eens aan de tand te voelen! Gelukkig een medenkend OTC lid gevonden die bereid is om de IC7300 aan de HF generator te leggen. die zodanig wordt afgesteld, dat de spanning over een afsluitweerstand van 50 Ohm op deze generator, juist een waarde van 50 microvolt laat zien. Vervolgens wordt deze 50 Ohm afsluitweerstand verwijderd en wordt de generator aangesloten op de IC7300. De meting is uitgevoerd op 80m met een draaggolf zonder modulatie waarbij de verzwakker en de préamp van de IC7300 zijn uitgeschakeld. We zien hier dat beneden S5 de IC7300 nul aangeeft en dat van S5 tot S9 de stapjes 3dB per S-punt zijn, terwijl dit 6dB moet zijn. Boven de S9 is alles weer zoals het hoort en gedraagt de IC7300 zich netjes.

Hier blijkt ook uit waarom bij gebruik van deze ontvanger in een storingsvrije omgeving en als antenne een dipool van 2x20m de S-meter nul aangeeft en geen S4 (-103dBm) zoals zou moeten gezien de atmosferische ruis die op 80m altijd prominent aanwezig is. Om echt een indruk te krijgen van de ontvangst kwaliteit dient daarom bij elk sterkte rapport ook een indruk gegeven te worden van het achtergrond lawaai waar tegen dit station wordt ontvangen. Een rapport van S9 tegen een achtergrond van S6 krijgt eigenlijk dan pas enige betekenis.

SUBJECTIEVE SCHAAL
In de volgende grafiek is het verschil van de IC7300 S-meter aanwijzing t.o.v. geijkte S-meter aanwijzing weergegeven in procentuele afwijking. De aanwijzing van de IC7300 is hier slechts als voorbeeld genomen, maar soortgelijk gedrag is geldig voor de meeste in gebruik zijnde transceivers.
Slechts enkele SDR radio's voldoen volledig aan de eisen die door de IARU aan de S-meter worden gesteld. Hier blijft de calibratie ook in stand bij het inschakelen van de voorversterker of de verzwakker en dit is natuurlijk zoals het moet. Een SDR ontvanger is daarmee tevens een meetinstrument met een groot meetbereik en een voortreffelijke lineariteit. Het niveau van het signaal dat via de antenne de ontvanger bereikt blijft precies gelijk ook al veranderen wij de instellingen van de ontvanger.

De S-meter aanwijzing is daarom ook alleen nuttig om te vergelijken tussen de signalen van verschillende stations en om het tegenstation een indruk te geven van de kwaliteit waarop zijn signaal wordt ontvangen.

Als je je nu afvraagt of het geven van een signaal rapport überhaupt enige zin heeft, lees dan HIER verder.

Je kunt ook nog de Electron juni 2012 erbij pakken. Daar staat een aardig verhaal over de formule van Harald T. Friis over het verband tussen de veldsterkte ter plaatse van een aangepaste, halve-golf dipool antenne en het vermogen dat in deze antenne wordt ontwikkeld. Of gewoon PA0MBO over SNR

 


HET S-RAPPORT
Ook wij luisteren wel eens op 3.692MHz waar het met regelmaat gaat over de condities en het geven van S-rapporten. Bij herhaling wordt er door iemand geroepen dat het ontvangen signaal S0 (nul) binnenkomt bij een ruisvloer van -130dBm (?). Door sommigen wordt dit wel beuzelpraat genoemd.

De signaalsterkte is het signaal dat aan wordt geboden bij de antenne connector en zonder modulatie, dus minimale bandbreedte. In 1981 is door de IARU regio 1 vastgesteld dat S9 gelijk staat aan -73 dBm bij 50 Ohm voor ontvangers tot 30 MHz. Bijna iedereen weet dat met een S-meter de ontvangen signaalsterkte van een ontvanger worden weergegeven op de logaritmische schaal met als definitie (<30MHz) -121dBm tot en met +27dBm. (S1 t/m S9+100dB). Alhoewel er vanaf +13dBm menig ontvanger door zijn hoeven gaat omdat het neonlampje achter in de buizen (zend-) ontvanger wel heel erg fel begint te branden.

Als er geen signaal wordt ontvangen is de spanning doorgaans 0 volt. Dit is meteen al het eerste probleem omdat de logaritmische meterschaal telkens een S-punt minder aangeeft wanneer de spanning op de ingang van de ontvanger wordt gehalveerd. De aflezing S0 betekent daarom dat het signaal op de ingang weer de helft is van de waarde bij de aflezing S1. Als je niets ontvangt, kun je geen rapport geven. Het laagste rapport dat je kunt geven in de praktijk op 80m is dus S1, -121dBm ontvangen vermogen of 0,20 μV ontvangen spanning.

Daarom pakken wij graag  Electron van november 2007 en april 2008 uit de vuilnisbak om het artikel over ''Het telefonie ontvangst-rapport'' van Bob van Donselaar (ON9CVD) weer eens onder ieders aandacht te brengen. (zonder blauwe achtergrond) Lees dan ook in een ruk even het betoog over atmosferische ruis op de HF banden door. Nu wordt het een stuk gemakkelijker om een rapport op waarde te beoordelen.

Als iemand dus vertelt dat hij in zo'n rustige omgeving woont dat zijn achtergrond ruis op de tachtig meterband altijd lager of gelijk is dan S2 op zijn sterkte indicator, kun je hem dus vertellen dat met grote waarschijnlijkheid zijn S-meter nodig geijkt moet worden of dat zijn antennesysteem hem op die frequentie een verlies levert van enkele S-punten. Hij begrijpt dan misschien ook waarom anderen met hetzelfde zendvermogen zoveel meer DX verbindingen kunnen maken! (quote: BvD)


EEN ANTENNE IS PRAKTISCH
Ook moe van het luisteren op de WebSDR?
Ga je dan eens verdiepen in een paar praktische antenne ontwerpen voor HF en VHF.

Je hoeft niet meer te wachten, geen ''Halo" antenne meer te kopen, je kan hem dan gewoon zelf bouwen op pagina 436!
Of iets groters voor 160 of 80. Het kan allemaal met dit praktische handboek.

784 pagina's praktijk leesvoer lekker praktisch voor een CO2 neutrale dag HIER naar beneden te halen op je eigen buroblad.

Veel lees, experimenteer en bouwplezier toegewenst!

 

 


DENSOBAND
Deze vetband wordt normaal gebruikt om flensverbindingen van leidingen in te pakken, in het verleden ook door KPN antennebouw toegepast om connectoren af te dichten. Nadeel is echter dat het een ontzettende plakkerige kliederboel wordt en daarom worden er tegenwoordig binnen telecom andere manieren gebruikt.

Densoband PE is een koudverwerkbare vetbandage met Gastec QA keur voor de bescherming van metaal tegen corrosie. Een dubbel geïmpregneerde synthetische inlage (non-woven),  aan weerszijden bezet met de bekende DENSO vetmassa op petrolatumbasis en aan de bovenzijde afgedekt met polyetheen-folie. Een coating, opgebouwd uit 2 lagen DENSO-Band PE (één wikkeling  met min. 50% overlap) voldoet aan de eisen volgens DIN 30672,  klasse A bij een temperatuur tot +30 °C. Mits bewaard in originele verpakking is DENSO-Band PE onbeperkt houdbaar.

TOEPASSINGSVOORBEELD VOOR DE RADIOAMATEUR

Aardelectrode klemmen met 16mm2 en omwikkelen met DENSOBAND en daarna met SCOTCH tape afwerken geeft een corrosievrij verbinding voor vele jaren.

Een paar ''latex'' handschoenen zijn dan super handig....


PORTABELE MASTHOUDER
Handig voor op vakantie!
Stevige THVZ, dikwandige Buispaalhouder spiemodel.
Geschikt voor 48mm mast.

Deze paalhouder gebruiken 'boeren'' in de oogstperiode om er een waarschuwings-verkeers-bord mee in de grond te verankeren.

Uitermate geschikt voor een tijdelijke vakantie-mast, maar ook voor de K9AY die deze winter weer in de tun komt te staan.

Voor euro 26,35 (ex btw) HIER te verkrijgen.

 


PA0SSB (sk) WEER IN HET NIEUWS
Bron: PZC Bob Maes
HULST - Een schijfje suikerbiet, een lepeltje stroop en een lepeltje vet. Het was het rantsoen van de 4-jarige Jan Ottens tijdens de Hongerwinter. De Terholenaar is geïntrigeerd door de Tweede Wereldoorlog en verzamelde communicatiemiddelen uit 1940-1945. Die exposeert hij nu in Hulst.

,,Kind, nu ga je wat meemaken”, zegt Kars Ottens tegen zoon Jan, vlak na de bevrijding van hun woonplaats Pijnacker. ,,Hij haalde een radio tevoorschijn. Die had hij drie jaar daarvoor onder de grond begraven. Iedereen moest zijn radio inleveren, alleen voor het bezit ervan kreeg je al de doodstraf. ‘Over mijn lijk’, had mijn vader gezegd. Hij leverde een soortgelijke doos in bij de bezetter, verzwaard met keien.” Het ondergrondse bestaan doet de radio geen goed. Door het vocht komt er geen geluid uit. ,,Alleen het lampje brandde. Toen hij gerepareerd was, kwam er een stem uit. En muziek. Ik was geïntrigeerd. Daar is mijn passie voor technologie ontstaan.”


De nu 78-jarige Jan Ottens exposeert zijn verzameling communicatie- en navigatiesystemen uit de oorlog in Museum Hulst. Hij is een kind van de oorlog. ,,Hoe tijdens de Hongerwinter een vrouw plots dood neerviel, staat op mijn netvlies gebrand.” Hij maakte de heropbouw van Rotterdam mee, waar hij tijdens het spelen tussen resten van gebouwen een schuilkelder ontdekte. ,,Toen ik het luik opende, vielen er drie geraamtes uit.” Jan kent ook nog het verhaal van een 16-jarige jongen uit zijn dorp, die verzetskrantjes bezorgde. Per ongeluk ook bij een NSB’er. ,,Die jongen is doodgeschoten op het dorpsplein.”

Al die gruwel was nooit gestopt zonder technologie. Zoals de allereerste mobiele telefoon, gebouwd door de Amerikanen. Die was cruciaal bij de bevrijding, weet Ottens. Het gaf de Amerikanen een enorm voordeel ten opzichte van de Duitsers, die nog zeulden met radiosets van een kilo of 50. ,,Ze werden uit een vliegtuig gedropt en moesten elkaar snel terugvinden. Dat kon dankzij de eerste handy. Die is later uitgebouwd tot jouw mobieltje.”

Een van Ottens pronkstukken is een Enigma-machine, die hij zelf heeft nagebouwd. (opm. red. enigma bouwpakket van Crypto museum) Het ontcijferen van Enigma, een ingenieus communicatiemiddel van de nazi’s, was van doorslaggevende betekenis in de oorlog. Adolf Hitler was begin jaren ‘30 al bezig met een nieuwe oorlog. ,,Hij wist dat de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog steeds vast liepen in de loopgraven. Hij wilde dat zijn leger zich snel zou verplaatsen en kon communiceren. Geen telefoonlijnen meer uitrollen, dat duurde veel te lang en was te kwetsbaar.” 

Toen hij eenmaal aan de macht kwam, legde Hitler beslag op de Enigma-machine, die banken gebruikten om bedrijfsgeheimen door te seinen. De machine werd geperfectioneerd en kon miljoenen codes versturen. Poolse verzetsgroepen confisqueerden een exemplaar en brachten het naar Engeland. ,,Op Bletchly Park konden ze de berichten decoderen. Zo wisten de geallieerden waar Duitse onderzeeërs zich bevonden. Hun U-boten werden steeds vaker uitgeschakeld en de aanvoer van wapens en goederen vanuit Amerika en Canada naar Engeland was gewaarborgd.”

Het bleek beslissend voor de invasie in Normandië. ,,Alle technologische ontwikkelen hebben bijgedragen aan het beëindigen van die afgrijselijke oorlog.” 

 


AMPLIFIERS PETER RODMELL G3ZRS
Na een leven van meer dan 40 jaar ontwerpen en repareren versterkers wil G3ZRS enkele van zijn ervaringen met de amateurgemeendschap delen.

Hij heeft jarenlang hamradio- en commerciële amplifiers gerepareerd en heeft geprobeerd RF uit te leggen op een manier waarvan hij hoopt dat iedereen het kan begrijpen.

Handig naslagwerk HIER te downloaden:

 

 LINK NAAR ROUWKAART

SILENT KEY PA0CLQ
Via deze weg wil ik jullie laten weten dat afgelopen dinsdag 16 juli 2019 Jan-Pieter Oelp PA3CLQ is overleden. Het zendamateurisme was zijn passie en roeping en hield hem tijdens zijn ziektebed op de been. Nadat hij zijn hobby niet meer kon uitoefenen ging het snel bergafwaarts. Jan-Pieter had vele contacten met zendamateurs. Hij was ook aangesloten bij de SRS club (en OTC). Vandaar dit droevige bericht omtrent overlijden.

Mvgr
Robbert Oelp 


ALAN TURING EXELLENTE WISKUNDIGE
Het kan u niet ontgaan zijn dat De Bank of England bekend heeft gemaakt dat het vanaf 2021 het briefje van vijftig Britse pond zal bedrukken met het gezicht van Alan Turing.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgde hij, voortbouwend op het werk van Poolse wiskundigen, voor het kraken van de Enigma machine, (link naar Crypto Museum), wat in 2014 werd verfilmd in The Imitation Game.

Nog voor de Tweede Wereldoorlog stelde hij de Turing Test op, een experiment om te bepalen of computers zich als een mens kunnen voordoen.

Het leven van de nu geëerde wiskundige eindigde in een tragedie. In 1952 werd hij gearresteerd en veroordeeld omdat hij een relatie had met een 19-jarige man uit Manchester. Homoseksualiteit was toen nog strafbaar in het Verenigd Koninkrijk. Turing mocht kiezen tussen gevangenisstraf of chemische castratie en koos het laatste. Hij stierf in 1954, vermoedelijk door zelfmoord. Pas in 2013 kreeg hij eerherstel. Pas in 2009 volgde een postuum eerherstel en in 2013 een volledig pardon.Bandrecorderbanden in het archief met nederlandse uitzendingen van de Apollo missies zijn hier te vinden onder de naam NL-1 en NL-2 https://archive.org/details/thirdpartyaudiotapes

16 JULI 1969
In 2019 is het 50 jaar geleden dat de mens voet op de maan zette. Dit was een bijzondere prestatie onder bijzondere omstandigheden. Met de dromen en ambities van de huidige en aankomende generaties komt de vraag vaak naar boven “waarom toen wel en nu niet?”

Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig of eenduidig en vraagt om een uitleg die verder gaat dan de eerste stap op de maan en de techniek die daar achter heeft gezeten.

APOLLO 11
Op 16 juli 1969 zagen een miljoen toegestroomde bezoekers de Apollo 11 met Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins vertrekken naar de maan.

Vier dagen later keek Michael Collins vanuit het Apollo ruimtevaartuig ‘Columbia’ toe hoe Neil Armstrong en Buzz Aldrin de maanlander ‘Eagle’ loskoppelden en de landing inzetten.
Hoewel de computer in de Eagle foutmeldingen spuwde en een ongeschikte landingsplaats selecteerde, wist Neil Armstrong met handmatig sturen de Eagle op 20 juli 1969 om 20:17:39 UTC te landen op de maan. Een aantal uur later keken naar schatting 600 miljoen mensen toe hoe hij voet zette op Mare Tranquillitatis.


IN MEMORIAM PA0HAR (I2HZB) HARRY ZAAIMAN
Harry was een technicus en ontwerper in hart en nieren en was tot het laatste moment in de techniek geïnteresseerd. Hij is in 1949 als dienstplichtig militair naar Indonesië gegaan en daar ook in de communicatie apparatuur werkzaam geweest. Dat heeft grote indruk achtergelaten. Hij is in 2017 met zijn jongste zoon nog een keer naar Indonesië geweest dat was een grote wens van hem.

Na zijn terug komst als militair in 1951 is hij op Schiphol  aan het werk gegaan op de radar afdeling.
Daarna ging hij naar Philips NAT Lab in Eindhoven en woonde in Meerveldhoven. Uit die tijd zijn er al publicaties in Electron van de ontwerpen van Harry. In 1962  is Harry verhuist naar Italië Ispra waar hij in dienst trad bij de Europese Commissie als technicus en heeft daar vele jaren gewerkt, tot aan zijn pensioen.

Harry bleef nog altijd artikelen voor Electron maken samen met zijn broer Henk PA3CLX. Eén van zijn laatste artikelen was over lijn condensatoren  voor VHF en UHF als onorthodoxe aanpassing. Zijn Shack was dan ook een echte Shack met vele meetapparaten en nog net plaats voor hemzelf en zijn soldeerbout. In 2016 is Harry terug gekomen in Nederland na het overlijden van zijn vrouw Louise. In Oosterbeek woonde hij daar op de zesde verdieping van het appartementen complex. Hij richtte een compleet station in met een draadantenne naar de bomen wat met een hoogwerker moest gebeuren.

Helaas heeft hij daar maar korte tijd  gebruik van kunnen maken en is na een ziekbed op 12 mei 2019 op 91 jarige leeftijd in Arnhem overleden. We zullen Harry missen en ik wens zijn broer Henk PA3CLX de kinderen en klein kinderen sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens de bevriende mede amateurs Jan Bosch PA3BME


 

''Alexanderson Day''
17,5KHz, zondag 30 juni 2019
Grimeton Radio Station staat op de lijst van werelderfgoed omdat de originele apparatuur bewaard is gebleven en uitzonderlijk goede staat verkeerd. Het station SAQ doet twee keer per jaar een uitzending. De laatste uitzending was afgelopen zondag.

De zender bestaat uit drie delen, de aandrijfmotor, een tandwiel-aandrijving en de hoogfrequentgenerator (dynamo). Het gewicht van de complete zender is ongeveer 50 ton.

De aandrijfmotor is een inductiemotor met een vermogen van 500 pk (~ 370kW). De stator is tweefasen, wat uiterst zeldzaam is.
De voedingsspanning is nominaal 2200 V. De tweefasenvoeding wordt verkregen van twee Scott-gekoppelde transformatoren in een apart gebouw. Wanneer de aandrijfmotor met 711.3 rpm roteert, geeft de hoogfrequentiegenerator de juiste frequentie. De rotorwikkeling is driefasig en is via sleepringen verbonden met variabele vloeistofweerstanden.

De hoogfrequent generator heeft een heel ander ontwerp. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat het een frequentie van 17200 Hz moet produceren, wat een extreem hoge frequentie is voor roterende elektrische machines.

Om de ijzerverliezen op een redelijk niveau te houden, is de stator gewikkeld uit zeer dun ijzeren lint, in tegenstelling tot traditionele wisselstroommachines, waarvan de stators zijn geconstrueerd uit ijzeren platen die tegen elkaar zijn gedrukt.

Een interessant detail van de hoogfrequentgenerator is het apparaat dat de rotorschijf gecentreerd houdt in het midden van de stator, onafhankelijk van de lengteveranderingen van de rotoras als gevolg van wisselende temperaturen. De hoogfrequente generator heeft een vermogen van 200 kW. Bij normale telegramtransmissie werd dit vermogen zelden gebruikt en werd alleen de hoeveelheid energie die nodig is voor een goede leesbaarheid in de VS gegenereerd. Tegenwoordig, is het generator-vermogen ongeveer 80 kW.

Website: The Alexander association
Filmpjes: YOUTUBE
Hoe het klinkt: SAQ
Luisteren: TWENTE WEBSDR


Ham Radio 2019
Indien u de HAM RADIO 2019 niet heeft bezocht van vrijdag 21 juni tot en met zondag 23 juni, dan is het wellicht leuk om te zien wat u dit jaar niet heeft gemist in Friedrichshafen.

De OTC doet niet aan verenigingszaken en hoeft u dus ook niet te wachten tot het eind van dit jaar tot er weer eens wat foto's verschijnen in een van de verenigingsbladen.

HB9GYR en HB3YCE hebben een 30 minuten video op YouTube gezet dat meer zegt dan het geschreven woord. (.)

https://youtu.be/AePA4ZH83vs


Silent KeyPA0IB
Op 19 juni 2019 is op 86-jarige leeftijd overleden, OTC lid Steef Koenen. PA0IB Steef heeft een lange en rijke historie binnen de gemeenschap van zendamateurs, waarin hij graag zijn kennis en ervaring deelde. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het tot stand komen van het station PI4TUE, dat vele jaren op de TU/e was gevestigd en de laatste jaren op de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Mede door zijn inzet zijn veel studenten in aanraking gekomen met radiotechniek! Ook heeft Steef zich ingezet voor het museum Jan Corver in Budel. Zijn QRL-ervaring met het samenstellen van elektronica bouwdozen kwam daar goed van pas! Als echte doorzetter was hij binnen de afdeling Eindhoven nog altijd heel actief in het realiseren van projecten en het geven van lezingen. Zo hebben velen sinds vorig jaar een actieve loop-antenne in de tuin staan, gebaseerd op het ontwerp en het bouwpakket van Steef.

BRON: Ralph Bosmeier PA1RB


ALUMINIUM ANTENNEDRAAD
Voor langdraadantennes prima te gebruiken als antennedraad. 'Weidezaundraht' (even Google'n) heeft een aantal specifieke voordelen.
Het geleidings-vermogen van Aluminium verschilt niet wezenlijk veel van dat van het meestgebruikte koperdraad.

GOEDKOOP: 0,07€ p.m
LICHT: 8,6 gram p.m
ρ SW: 0,020 Ohm, 0,015 Ohm en 0,010 Ohm p.m
DIVERS: Diameters 1.6 mm, 1.8 mm en 2.0 mm
STERK: resp. 60 kg, 75 kg en 90 kg breukbelasting

Voor een 2 X 20 meter dipool voor 80m is dat dan dus ongeveer. 0,35 kg.
Wel opletten hoe de draad wordt gefixeerd: je kunt dit soort antennedraad niet zomaar ergens mee klemmen omdat hij dan broos kan worden en knapt. Dus standaard kroonsteen is geen optie. Gebruik lange (speciale) klemmen waaronder hij met meer boutjes wordt geklemd en een buigradius van enkele cm's.


NOODWEER VAN VORIGE WEEK
Bij de verzekeraar stond de telefoon vorige week woensdag roodgloeiend na het noodweer van de afgelopen nacht. Daarbij raakten auto's en huizen beschadigd door onder meer omgewaaide bomen, rondwaaiende takken, windstoten en windhozen. Het is vooral opvallend dat er nauwelijks bliksemschade is, het gaat vooral omgevallen caravans, bomen en gebroken takken.

Onderstaand plaatje geeft een mooi beeld van het lichtschip in Harlingen die ogenschijnlijk geraakt lijkt door de bliksem (gelukkig niet!)


NIEUWE MARKTPLAATS ZENDMATEUR
Nu 2dehands.nl de site naar Marktplaats is verhuisd, is er mooie nieuwe marktplaats.
https://www.zendamateur-marktplaats.nl/
Zendamateur-marktplaats is een initiatief van Mobile Interactive Services NL en heeft er specifiek voor gekozen om de commerciële aanbiedingen gescheiden te houden van de rest van de aangeboden spullen.
Mooie website en prima initiatief!


SPUL VOOR Es'Hail-2 UIT NEDERLAND
Er zijn OTC leden die niet bouwen, jammer, maar daar hebben ze vast een goede reden voor!

Voor die NIET zelfbouwers onder onze leden heeft René, PE1CMO, zowel up- als downconverters ontwikkeld.

HIER de brochure van beschikbare onderdelen

 


UNIVERSITAIR MEETSTATION HORNHUIZEN INTERNATIONAAL ERKEND
Sinds donderdag 23 mei is het atmosferisch meetstation Lutjewad van het Centrum voor Isotopenonderzoek (CIO) van de Rijksuniversiteit Groningen officieel onderdeel van het Europese Integrated Carbon Observation System (ICOS): een meetnet voor broeikasgassen. Daarmee is Lutjewad dat aan de rand van de Waddenzee bij Hornhuizen ligt, de eerste van drie Nederlandse meetstations die zich aansluiten bij ICOS. De gegevens die het station verzamelt, zijn binnen 24 uur voor iedereen te zien. En RUG-onderzoekers krijgen toegang tot de gegevens van alle andere meetstations binnen het netwerk in heel Europa.

Het atmosferisch meetstation Lutjewad ligt in het noorden van de provincie Groningen aan de rand van de Waddenzee buitendijks bij het dorp Hornhuizen, en is opgezet door RUG-hoogleraar Harro Meijer. Het meetstation is op 28 september 2000 officieel geopend en bestaat uit een 60 meter hoge meetmast en een laboratoriumgebouw. Sinds de opening zijn hier continu metingen gedaan van de belangrijkste broeikasgassen. Bovendien zijn er in de loop der tijd steeds meer instrumenten toegevoegd, waarmee onderzoekers bijvoorbeeld de aard en oorsprong van broeikasgassen kunnen bepalen. Om de metingen goed te kunnen interpreteren, worden ook meteorologische gegevens verzameld. De meeste instrumenten zijn op afstand aan te sturen, maar er komen ook regelmatig medewerkers naar het meetstation voor onderhoud.


12V GENDER NEUTRAAL
We hebben al veel amateurs positief horen spreken over de Anderson POWERPOLES. Het is volgens een bekende amateur uit Bad Bentheim de meest betrouwbare laagspannings connector. Tot 30 Ampere. Blijkbaar helemaal van deze tijd want M/F/X, dus genderneutraal. Mocht u interesse hebben dan is HIER DE LINK naar meer informatie


VLOOIENMARKT EN BEURS GEMIST?
Geen nood, de OTC heeft de foto's speciaal voor u onderelkaar gezet;
Vlooienmarkt
Beurs


K4 HIGH-PERFORMANCE DIRECT SAMPLING SDR
17-5-2019 geïntroduceerd op Hamvention 2019
Lees er meer over op: https://elecraft.com/pages/k4-pre-order


HAMVENTION 2019
Weer eens wat anders doen dit weekend?
Ga dan naar Hamvention 2019. Deze bijeenkomst wordt gehouden van 17 tot en met 19 mei 2019 in de Greene County Fairgrounds en Expo Center (Dayton USA). Mocht het dit jaar niet lukken, zet dan alvast in je agenda 16-17 mei 2020.

Voor meer informatie: https://hamvention.org/
Het programmaboekje van 60 pagina's is wel de moeite waard om in te zien. Met name de lezingen die daar worden gegeven zijn erg interesant (althans voor de active radioamateur)


OLD TIMERS CLUB (OTC)
De OTC is er voor iedereen die voldoet aan de lidmaatschapscriteria, we staan open voor alle gezindten en levensbeschouwingen, we mengen ons totaal niet in verenigingspolitiek, we vormen een vriendenkring waarin ook de partners worden betrokken, we herstellen verloren gegane contacten tussen mede-amateurs en proberen een brug te slaan tussen de actieve leden en leden die om welke reden dan ook in een isolement terecht gekomen zijn, door proactief onderlinge contacten tussen leden te leggen. De OTC leden en hun partners met hun gemeenschappelijke achtergrond en belangstelling ontmoeten elkaar een maal per jaar in een ongedwongen sfeer tijdens de jaarlijkse Dag van de OTC (DvdOTC). We proberen al jaren om het onterechte imago van een oubollige club bejaarde zendamateurs, die met elkaar oude koeien uit de sloot halen, te doorbreken en duidelijk te laten zien dat we een actieve vriendenclub zijn met eigentijdse ideeën. Op dit moment telt de OTC 463 leden. De laatste jaren wordt de DvdOTC door gemiddeld 130 deelnemers bezocht.

 

OTC ENQUÊTE 2019
De OTC leden hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep de vragenlijst in te vullen.
Van de 412 verstuurde formulieren zijn 253 ingevuld en retour gestuurd, wat een response is van 62%.

Er zijn veel reacties, opmerkingen en suggesties ontvangen waarvoor onze hartelijke dank!

PA0SSB 9e GASTOPERATOR PI4OTC
Jan Ottens, wel bekend, woont is Terhole en zal op woensdag 15 mei te horen zijn als gastoperator van PI4OTC. Jan is 24 jaar lid van de OTC, 58 jaar radioamateur en heeft diverse bouwprojecten onder zijn handen zien groeien.

Op de vraag ''Wilt u eens (of meerdere keren) als gastoperator het OTC-net leiden op woensdagmorgen van 09.00-10.00 uur op 3.692 MHz?'' heeft hij met ''JA'' beantwoord, wat resulteert in het feit dat hij deel uit gaat maken van het bestaande team gastoperators.

We zijn er van overtuigd dat hij op zijn geheel eigen wijze invulling zal geven op 3.692 MHz en wensen hem veel plezier toe.

Ga naar de PI4OTC pagina voor meer informatie.

SILENT KEY PA0VRC
Ontvangen van mevrouw mevrouw G. de Vries-Bremer

SK BERICHT Cees de Vries, PA0VRCOTC ENQUÊTE 2019
Afgelopen zondag 7 april was de Dag van de OTC 2019 in Restaurant De Soester Duinen. Met meer dan 130 deelnemers kan de organisatie terugkijken op een geslaagde dag met grote opkomst. 

De OTC bestaat in 2020 al 70 jaar en dat willen we vieren!

Omdat op 5 april 2020 de 70e bijeenkomst staat gepland, vinden wij het belangrijk niet alleen de deelnemers van de DvdOTC 2019, maar alle OTC leden in dit verband te raadplegen.

Wij zouden het erg op prijs stellen als u onderstaande vragenlijst in wilt vullen zodat wij weten hoe u als deelnemer de bijeenkomst heeft ervaren en wat u verwacht in 2020. Indien u de DvdOTC niet heeft bezocht horen  we toch graag ideeën en suggesties voor 2020. Met uw feedback en hulp kunnen we de bijeenkomst afstemmen op uw behoefte en er een onvergetelijke Lustrum van te maken. Uw antwoorden zijn erg waardevol en belangrijk voor ons. Wij danken u vooraf alvast voor uw deelname aan deze enquête.

De vragenlijst staat tot 1 mei 2019 open en tot dat moment heeft u de gelegenheid de vragen te beantwoorden. Na deze datum wordt de enquête gesloten en kunt u niet meer antwoorden.

Het OTC bestuur.


REÜNIE VERTREKT NAAR DE DAG VAN...

Vaak wordt een reünie éénmalig, iedere vijf jaar of ieder jaar georganiseerd. Deelnemers zijn meestal niet georganiseerd maar hebben wel iets gemeenschappelijks (gehad) zoals school, bedrijf, familie. Vaak is er sprake van een groep die uit elkaar is gegaan en elkaar nu periodiek opzoekt. Bedrijven organiseren soms een reünie om oud medewerkers betrokken te houden bij de organisatie.

De leden van de OTC hadden niet zelfde werkgever, zaten niet op dezelfde school maar hebben enkel een gemeenschappelijke hobby in combinatie met de behoefte om persoonlijke contacten te onderhouden.
Het organiseren van een OTC bijeenkomst is relatief eenvoudig omdat de leden bekend zijn. Er hoeft dus niet overal gezocht worden naar mensen, die elkaar uit het oog zijn verloren, om een reünie te kunnen organiseren.

De OTC heeft continue gezocht naar verbeteringen om het voor de deelnemers interessant te houden. Deze verbeteringen hebben betrekking op ontvangst, deelname, presentatie, cultuur en aansluiting bij bestaande amateur clubs.

In dat verband is het begrip “Reünie”  vervangen door Dag van de OTC geheel in lijn met de Dag van de Radio Amateur een begrip bij de doelgroep. De belangrijkste overweging van het bestuur om deze verandering door te voeren is om de reputatie die de OTC bij veel amateurs heeft te verbeteren en aan te geven dat dit een dag is van en voor ervaren radioamateurs in het vakjargon vaak Old Timers genoemd.

Het bestuur vertrouwt erop dat dit besluit gewaardeerd wordt door de leden.

VOORAANKONDIGING UITNODIGING 69e OTC REÜNIE

Het bestuur van de Oldtimersclub (OTC) zal de eerste week van maart 2019 al haar leden, aspirant leden een uitnodiging sturen om deel te nemen aan de traditionele reünie op zondag 7 april 2019 in De Soester Duinen en dit voor de 69e keer in successie.

Een van de doelstellingen van de OTC is om op actieve wijze de onderlinge band tussen de leden te bevorderen en in een aantal gevallen te herstellen, daar waar men elkaar uit het oog verloren was. Een perfecte gelegenheid om aan die missie te voldoen is het organiseren van een gezellig samenzijn op een goed bereikbare en schitterend gelegen locatie in het midden van het land.

Helaas is het nog steeds zo dat de gemeenschap van radiozendamateurs grotendeels uit mannen bestaat en daarom worden ook de partners uitdrukkelijk uitgenodigd en betrokken bij de bijeenkomst in De Soester Duinen. Ze zijn meer dan welkom. De laatste jaren worden de reünies door gemiddeld 130 deelnemers bezocht.

De organisatie van dit gezellig samenzijn op 7 april aanstaande is in volle gang en de speciale website zal dan worden geopend. U vindt dan niet alleen uitgebreid de geplande dagindeling, maar kunt u zich dan ook elektronisch als deelnemer aan de reünie aanmelden, waarbij u uw voorkeur voor de lunch kunt aangeven.

 

PI40TC 200e SUCCES UITZENDING
De eerste uitzending van PI4OTC werd gehouden op 22 april 2015 met 32 deelnemers en de 100e uitzending van PI4OTC was op 15-3-2017 met 37 inmelders.

Op woensdag 13 februari 2019 was de 200e uitzending van PI4OTC met 53 inmelders die zich op deze tweede woensdag in februari van zich hebben laten horen.

Hans, PA0HWB was de verbindende factor tussen de inmelders in en met af en toe een kort en ter zake doend intermezzo, heeft hij de ronde in goede banen geleid. Het was een volbezette en 'gezellige' ronde die tot 11.30 heeft geduurd.

Hartelijk dank alle deelnemers, want de PI4OTC ronde is er voor de deelnemers!


OTC voorzitter:
Hans Weijers, PA0HWB

Er waren 6 unieke stations die zich voor het eerst bij PI4OTC hebben ingemeld: *(OTC lid)

PE1URK
PA0GDL
PE1RXJ
PA3JVC
PA0CMU *
PA1UN
*

Deze stations zullen t.z.t. een QSL kaart ontvangen voor de bevestiging van de verbinding met PI4OTC.

Uitzending #250 staat in de agenda op 29-1-2020 en #300 op 13-1-2021

 

IN MEMORIAM PA0BX
De OTC heeft onderstaand bericht van Hans Jasperse, PA1BX ontvangen;

Hierbij bied ik u ter publicatie een door mij geschreven In Memoriam aan, goedgekeurd door zijn kinderen.
Ik leerde Mart Lether kennen in 1991, toen ik beginnend zendamateur was en van hem een key (Juncker) kocht. Vanaf dat moment heb ik hem regelmatig bezocht en gesproken, de laatste keer was op 6 december 2018.
Ik heb veel van hem geleerd, hij was mijn „Elmer” . En hij bouwde prachtige HF-linears met buizen.

Met vriendelijke groet, Hans Jasperse / PA1BX

DOWNLOAD IN MEMORIAM

OTC NIEUWSBRIEF JANUARI 2019

Maandag 14 januari is de nieuwsbrief verzonden naar alle OTC leden.

Nu we een succesvol 2018 achter ons hebben gelaten en al begonnen zijn aan een nieuwe winding op de spoel van de OTC (sinds 1950) willen we graag terugblikken op het afgelopen jaar en verwachtingen uitspreken voor 2019.

Met 463 leden is de OTC geen kleine vriendenclub meer te noemen, maar vertegenwoordigen we een aanzienlijk aantal zendamateurs met een respectabele staat van dienst, waarbij het ledental ook het afgelopen jaar alleen maar is toegenomen.
.....

Lees de hele NIEUWSBRIEF HIER ONLINE, of click de afbeelding voor de
PDF versie.

PA0WFB BLOGSPOT
Ons OTC lid én buurtfotograaf PA0WFB, Fred Bender is sinds 1972 gelicenceerd en sinds 2001 lid van de OTC club. Van een aantal jaren had Fred ''de fotograaf'' zijn fototoestel bij zich, en kon vele reportages maken. De OTC heeft in het navigatiescherm de koppeling naar Fred zijn blogspot opgenomen onder de kop:
OTC BLOG PA0WFB

Het algemene fotoblog van de buurtfotograaf Fred Bender met vele opnamen bevinden zich in het publieke domein en zijn te vinden via:   https://buurtfotograaf.blogspot.com
De OTC is daar onder rubriek oldtimers  te vinden. Dit is een internetblog met vele technische onderwerpen uit de wereld wijd vertakte radiodienst. Deze radiodienst bestaat al meer dan 100 jaar. De Url 's en de redactionele informatie is door zijn vrije nieuwsgaring vanaf het internet verkregen.

Bijeenkomst OTC club 2008
Bijeenkomst OTC club 2009
Bijeenkomst OTC club 2010
Bijeenkomst OTC club 2014
Bijeenkomst OTC club 2015
Bijeenkomst OTC club 2016
Bijeenkomst OTC club 2017
Bijeenkomst OTC club 2018

Ook heeft Fred voor de radiodienst een afgesplitst blog gemaakt. Vele met radio of communicatietechniek verbandhoudende onderwerpen worden tegenwoordig onderhouden en omgeleid naar een separate blog voor de radiotechniek https://pa0wfb.blogspot.com

Om een volledige lijst onderwerpen op mijn PA0WFB blog zoeken:
Rechts-bovenaan in het scherm staat rechts naast woord zoeken het  [3x '-' boven elkaar] teken.
Kies daar een onderwerp[label] uit de lijst om te lezen.

Veel kijk en leesplezier toegewenst!

VERBINDINGSTIP
Iedereen kent het wel: soepel installatiedraad verbinden met stug installatiedraad, meestal wordt daat een 'kroonsteen'' voor gebruikt. Echter dat levert nogal wat nadelen op.
Welicht nog nooit van gehoord! Met het assortiment aan klemmen van de serie 221 stelt WAGO u in staat om massieve, fijnaderige of meeraderige geleiders snel, eenvoudig en veilig aan te sluiten. Met een nominale stroom van 32 A en een nominale spanning van 450 V is de serie geschikt voor gebruik in 230V-/400V-netten.

WAGO verbindingsklemmen zijn verkrijgbaar als 2-, 3- en 5-draads klemmen TYPE 221-412, 221-413, 221-415) en kunnen zowel fijnaderige geleiders met een doorsnede van 0,14 tot 4 mm2 als massieve en meeraderige geleiders met een doorsnede van 0,2 tot 4 mm2 veilig klemmen. Hierdoor zijn veelzijdige toepassingsmogelijkheden mogelijk - ook op locaties waar verschillende soorten geleiders met de meest uiteenlopende doorsneden worden gebruikt.

Koop ze niet in de bouwmarkt (te duur), maar bijvoorbeeld bij: Elektramat waar je ook zonder KvK kunt kopen.

OTC IN HET NIEUWS

Chris, DJ2NL
Bad Bentheim 2015

Peer, PA0PBT (sk), thuis in 1999. Gelukkig heeft hij de meeste ''rotzooi'' ;o) opgeruimd

Cor, PA0AM, te zienbij Zendamateurs in een luchtwachttoren

Omroep Zeeland

DAG VOOR DE RADIO AMATEUR (DVDRA)

Op zaterdag 3 november 2018 van 9.30-17.00 uur in de IJsselhallen te Zwolle is de OTC aanwezig op de DVRA.

Wij verheugen ons erop om vele leden in onze, fel  rood aangeklede, stand te mogen treffen. De OTC-stand leent zich er bij uitstek voor om als trefpunt te fungeren tijdens de DvdA. Gezellig onderling QSO, hernieuwde ontmoetingen, nieuwe gezichten zien etc, zijn onlosmakelijk verbonden aan een bezoek aan de OTC-stand.


CLICK VOOR VERGROTING

 

Natuurlijk zullen versnaperingen als koffie, thee en de nu al beruchte Bastogne-koek niet ontbreken.
Er staan meer dan 350 verschillende verbindingen in het LOGBOEK van PI4OTC. De QSL kaarten van deze verbindingen kunnen op de stand in ontvangst worden genomen. De kaarten die niet worden afgehaald worden via het QSL buro verstuurd.

Er zal uitgebreid de gelegenheid zijn om tekst en uitleg te krijgen over de doelstellingen van de OTC en natuurlijk bestaat de mogelijkheid om je ter plekke als aspirant-OTC-lid in te schrijven.
Na afloop van de DvdA worden alle inschrijvingen verwerkt en zult u een bevestiging van uw aanmelding en een verzoek tot betaling ontvangen.

De standbemanning Peer, PA0PBT, Hans PA0HWB en Derk PA0DVD nodigen u uit om de OTC-stand met een bezoek te vereren (ook/vooral nog-niet-leden).

Graag tot ziens in Zwolle!

GASTOPERATORSCHAP PI4OTC GEZOCHT!

De PI4OTC ronde is er voor de deelnemers!
Wij zoeken geïnteresseerde OTC leden die als gastoperator, vanaf de eigen locatie het netleiderschap op de woensdag willen overnemen. Maak deel uit van het TEAM gastoperators en maak de OTC ronde op woensdagmorgen mee vanaf de andere kant.
De coördinator van PI4OTC zal u dan flexibel indelen zodat er méér variatie in de bezetting van het netleiderschap komt.

Wilt u eens (of meerdere keren) als gastoperator het OTC-net leiden, stuur dan een bericht naar de coördinator door gebruikt te maken van het CONTACT formulier en kies PI4OTC GASTOPERATOR

VOORWAARDE PI4OTC GASTOPERATOR
Gastoperators dienen over een (zeer)goed werkend (RX/TX) radiostation te beschikken. Hierbij dient u in staat te zijn de (soms) zwakkere stations te kunnen opnemen en om een respectabel signaal te produceren.

DNAT 2018
Het 50 ste DNAT is van 23 t/m 26 augustus 2018 en vindt zoals (bijna) elk jaar plaats in de laatste volle week van de maand augustus. Het evenement begint op donderdag en eindigt op de zondagavond.

De 175e uitzending van PI4OTC zal op woensdag 22 augustus, 3692 KHz - 09.00, klinken vanaf Camping Am Berg in Bad Bentheim. Echter dit keer niet als PI4OTC, maar onder een andere call, want gebruik van de clubcall is in het buitenland niet toegestaan.

FOTO'S HAMRADIO FRIEDRICHSHAVEN 2018

Het is weer voorbij en wanneer u er zelf niet bent geweest en alles wilt zien wat er werkelijk te zien was in Friedrichshaven 2018, neem dan een kijkje op de site van TA5FA. Hij heeft bijna alles gefotografeerd en het geeft een hele goede impressie van wat er allemaal te zien was.

Niet wachten op de foto's in Electron aan het eind van dit jaar?
Click dan op de LINK om de foto's te bekijken.
FOTOS HAM RADIO 2018
FOTOS HAM RADIO 2018 ZONDAG
FOTOS HAM RADIO 2018 ZATERDAG
FOTOS HAM RADIO 2018 VRIJDAG

PI4OTC QSL KAART BESCHIKBAAR
De QSL kaarten zijn aangekomen en binnenkort zullen de eersten hun weg vinden naar de ontvangers

HEEFT K1JT AMATEUR RADIO OM ZEEP GEHOLPEN OF GERED?
Artikel van Kirk Kleinschmidt NT0Z over de gedachte dat software zoals FT8 onze hobby om zeep kan helpen.
Is dit het einde of het begin van een nieuwe stap richting de toekomst?

Did Joe Taylor K1JT Destroy Amateur Radio.pdf

PI4OTC QSL KAART BESCHIKBAAR
De voor- en achterkant van de PI4OTC QSL kaart zijn klaar om gedrukt te worden. De QSL kaart wordt op op extra stevig papier van 400 gram gedrukt in volledig kleur waarbij de voorkant in glans (UV-vernis) is uitgevoerd. Click op de afbeeldingen om te vergroten.

IN MEMORIAM PA0WFO
Tijdens de crematieplechtigheid op maandag 30 april jl. waren vele bekende radiovrienden van William aanwezig. Gerrit-Jan Huisman, PA0GJH en Jan Ottens PA0SSB hebben onderstaande woorden uitgesproken;

PA0GJH Click HIER of op de PDF-afbeelding om het bestand te openen
30-4-2018_PA0GJH_SK-PA0WFO.pdf


PA0SSB Click HIER of op de PDF-afbeelding om het bestand te openen
30-4-2018_PA0SSB_SK-PA0WFO.pdf


William Franciscus Oorschot, ~Wil~, PA0WFO is op dinsdagavond 24 april 2018 op 75 jarige leeftijd overleden. Geboren in Rotterdam op 17-6-1942 heeft zijn registratie behaald op 31-12-1965 en was 18 jaar OTC lid. Als initiator van PI4OTC en de laatste jaren elke dag "Am Berg" ronde netleider op 3.692 MHz heeft William veel betekend voor de OTC. Wij wensen Maleen en famile veel sterkte toe met dit verlies.
Namens de leden,
Het OTC bestuur.

NIET EERDER UITGEGEVEN PA- ROEPNAMEN
Het Agentschap Telecom heeft gecommuniceerd dat de beschikbare informatie vanaf de website onvolledig was. De database bevatte niet alle gegevens. Dit is ook de reden dat de roepnamen beschikbaar ''leken'' echter worden nu door het AT geblokkeerd.

Fred, PA0MER, heeft zich behoorlijk ingespannen om het AT te overtuigen dat de informatie uit de callboeken 1939/1947 gebruikt moest worden. Hieronder de antwoorden per e-mail van het AT.

Fred, bedankt voor je inspanningen!

NIEUWE WERKWIJZE UITGIFTE CALLSIGNS
Met ingang van 9 januari 2018 gaat Agentschap Telecom anders om met de uitgifte van callsigns aan radiozendamateurs. Een roepnaam wordt nog slechts éénmaal uitgegeven. De roepnaam blijft vervolgens verbonden aan de radiozendamateur, zelfs als de registratie eindigt. Een eenmaal toegewezen roepnaam wordt dus niet meer vrijgegeven.

Ook nieuw is dat PA0-roepnamen weer kunnen worden toegewezen. Let wel: dit geldt alleen voor nieuwe, niet eerder uitgegeven PA0-roepnamen. In het verleden uitgegeven PA0-roepnamen blijven beschermd. Agentschap Telecom voert deze wijziging door op verzoek van de verenigingen VERON en VRZA en in lijn met het voorstel dat de beide verenigingen hier samen voor hebben ingediend via het Amateuroverleg.

De identificatie is uniek en wordt slechts aan één registratiehouder toegewezen. Eenmaal uitgegeven identificaties blijven verbonden aan de registratiehouder, ook nadat de registratie is geëindigd.

De nieuwe “Identificatie radiostations” is HIER te downloaden.OTC LID PA0SSB
Wij zijn Zeeland - Zenderfanaat Terhole (28-03-2017)
Vanaf de weg lijkt het hele interessante kunst, maar wie dichter bij komt ziet dat Jan Ottens uit Terhole een gigantische radioantenne in zijn tuin heeft staan. Als vierjarig jongetje zag Jan een raket opstijgen, het begin van zijn interesse voor de ruimtevaart. Jan werd zendamateur en bouwde zijn eerste radioverbinding door vanaf zijn kamertje een plaatje af te laten spelen dat op de radio in de woonkamer te horen was.
CLICK HIER voor de YOUTUBE link

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2017
Lees HIER in de nieuwsbrief van 9-12-2017 de Kerst & Nieuwjaarsgroet.

Deze nieuwsbrief is aan 411 leden verzonden met een bekend e-mailadres. 32 leden hebben een ongeldige e-mail, vandaar dat er deze retour zijn gekomen. 248 leden hebben het nieuwsbericht geopend en gelezen.
Hiermee is 65% van de OTC leden geïnformeerd.

Het bestuur van de OTC wenst u een gelukkig en gezond 2018!

57e VERON Dag voor de RadioAmateur
Op 4 november 2017 vond de 57e VERON Dag voor de RadioAmateur plaats. Deze dag werd georganiseerd door de VERON. De Evenementencommissie had weer een aantrekkelijk programma voor bezoekers samengesteld. Naast het officiële gedeelte ware er diverse lezingen, zelfbouwtentoonstelling, AMRATO en natuurlijk de OTC Stand. Het was een succesvolle dag, waar een aantal aspirant leden zich hebben aangemeld. Vele bekenden en onbekenden hebben dit jaar onze opvallende RODE stand kunnen vinden.
Op de foto: bezoeker Chris PA2CRS (rode jas), Voorzitter Hans PA0HWB (sk) én Peer, PA2PBT (sk), die als vrijwilliger de gehele dag op de stand heeft gestaan. Het bestuur nodigt u dan ook graag uit om volgend jaar deel te nemen aan de DvdRA bij de OTC. Als stand bemanning of als bezoeker!